Agenda

Longpunt Veendam
zorg voor mensen met chronische luchtwegklachtenDatum: 
woensdag 28 september 2022 19:00

 

Longfonds.jpg

Persoonsgerichte  zorg voor mensen met chronische luchtwegklachten

Op 28 september 2022 is er weer ‘Longpunt in Veendam’ en hopen we u weer te mogen ontmoeten en te horen hoe het met u gaat? Het Longpunt vindt plaats op onze  locatie bij  ‘’Zorggroep Meander locatie: Veenkade”, Kaap de Goede Hoop 1 Veendam om 19.00 uur. Rita Bijma, verpleegkundig specialist in huisartsenpraktijk Oosterbroek (Zuidbroek) gaat met u in gesprek over persoonsgerichte zorg bij een longziekte. Het beloofd weer een interessante avond te worden. 
Tijdens de bijeenkomst is er alle gelegenheid om in gesprek te gaan en samen ervaringen uit te wisselen. U bent van harte welkom, de koffie en thee staat klaar!

Longpunten
Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt je je leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor je betekenen?
Bij alle Longpunten zijn de bijeenkomsten gericht op mensen met een longziekte en hun partners en zorgverleners, waar actuele informatie en praktische tips worden gegeven. Afwisselend houden onder andere (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers er een voordracht. Uiteraard kunt u bij de zorgverleners met vragen terecht. De Longpunten zijn ook dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en van elkaar te leren.
Gratis deelname, gratis parkeren
Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt. Zie ook www.groningen.longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.

Longfonds
In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. 
 

Agenda

Bogdike / SKV avond met H6 met de ultieme Hazes showDatum: 
donderdag 29 september 2022 20:30

 

H6 PZ 29 okt 22B.jpg

Stichting Bogdike staat voor cultuur- en muziekplezier voor een ieder. Naast rock, pop en blues hebben we op zaterdag 29 oktober voor de liefhebbers van Nederlandstalige muziek een geweldige belevenis met ‘Een avond met H6, de ultieme Hazes show’.

Stichting Bogdike en Stichting Kabelnet Veendam organiseren op zaterdag 29 oktober ‘Een avond met H6, de ultieme Hazes show’.  Deze tribute show met een 13-koppige liveband vindt plaats in Brouwhotel Parkzicht in Veendam.

Geen enkele Nederlandse zanger is jaren na zijn dood nog steeds zo immens populair als Andre Hazes. Wie kent ze niet: ‘Een beetje verliefd’, ‘De vlieger’, ‘Zij gelooft in mij’, ‘Ik leef m’n leven’, ‘Bloed, zweet en tranen’ en al die andere hits. Met tien nummers in de Top 2000 en meer dan 67 keer in de hitlijsten kunnen we nog steeds niet om de beste Nederlandse volkszanger aller tijden heen! Een 13 koppige live band maakt er iedere avond een groot Hazes feest van, alle hits komen voorbij en u gaat gegarandeerd schor van het zingen naar huis. Dit is een feest waar je bij moet zijn!

hazes.png

Om de stemming er lekker in te houden vult DJ Peter Mans de pauzes met nog meer Nederlandstalige meezingers.

Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.00 uur.

Kaarten in vvk 5 euro (miv van 22 september), aan de kassa 8 euro. 
Of vanaf nu al online via www.parkzicht.com

De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Stichting Bogdike.

Agenda

Hoogzwangere Nienke Plas met toepasselijke showDatum: 
vrijdag 30 september 2022 20:15

 

Sep 30 Nienke Plas - Postnatale Expressie (Ali Mousavi).jpg

Hoogzwangere Nienke Plas met toepasselijke show in vanBeresteyn

Nienke Plas komt na het geweldige succes van ‘Van de hak op de tak’ nu naar het theater met ‘Postnatale Expressie’. We kennen haar als vlogger presentatrice, cabaretier en stand-up comedian. Op dit moment is ze hoogzwanger dus actueler kan ze het onderwerp van haar show niet maken. 

Zoals we haar kennen gaat ze als een wervelwind in een razend tempo door de evolutie van de vrouw. Die is volgens haar als een roos, waarvan de mooie dichte knop open bloesemt om uiteindelijk op haar oude dag ondersteboven en uitgedroogd aan een radiatorbuis in de hoek van iemands toilet te hangen. Nienke bewandelt een bijzonder pad. Eerst was zij een kind, nu heeft zij kinderen en uiteindelijk zal ze met een kind trouwen. Spijt van deze route? Ach never look back, tenzij je wilt leven en het doel van een achteruitkijkspiegel begrijpt.

Datum: vrijdag 30 september
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: € 25,00  [ Inclusief drankje en garderobe ]

Tickets en informatie via: www.vanberesteyn.nl, 0598-634566 of de
​​​​​​​theaterkassa. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 16.00 uur.

vanBeresteyn / Museumplein 5a  / 9640 AD Veendam /  www.vanberesteyn

Agenda

Open dag - SOB De ZandloperDatum: 
zaterdag 1 oktober 2022 10:00 tot 15:00

 

IMG_5963_0.jpg

Agenda

NVVE biedt in Veendam kans om nu over levenseinde te praten Datum: 
zaterdag 1 oktober 2022 14:00

 

nvve.png
 

 1 oktober: Dag van de Wilsverklaring 
 
Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat slechts 21% van de Nederlanders een wilsverklaring heeft opgesteld. Blijkbaar is de drempel nog hoog om over het levenseinde na te denken en dit op papier te zetten. Voor iedereen die dit lastig vindt, houdt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) op zaterdag 1 oktober in Hotel Parkzicht in Veendam een informatiemiddag over wilsverklaringen. Daarnaast wordt op 26, 28 en 30 september een digitale lezing aangeboden. Beide bieden veel informatie en een mooie kans om met dierbaren over wensen rondom het levenseinde te praten.   
 
Met de informatiemiddag en de digitale lezingen wil de NVVE onder de noemer Dag van de Wilsverklaring bereiken dat mensen nadenken over hun levenseinde; hoe willen zij dat het er (niet) uit ziet, wat verstaan zij onder uitzichtloos lijden en hoe zien ze de rol van hun naasten hierin? Hiervoor is openheid en bereidheid nodig; openheid om te durven zeggen wat je wil, maar ook bereidheid om erover na te denken en te weten wát je wil. Een wilsverklaring is hier een belangrijk middel in. Dan staat het op papier en kun je het bespreken met je naasten en de (huis)arts. Hierdoor weten zij wat je wensen zijn en het helpt je ook op het moment dat je zelf niet meer in staat bent om je wensen te delen.  
 
Vandaar ook de belangrijke oproep vanuit de NVVE: Praat over het levenseinde. Nú, niet later. Veel mensen vinden dit lastig, maar het opstellen van wilsverklaringen geeft inzicht, rust én een mooie kans om nu over het levenseinde te praten. Speciaal voor de NVVE heeft documentairemaakster en Gouden Kalf-winnaar Anne-Marieke Graafmans samen met Joost van Herwijnen zes korte, openhartige films van elk tien minuten gemaakt. De films geven een inspirerend voorbeeld van hoe je via wilsverklaringen een gesprek over het levenseinde aangaat en zullen worden ingezet op de informatiemiddag op zaterdag 1 oktober.  
 
De informatiemiddag wordt verzorgd in Hotel Parkzicht op het Museumplein 3 in Veendam. Het boeiende programma bestaat uit een lezing over wilsverklaringen en een korte film van Anne-Marieke Graafmans met nagesprek. Het programma wordt om 14.00 en om 15.30 uur aangeboden en biedt ruimte voor het stellen van vragen. Voor wie zich thuis (met naasten) wil laten informeren is er de digitale lezing 'Alles weten over wilsverklaringen?' die op 26, 28 en 30 september om 11.00 en om 19.30 uur wordt aangeboden.   
 
Deelname aan beide activiteiten is kosteloos, maar men moet zich wel vooraf aanmelden. Voor meer informatie en aanmelden: nvve.nl/dagvan
 
In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Je hoeft er niet mee naar de notaris. Wel is het raadzaam om de wensen geregeld te bespreken met familieleden en met de (huis)arts, zodat ook zij ervan weten en ervan overtuigd zijn dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn. 

Agenda

Otto Lagerfett ‘Special Guest’ tijdens Oktoberfest VeendamDatum: 
zaterdag 1 oktober 2022 19:30

 

Special Guest (02).jpg

De grootste ‘Schlager König’ komt naar Veendam.

De datum 1 oktober 2022 stond al enige tijd vast bij de organisatie van het Oktoberfest Veendam, de kaartverkoop is weken geleden al gestart en de voorbereidingen zijn in volle gang. Echter was het volledige programma voor het Duitse bierfestival nog niet in kannen en kruiken. Zo was men de afgelopen tijd druk zoekende naar de juiste toevoeging van een act aan de Line-Up. Inmiddels is de zogeheten ‘Special Guest’ vastgelegd en bekend gemaakt door de organisatie.

