Agenda

Klaverjassen of sjoelen bij buurtvereniging `t SpoordokDatum: 
donderdag 14 december 2017 19:45

 

klaverjassen_Sjoelen.jpg

Klaverjassen of sjoelen
bij buurtvereniging `t Spoordok

De zaal is open vanaf 19.00 uur en het klaverjassen en sjoelen begint om 19.45 uur.

Inleg: klaverjassen is 3 euro en het sjoelen is € 2,50.

Buurtvereniging `t Spoordok -  Lloydsweg 2 - Veendam

Agenda

Koopavondoptreden met Cantarosa KwintetDatum: 
donderdag 14 december 2017 20:00 tot 21:30

 

Cantarosa_resize.png

Het Cantarosa Kwintet is een vocaal ensemble met pianobegeleiding. Het ontstond in 2005 uit een eerdere groep het `Rosamunde Kwintet.

De 5 leden wonen allemaal in het noorden van ons land. Ze hebben veel zangervaring en zingen geregeld als solisten bij andere koren of ensembles. Ondanks alle ervaring wordt er nog elke week samen gerepeteerd en nemen de leden nog regelmatig zangles om .

De groep heeft een veelzijdig repertoire wat loopt van klassiek tot opera, operette en musical.

Donderdag 14 december 2017
Aanvang 20.00 uur
Foyer van Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam
Toegang is gratis

Agenda

Unieke uitvoering orgelwerk componist Messiaen
in de Grote Kerk in WildervankDatum: 
vrijdag 15 december 2017 20:00

 

messiaen.jpg

Op vrijdag 15 december, om 20:00 uur, zal organist Henk de Vries het grootschalige orgelwerk “La Nativité du Seigneur” (De geboorte van de Heer) integraal uitvoeren op het Walcker-orgel van de Grote Kerk te Wildervank. Voorafgaand aan het concert is er een toelichting op het programma, deze begint om 19:00 uur. Het verdient de aanbeveling om deze toelichting bij te wonen zodat de bedoeling van Messiaen met zijn muzikale meditaties duidelijk wordt.

Orgel en componist
De combinatie van de muziek van Messiaen, o.a. winnaar van de Erasmusprijs, en het Walcker-orgel is een goede omdat Messiaen naast harmonie en ritme ook veel klankkleuren gebruikt om zijn muzikale ideeën over te brengen. De mogelijkheden van het Walcker-orgel zijn zodanig dat dit één van de weinige orgels in de provincie Groningen is waarop een dergelijke uitvoering kan plaatsvinden. Vanwege het feit dat het orgel maar twee klavieren heeft is het kiezen van de juiste registraties, samen met speelhulpen zoals de vrije combinatie, een behoorlijke klus. Het resultaat zal voor de luisteraar echter een bijzondere ervaring worden, Messiaen is tenslotte een moderne componist waarvan we niet vaak iets te horen krijgen.

Henk_1.jpeg

Olivier Messiaen
Olivier Messiaen (Avignon, 10 december 1908 – Parijs, 27 april 1992) was een Frans componist, organist en pianist. Hij is een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten van de twintigste eeuw, wiens onconventionele werk sterk beïnvloed is door de rooms-katholieke geloofsleer.

Zijn grootste inspiratiebron was de schoonheid van Gods schepping en dan met name het gezang van de vogels. Messiaen ontwikkelde een persoonlijke muzikale taal, hierin zijn vooral melodische en ritmische vernieuwingen te onderscheiden. Dit zal voor de gemiddelde orgelconcertbezoeker wel even wennen zijn.

La Nativité du Seigneur
Olivier Messiaen schreef La Nativité du Seigneur in 1935 op 27-jarige leeftijd. Hij verbleef op dat moment in Grenoble en vond, met name voor het vierde en het laatste deel, veel inspiratie in het berglandschap dat hem daar omringde Het is zijn eerste grote werk waarin alle kenmerken van Messiaens eerste scheppingsperiode aanwezig zijn. Voor elk van de negen delen wordt er een theologische gedachten verwoord. De eerste uitvoering van La Nativité du Seigneur vond plaats in Parijs, op 27 februari 1936 op het orgel van de Sainte-Trinité, in een gezamenlijke uitvoering door Daniel Lesur, Jean Langlais en Jean-Jacques Grünenwald.

Het is een grootschalig orgelwerk over Kerstmis; het omvat negen delen en duurt rond 55 minuten. Het geheel bestaat uit negen meditaties voor orgel:

  • I. La Vierge et l’Enfant (De Maagd en het Kind)
  • Il Les bergers (De herders)
  • Ill. Desseins éternels (Eeuwige bestemming)
  • IV. Le Verbe (Het Woord)
  • V. Les enfants de Dieu (De kinderen van God)
  • VI. Les anges (De engelen)
  • VII. Jésus accepte la souffrance (Jezus accepteert het lijden)
  • VIII. Les mages (De wijzen)
  • IX. Dieu parmi nous (God temidden van ons)

Messiaen geeft aan dat hij in dit werk in de eerste plaats zocht ‘naar emotie en oprechtheid, maar op duidelijke en heldere wijze overgebracht op de luisteraar’. In dit werk zijn Messiaens voorkeur voor lange muzikale lijnen en een aantal ongebruikelijke manuaal- en pedaalbehandelingen te horen. Ook beschrijft Messiaen de belangrijkste muzikaal-expressieve middelen die hij hier gebruikt.

Samen met de uitleg en daarna de beleving in de concertruimte waarin de klanken van het orgel ondersteund zullen worden met videobeelden zal dit een unieke ervaring worden.

Henk de Vries
Henk de Vries (1979) heeft hoofdvak Orgel gestudeerd aan het Conservatorium in Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema en studeerde hiernaast de bijvakken hedendaagse improvisatie, piano, klavecimbel, continuospel en koordirectie. Tevens studeerde hij, als tweede hoofdvak, Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Henk is als titulair organist en cantor verbonden aan de Petruskerk te Zuidbroek en de Jacobuskerk te Zeerijp. Hij is in 2014 benoemd als vaste orgeladviseur van de Martinikerk in Groningen, sinds 2016 is Henk ook werkzaam als kerkelijk organist bij de oecumenische Martinidiensten in dezelfde kerk. De muziek van Messiaen behoort tot zijn favorieten.

De toegangsprijs is 10 euro.
Toelichting door de concertgever: 19:00 uur.
Aanvang concert: 20:00 uur.
Tijdens de toelichting en na het concert is er gelegenheid om respectievelijk een kop koffie of een drankje te nuttigen.

Adres: Grote Kerk, Raadhuisstraat 8, 9648 JV Wildervank.

Meer informatie over organist en orgel zijn te vinden op de volgende websites: www.walckerwildervank.nl en www.henkdevries.info

Agenda

Salon vanBeresteyn opent expositie The Road,
gebaseerd op de voorstelling van Frédérique SpigtDatum: 
vrijdag 15 december 2017 20:15

Op vrijdag 15 december presenteert AKKA, de alumni vereniging van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen, de expositie The Road in de Salon vanBeresteyn in Veendam. 23 kunstenaars hebben zich laten inspireren door de theatervoorstelling van Frédérique Spigt die op de avond van de opening in het theater staat. Iedere kunstenaar laat werk zien met een eigen interpretatie op het thema The Road. Dit is verschillend weergegeven en varieert van een weg, het op reis gaan, een tocht door de natuur, de levensweg en meer.

De opening van de expositie is om 18.00 uur wordt verricht door Fredérique Spigt. De expositie is tot eind maart te zien in de Salon vanBeresteyn, Museumplein 5 te Veendam. De expositie is dagelijks geopend en is gratis toegankelijk.

De voorstelling van Spigt in het theater begint om 20.15 uur, kaarten zijn verkrijgbaar via  www.vanberesteyn.nl of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl

Agenda

Frédérique Spigt met The Road in vanBeresteynDatum: 
vrijdag 15 december 2017 20:15

 

dec 15 Frédérique Spigt - The Road (c) Vera van Faassen.jpg

Op vrijdag 15 december staat Frédérique Spigt in vanBeresteyn met haar theaterconcert The Road. Over de hele wereld zijn prachtige songs geschreven over onderweg zijn, reizen, vertrekken, heimwee en naar huis terugkeren. Spigt heeft voor The Road haar favoriete muziek uitgezocht.

Spigt, 'Born to be wild’, en sinds jaar en dag onderweg naar haar publiek, overdenkt haar eigen reis en vertelt aan de hand van de songs anekdotes uit haar leven.
Route 66 of On The Road To Nowhere? Of blijven we staan met Steamy Windows? Who’s Gonna Drive You Home? Mustang Sally? And in which car? A Little Red Corvette, Mercedes Benz or in A Brand New Cadillac?

Frédérique Spigt (zang), Roel Spanjers (piano, hammondorgel), Janos Koolen (gitaar, banjo, mandoline) en Joost van Es (fiddle, basgitaar, mandoline).

Vrijdag 15 december
Aanvang 20.15 uur

Reserveren via www.vanberesteyn.nl of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl

Agenda

Workshops & werkruimtes in Turfcentrale VeendamDatum: 
zaterdag 16 december 2017 14:00 tot 17:00

 

WERKRUIMTE te huur dec 17.jpg

Zelf een sleutelhanger smeden in een echte smederij, gasbeton bewerken, (kerst)kaarten of collages maken, of werken met warme was: op zaterdagmiddag 16 december kan dat in de Turfcentrale. Van 14 – 17 uur verzorgen Fred Bos, Sjoerd Gardien, Theo Zwinderman en Ina Koot verschillende workshops voor alle leeftijden. Opgeven niet nodig en men kan aanschuiven op elk moment tussen 14 en 17 uur. Kosten € 5.- per workshop.

Bij het atelier van Ina Koot kan er met encaustic worden gewerkt. Dat houdt in dat je werkt met warme was en kleine strijkijzertjes, het is een techniek die snel resultaat geeft. Ook kan er kennis worden gemaakt met verschillende schilder technieken en materialen en is haar atelier open.

Werkruimtes te huur 
Daarnaast zijn er rondleidingen door de Turfcentrale: er is een werkruimte te huur en er zullen in de toekomst ruimtes bij worden gebouwd. Ruimtes in de Turfcentrale zijn bedoeld voor de creatieve industrie: kleine creatieve bedrijfjes of collectieven of autonome kunstenaars. Geïnteresseerden kunnen tussen 14 en 17 uur een rondleiding krijgen. 

Toegang is gratis

Turfcentrale Veendam
Molenstreek 314
9641 KX Veendam
Meer info: Sjoerd Gardien 06 – 44478398 of Floor Haanstra 06 – 40836535
www.turfcentraleveendam.nl

Agenda

Kerstavond in vanBeresteyn met de Stroatklinkers
en muzikale gastenDatum: 
zaterdag 16 december 2017 20:15

 

stroatklinkers.jpg

Kerst vieren met de mannen van de Stroatklinkers, Otto Groote, Irene Wilkens en Agnes Woltjes. Een avond mooie kerstklassiekers, prachtige ballads en andere sfeervolle muziek die past in de vooravond van kerst.

Leer een andere kant kennen van Bob Heidema, Adrian Farmer, Harry Jansen, Bert Veldkamp en Henk Bloupot. Natuurlijk wordt het weer een feestje, nu aangepast bij de sfeer van kerst.

Eén van de muzikale gasten is liedjeszanger Otto Groote uit het Hoge Noorden van Duitsland. Otto zingt zijn melodieuze ballads in Plattdeutsch en weet met zijn warme stem als geen ander het publiek te boeien. Irene Wilkens is allround zangeres en voelt zich thuis bij meerdere stijlen, van blues tot Groningstalige pop. Deze avond zingt Irene, begeleid door Ton de Boer een paar prachtige kerstklassiekers en andere ballads. Agnes Woltjes zal deze avond in de foyer voor aanvang en in de pauze een paar heerlijke kerstklassiekers zingen.

Zaterdag 16 december
Aanvang 20.15 uur.

Reserveren via www.vanberesteyn.nl of bij de theaterkassa, geopend van  ma – vr van 13.00 – 16.30 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn.nl

Agenda

Rotary Club Veendam KerstloopDatum: 
zondag 17 december 2017 14:00

 

A5 kerstloop.jpg

Net als vorig jaar wordt door de Rotary Club Veendam een kerstloop georganiseerd, met als doel geld te generen voor Summerfun, een welzijnsinstelling in Veendam. De instelling richt zich op de jeugd van 5 – 14 jaar die door allerlei omstandigheden géén (zomer)vakantiebesteding hebben of omdat die gewoon te duur zijn.

Afgelopen jaar konden de kinderen verblijd worden met activiteiten als knutselen, paintballen, vlotten bouwen en klimmen in het klimbos.

We hopen op een gezellige loop op 17 december voor het hele gezin.

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl

Agenda

WinterSalon De Ploeg in het Veenkoloniaal MuseumDatum: 
zondag 17 december 2017 14:00

 

DPLG-WinterSalon2017e2-page-001.jpg

In het kader van 100 jaar De Ploeg wordt op zondag 17 december in het Veenkoloniaal Museum Veendam de traditionele WinterSalon van de nog altijd springlevende kunstkring gehouden.

De WinterSalon is een jaarlijks terugkerend evenement van de kunstenaarsvereniging. Tijdens deze gelegenheid tonen de Ploegers gedurende één dag recent werk. Dit jaar doen zij dit in in het Veenkoloniaal Museum, parallel aan de daar lopende tentoonstellingen 'De Ploeg werkt door' en 'Geert Hendrik Streurman'.

Tijdens de WinterSalon in het museum vindt er voor de Vrienden van De Ploeg de uitreiking van de Ploegprent 2017 plaats. De editie voor dit jaar is een Oost-Indische inkttekening, voorstellende het Groninger Hogeland. Onder de aanwezige Vrienden van de Ploeg wordt rond 14.00 uur een ingelijst exemplaar van de prent verloot.

Om 15.00 uur verzorgt Richard ter Borg, kunsthandelaar uit Groningen en kenner van De Ploeg, in de benedenzaal van het museum een lezing. In de bioscoop van het museum is de film 'De Ploeg 1918-1928' van Stichting Beeldlijn te zien.

Vanaf 13.00 uur
Normale entreeprijzen
Museumkaarthouders en Vrienden van het Museum gratis toegang

Kijk voor informatie op www.veenkoloniaalmuseum.nl

Agenda

Kerstconcert in de Luthersekerk van WildervankDatum: 
zondag 17 december 2017 15:30

Op zondag 17 december is er een Kerstconcert in de Luthersekerk van Wildervank. Tijdens dit concert zal het publieke getrakteerd worden op klassieke ‘Christmas Carols’ en populaire kerstmuziek afwisselend gezongen door 5 ervaren zangers en gespeeld door het saxensemble van Muziekvereniging Voorwaarts.

De zangers zijn afkomstig van het Regionaal Vocaal Ensemble dat onlangs is gestopt wegens een tekort aan leden. Een aantal zangers besloot om samen verder te gaan en en gezamenlijk een Kerstconcert te organiseren. Voor een leuke afwisseling, is Muziekvereniging Voorwaarts benaderd of zij konden zorgen voor de instrumentale invulling. Dit is het saxensemble van de vereniging geworden. Het ensemble bestaat uit een sopraan-, alt-, tenor- en een baritonsax.

Het uur durend concert zal gehouden worden in de Luthersekerk van Wildervank (Sporttereinstraat) en begint om 15:30 uur. De entrée is gratis, maar om de kosten te denken, zal er een uitgangscollecte zijn voor uw vrijwillige bijdrage. 

Pagina's