Nieuws

Volkskerstzang Veendam/Wildervank
ook dit jaar anders



IMG_0320.jpg

De volkskerstzang is al jaren een traditie om de boodschap van Kerstmis met een laagdrempelig evenement voor een breed publiek te brengen. Er worden bekende kerstliederen gezongen en er is muziek in een goede sfeer met als thema “Van iedereen voor iedereen”.

Afgelopen zondagavond was door de omstandigheden net als vorig jaar de volkskerstzang anders. Een gezelschap van zangers en musici hebben voor het publiek thuis opgetreden via een livestream. De uitzending was te bekijken op ParkstadVeendam, op de kabelkrant van SKV en via het YouTube kanaal van WalckerOrgel.

IMG_0256.JPG

Doordat de mogelijkheid van samenzang zeer beperkt was had de concertcommissie acht artiesten gevraagd om kerstliederen ten gehore te brengen, met zang en instrumentaal.

Lieneke van Eijkelenburg (mezzosopraan) gaf als eerste soliste haar muzikale medewerking. Lieneke is 20 jaar en komt uit Stadskanaal. Ze heeft al veel prachtige projecten op haar naam staan. Ze was met het zingen bij een kerstfeest begonnen, waar haar stem opviel. Al gauw zong ze bij diverse kinderkoren.

Bij het Nederlands Première Concours, was ze tweede geworden. Lieneke heeft als soloartieste een aantal CD’s op haar naam staan. De afgelopen jaren heeft ze mee mogen werken aan concerten met o.a. Jan Vayne, Johan Pots, Jacob Schenk en Wiebe de Boer. En als soliste o.l.v. André van Vliet.

IMG_0248.JPG

De tweede solist is Annechienus Pot (bariton) uit Wildervank. Hij begon zijn zangcarrière bij operettevereniging OVW. Na zeer korte tijd nam hij al diverse (hoofd)rollen voor zijn rekening. Ook werd hij veel als gastsolist gevraagd bij diverse andere verenigingen en koren. Hij is inmiddels 33 jaar actief als zanger en zong hij bij verschillende ensembles. Momenteel is Annechienus vaste zanger bij salonorkest Las Nina’s. Liederen van Schubert en Schumann gaan hem aan het hart.

Tom Vink, de eerste trompettist van het VKSO symfonieorkest, liet horen dat hij samen met het orgel prachtige stukken kan spelen.

IMG_0168.jpg

Organist Dirk Swama heeft het muzikale optreden op het orgel begeleid. Dirk is al vele jaren hoofdorganist van het unieke Walcker-orgel dat al meer dan 100 jaar in de kerk wordt gebruikt voor kerkdiensten, maar ook voor diverse soorten concerten. Vier koorleden van het VKSO-koor hebben een aantal liederen met de solisten meegezongen.

IMG_0176.jpg

Ds. Dirk Wams heeft het kerstverhaal verteld, met bij elk gedeelte een korte toelichting met een overdenking.

Voor het financiële deel hebben fondsen, organisaties, middenstanders en het bedrijfsleven uit Veendam/Wildervank ruimhartig bijgedragen om de volkskerstzang mogelijk te maken. Verder zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers bereid gevonden om te zorgen voor de aankleding, video, geluid en belichting.

IMG_0154.jpg

De cameravrouw heeft normaal haar leerplektraject als pastor bij de Protestantse gemeente in Wildervank. Af en toe valt ze ook in als voorgangster om voor de gemeente de dienst te leiden. Ook dat hoort bij haar HBO studie Theologie. Als voorgangster staat ze normaal voor de camera. Ze wist niet wat ze spannender vond, om voor de camera te staan of erachter. Het inzoomen moest precies op het juiste moment, en op de juiste persoon. Het ging haar goed af en gaf zelfs, als een regisseur, ook aanwijzingen wanneer iemand op mocht komen.

IMG_0137.jpg

Zij vindt het heel mooi dat ouderen in een tehuis of aanleunwoning mee kunnen kijken. Ouderen kunnen tegenwoordig toch best eenzaam zijn. Via de uitzendingen komen ze vanuit hun huis even in de kerk. En wordt zo’n koude lange eenzame avond even opgevrolijkt met een beetje licht in de kersttijd. Veel mensen hebben daar veel behoefte aan.

De videoschakelapparatuur is van Wim de Olde. Video is echt een passie van Wim. Hij zat achter de knoppen voor het schakelen naar de verschillende camera’s.


 
Fotoalbum: