Nieuws, 112, Brandweer Veendam

Komische taferelen tijdens prikslee wedstrijden
Brandweer VeendamIMG_0176.JPG

Nog net op de valreep heeft de brandweer Veendam de prikslee wedstrijden voor de gezinnen van de vrijwilligers van de brandweer kunnen organiseren. De prikslee wedstrijden zijn een traditie die normaal op het Langeboschmeer plaatsvindt. Gezien de onbetrouwbaarheid van het ijs door de harde wind was de organisator en ijsmeester Henk Robben uitgeweken naar een zijader van het A.G. Wildervanckkanaal in Ommelanderwijk. Waar aan de Phoenixweg een brandweercollega woont.

Het priksleeën ging door de invallende dooi wel wat moeilijker, maar men liet zich er niet door weerhouden. De ruim 45 deelnemers met jong en oud hadden veel plezier, ondanks of juist dankzij doordat het niet iedereen even goed afging. Het bracht veel hilarische taferelen mee.

IMG_0382.JPG

Bijzonderheid van de priksleeën zijn de Friese doorlopers die 50 jaar geleden door de nu 89 jarige oud-bevelvoerder Klaas Smalbil onder de priksleeën zijn bevestigd. De prikslee wedstrijden had hij graag willen bijwonen, maar gezien zijn leeftijd is dat moeilijker geworden.

IMG_0316.JPG

De eerste prijs voor de heren nam Robert Boswijk in ontvangst. De eerste prijs voor de dames was voor Eva Kral. De eerste prijs voor de jongens ging naar Ramon de Jong, en voor de meisjes naar Lotte Smid.


Fotoalbum:
Fotoalbum: 
Nieuws, 112, Brandweer Veendam

Korpsavond Brandweer Veendam
met 11 gediplomeerden en 7 jubilarissenIMG_0164.jpg

Het brandweerkorps van Veendam heeft zaterdagavond in de kazerne voor haar brandweerpersoneel de jaarlijkse korpsavond gehouden. Op het programma stonden onder meer toespraken van clustercommandant brandweer Tjerk Elzinga en van burgemeester Sipke Swierstra. De burgervader heeft aan 11 gediplomeerden hun diploma’s uitgereikt, en heeft hij 7 jubilarissen in het zonnetje gezet.

IMG_0171.jpg

De diploma’s zijn uitgereikt aan Erwin Hensens, Henk Hofman, Stefan Hollemans, Peter Korringa, Richard Lubben, Peter Noordegraaf, Marcel Oldenburger, Leander Pinkster, Johan Schoonbeek, Veronique Schoonbeek, Jeffrey Smit en Bianka Wolthuis. Burgemeester Swierstra heeft tevens de gediplomeerden de bijbehorende versierselen tijdens het uniform ceremonieel opgespeld.

IMG_0167.jpg

De gehuldigde jubilarissen zijn Richard Lubben ( voor 25 jaar brandweerdienst), Henk Hofman (30 jaar), Marcel Jalving (30 jaar), Peter Schoonbeek (30 jaar), Jan Vedder (30 jaar), Erik Jannenga (35 jaar) en Engel-Jan Roelfsema (40 jaar brandweerdienst). Zij ontvingen van de burgemeester een brandweeroorkonde, dat vergezeld ging met een grote bos bloemen.

IMG_0009.JPG

Na de formele plichtplegingen was er nog het fotomoment. Vervolgens mocht het uniform weer worden ingeruild voor burgerkleding. En werd het informele gedeelte van de feestavond voorgezet met de ‘plattelandrockers’ Mama Maffia. De kazerne was in de stijl van het platteland versierd, inclusief boeren dresscode.

Fotoalbum: 
Nieuws, 112, Brandweer Veendam

Rustige oud en nieuw voor brandweer Veendam2015 2016 006.JPG

Door Michael Huizing

OUD EN NIEUW - Oudejaarsavond begon voor brandweer Veendam  rond 19.25 uur met een brandgerucht aan de Vredenrustlaan. Door het schijnsel van een oudejaarsbrand leek het dat er brand was in een woning. Toen er niets aan de hand bleek kon men doorrijden naar de Cohenstraat voor de jaarlijkse straatbrand aldaar.  Deze brand was snel geblust waarna de gemeente de rommel opgreep en afvoerde.

Rond 22.50 uur werd er een brandje gemeld aan de Galjootstraat met een vervolgmelding naar het Westerdiep.  Daarna was het wachten op 00.00 uur.

2015 2016 011.JPG

Na 11 minuten in het nieuwe jaar kwam de eerste melding van 2016 voor brandweer Veendam binnen. Het betrof een coniferenhaag in brand aan de Troelstrastraat. Nadat deze was geblust toog men opnieuw naar de Cohenstraat voor een nieuwe straatbrand. Toen men daar bezig was kwam er een melding van een autobrand binnen aan de Schaepmanstraat bij de Meridiaan, deze brand kon snel worden geblust. Daarna weer onder prio 1 richting Wildervank, voor een autobrand aan de Mercuriuslaan. Bij aankomst had de politie de brand inmiddels onder controle. Na een korte controle of het vuur helemaal uit was  gingen ze voor de derde keer naar de Cohenstraat.

Rond 03.10 uur kwam er nog een melding van een containerbrand aan de Langewold. 

2015 2016 012.JPG

112, Regio, Brandweer Veendam

112 vaardigheidstoets in Oude Pekela09-05-2015 378.JPG

OUDE PEKELA - Zaterdag werd in Oude Pekela de 1e ronde gewestelijke 112 vaardigheidstoets georganiseerd. Acht korpsen streden om een plaats in de 2e ronde.  De korpsen werden verrast met een mooi scenario waarbij een auto en een boot betrokken waren. De auto was langs het Pekelderdiep op een stroomkast gebotst en kwam onder stroom te staan, de bestuurder kwam bekneld te zitten. Ook ontstond er een brandje bij het voertuig. Een boot die net langs voer werd hierdoor afgeleid en kwam na een uitwijk manoeuvre, voor een visser, in botsing met een openstaande draaibrug. Een van de opvarenden werd onwel en moest worden gereanimeerd. Brandweer Groningen werd eerste gevolgd door Scheemda en Workum. Deze korpsen gaan door naar de 2e gewestelijke ronde. 

Voor meer foto's zie ook: www.flickr.com

Fotoalbum: 
Nieuws, 112, Brandweer Veendam

ATB tocht brandweer Veendam29-03-2015 054.JPG

Door Freddy de Vries en Michael Huizing

ATB - Zondag 29 maart werd door brandweer Veendam een ATB tocht georganiseerd. De deelnemers konden kiezen uit 2 routes, namelijk 25 km en 40 km. Ongeveer 85 mensen schreven zich in waaronder zo’n 40 brandweermensen uit de regio. Door de regen was het parcours op sommige delen erg nat en modderig waardoor de rijders en de fietsen behoorlijk zwart werden gaandeweg de koers. In het parcours waren twee verzorgingsposten opgesteld waar men wat kon eten en drinken. De route ging o.a. door het Borgerswold en om het Langeboschmeer. De 40 km route ging daarna richting Muntendam via De Heemtuin en De Wiede weer naar Veendam. 

20150329-029_MOD.JPG

Het hoogtepunt van het parcours was volgens velen de route over de vuilnisbelt, hier moesten een aantal pittige beklimmingen worden bedwongen. Normaal gesproken is deze plek afgesloten, er waren dan ook rijders die van de gelegenheid gebruik maakten om de ‘’berg’’ niet 1 maar 2 keer te beklimmen. Na terugkomst bij de kazerne in Veendam konden de deelnemers hun fiets schoonspuiten, waarna er kon worden genoten van een kop snert. Mede door de vele vrijwilligers is het een geslaagde dag geworden met vele positieve reacties op het parcours. 

Fotoalbum: 
Nieuws, 112, Brandweer Veendam

ATB toertocht brandweer Veendam20150209_ATB_Brandweer_2015_00.jpg

ATB TOERTOCHT  - Zondag 29 maart organiseert brandweer Veendam haar jaarlijkse ATB toertocht. De start en finish is bij de brandweerkazerne aan de Langeleegte

Er kan gekozen worden uit twee afstanden, 25 en 40 km. De 25 km is een technisch parkoer en gaat door het Borgerswold.  De 40 km gaat richting de Heemtuin (Muntendam) en het natuurgebied nabij het Beneden Verlaat.

Op de route zijn twee verzorgingsposten aanwezig en ook bij terugkomst op de brandweerkazerne is er uitgebreide verzorging voor mens en fiets (soep of snert, douchgelegenheid en een fietsafspoelplaats).

Tijdens de tocht zijn er EHBO-ers aanwezig op het parcours en de verzorgingsposten.

Voor informatie en inschrijving kunt u een bericht sturen naar :

112, Brandweer Veendam

Autobrand Oosterweg Muntendam08-02-2015 Oosterweg Muntendam 002.JPG

Door Michael Huising

​MUNTENDAM - Aan de Oosterweg in Muntendam is zaterdag even voor middernacht brand uitgebroken in een personenauto. De bestuurder kon het voertuig tijdig verlaten, voordat het vuur bezit nam van de auto. De auto stond dan ook bij aankomst van de brandweer grotendeels in brand. De brandweer wist het vuur snel te doven. Na een klein half uurtje was de klus geklaard. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend.

Fotoalbum: 
112, Regio, Brandweer Veendam

Boerderijbrand Dorpsstraat Eexterveen22-01-2015 025.JPG

Door Michael Huizing

EEXTERVEEN – Donderdagmorgen werd er brand gemeld in een boerderij aan de Dorpsstraat in Eexterveen. De brand vermoedelijk ontstaan bij de meterkast ging met forse rookontwikkeling gepaard. Hierdoor werd 7 minuten na de eerst melding ook brandweer Gieten gealarmeerd. Brandweer Annen die inmiddels ter plaatse was wist middels een binnen aanval de brand snel onder controle te krijgen. Hiermee werd een grote uitslaande brand voorkomen. Wel liep de woning van binnen ernstige schade op. De Hoogwerker van Veendam die ook ter plaatse kwam, hoefde niet te worden ingezet.

Fotoalbum: 
112, Regio, Brandweer Veendam

Brand grondverzetbedrijf J.Kuiper Nieuwe Pekela13-01-2015 017.JPG

NIEUWE PEKELA - Een grote brand heeft dinsdagmorgen een loods en meerdere garageboxen in de as gelegd bij grondverzetbedrijf  J.Kuiper in Nieuwe Pekela. Rond 09.20 uur werd de brandweer van Nieuwe Pekela gealarmeerd, al snel bleek dat het een flinke brand betrof en werd ook het korps van Oude Pekela opgeroepen. Later gevolgd door de hoogwerker van Veendam. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend. Een medewerker van het bedrijf heeft nog geprobeerd de brand te blussen, helaas is dat niet gelukt en liep hij hierbij bovendien verwondingen op. Deze persoon is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd. De brand die snel om zich heen greep, ging met flinke zwarte rookwolken gepaard. Door de hevige rook hebben de hulpverleningsdiensten besloten om een NL Alert uit te laten gaan. 

Meer foto's zijn te vinden op: flickr.com

Fotoalbum: 
Nieuws, 112, Brandweer Veendam

BLOG oud en nieuwjaar uitrukken brandweer Veendam
UPDATE 01-01-2015 01:52 uur20141228-999_4.JPG

De blog wordt samengesteld door:
Freddy de Vries, Michael Huizing Jans Meijer en Willem van der Werf.

  • 31 dec - 14:07 uur
    P2 Berm/ruigte brand Leerlooiersstraat 32 Veendam 012531
     
  • 31 dec - 14:08 uur 
    P2 Berm/ruigte brand Leerlooiersstraat 32 Veendam 012531

_MG_9851.jpg
31 dec - 15:54 uur - P2 Buitenbrand Vredenrustlaan 70 Veendam 012531

_MG_9869.jpg
31 dec - 18:34 uur - P2 Buitenbrand Galjootstraat/Oostlaan Veendam 012531

31-12-2014 Fregatstraat (1).JPG
Fregatstraat

IMG-20141231-WA0000A.JPG
31 dec 19:12 uur - P 2 Afval/Rommel Climax International BV Beneden Dwarsdiep 25 Veendam 012531

1K4C3734.JPG
31 dec - 20:20 uur P 2 Buitenbrand Cohenstraat Wildervank 012531

_MG_9893.jpg
31 dec - 21:28 uur P2 Buitenbrand Galjootstraat Veendam 012531

1K4C3743.JPG
31 dec - 21:28 uur P2 Buitenbrand Galjootstraat Veendam 012531

1K4C3748.JPG
31 dec - 21:58 uur P2 Buitenbrand Vredenrustlaan Veendam 012531

1K4C3753.JPG
01 jan - 00:39 uur P2 Afval/Rommel Cohenstraat Wildervank 012531

_MG_9908.jpg
01 jan - 01:21 uur - P2 Afval/Rommel Beneden Westerdiep/Frans Spiekmanstraat

01 jan - 01:50 uur - P2  Afval/Rommel Cohenstraat Wildervank 012531

Fotoalbum: 

Pagina's

Abonneren op RSS - Brandweer Veendam