Otto Lagerfett ‘Special Guest’ tijdens Oktoberfest Veendam
Hij staat al vanaf 1997 in de hitlijsten in Duitsland en heeft ontelbare gouden platen op zijn naam staan. Geheel in stijl is Otto een graag geziene artiest op festivals en in feesttenten door heel Nederland en Duitsland. Live on stage brengt hij hits als ‘Festival der Liebe, Du, Fiesta Mexicana’ ten gehore, waarmee hij grote mensenmassa’s in feeststemming weet te brengen. Met het vastleggen van deze 4 e act is de Line-Up voor het van oorsprong Beierse volksfeest compleet. •

Palemiger Spatzen, De Alpenzusjes & Peter Mans
Tijdens het avondvullend programma bestaande uit traditionele Schlagers, bekende Aprés Ski hits en de allergrootste meezingers wordt het één groot feest der herkenning! De 6 koppige band ‘Palemiger Spatzen’ staat op 1 oktober voor de 2e keer op het Oktoberfest Veendam. Daarnaast maken ‘De Alpenzusjes’ hun opwachting tijdens de 7e editie van het Oktoberfest Veendam. Hun aanstekelijke liedjes, sprankelende performance behoeven verder geen uitleg. Net als Peter Mans die zeker niet mag ontbreken in de Line-Up! Naast meerdere sets vanachter de draaitafel verzorgd Peter ook de presentatie gedurende de avond.

Op zaterdag 1 oktober 2022 kan men eindelijk weer genieten van pullen bier, Deutsche bratwurst, optredens van diverse artiesten, und Viel Spass!! Zorg dat je op tijd een kaartje koopt via www.eventree.nl of de overige verkooppunten. Zolang de voorraad ‘Regular Tickets’ strekt betaal je €19,50 i.p.v. €24,50 voor een kaartje. Wees op tijd! (18+ evenement).

Agenda

Koor Choral Voices komt naar VeendamDatum: 
zaterdag 1 oktober 2022 19:30

 

Choral Voices.png

Koor Choral Voices komt naar Veendam

Concertorgel Grote Kerk Veendam klinkt nog één keer vóór grote restauratie 

Op zaterdagavond 1 oktober komt koor Choral Voices uit Groningen naar de Grote Kerk Veendam aan de J.G.Pinksterstraat 5 voor een concert met (kerk)muziek in Engelse traditie. Daarbij is (voorlopig voor het laatst) het grote orgel te horen. Organist is Mattijs de Vreugd, dirigent is Daniël Rouwkema.

Het koor zal als bijzonderheid niet alleen voor in de kerk zingen, ze kiezen ook positie op de eerste verdieping, in de ruimte waar De Vreugd achter het klavier zit (de orgelkamer of organistenkamer). 

Deze al bestaande kamer onder de vier kasten met orgelpijpen met een centrale plek voor de organist is in 1928 akoestisch aangepast en vergroot om ruimte te bieden aan een klein koor of een ensemble. De musici hebben op deze manier optimaal contact: dichter bij het orgel en de organist kunnen koor en dirigent niet zijn!

Het brein achter dit idee van een koor in de orgelkamer was de door velen onderschatte dr. Fried Schmidt-Marlissa (1894-1946). Hij heeft tussen 1923 en 1946, samen met zijn echtgenote en zangdocente Martha Gelzenleuchter (1887-1972) in de provincie Groningen op muzikaal gebied een grote rol gespeeld. Hij was componist, dirigent, zanger (bariton/tenor – er is zelfs een plaatopname uit 1920!). Hij was ook organist van de Hervormde Gemeente van Veendam. In die rol nam hij in 1927 het initiatief tot restauratie/ nieuwbouw van het orgel, hij wilde een kerk- én concertorgel – en dat kwam er.

Om te laten horen dat het orgel echt concert-kwaliteit heeft, is gekozen voor muziek uit de typisch Engelse Evensongs. Koor en orgel zijn samen te horen in muziek van o.a. Archer, Hubert Parry, Fauré en natuurlijk Rutter. Om u in Engelse sferen te brengen zingt het koor bij twee stukken een typisch Engelse bovenstem, en dat werkt natuurlijk alleen als het publiek de (bekende) melodie zingt. 
Ook zingt het koor enkele stukken, o.a. het ontroerende en tere ‘Hear my prayer’ van Purcell, a capella, dus zonder begeleiding. Het orgel is ook solo te horen, o.a. in het fraaie ‘toccata in seven’ van Rutter. 

Het concert begint om 19.30 uur. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid bij de kerk. De entreeprijs is inclusief een concertprogramma. In de pauze zijn consumpties te koop. De eindtijd zal ca. 22.00 uur zijn.

Ná dit concert gaat het orgel ruim een jaar in restauratie. De opbrengst van het concert draagt bij aan de restauratie van het orgel.

Achtergrondinformatie over de deelnemers:
Choral Voices uit Groningen krijgt in binnen- en buitenland lovende recensies voor hun interpretatie van Engelse koormuziek. In stad en provincie is veel waardering voor hun maandelijkse 'Evensong' in de Nieuwe Kerk. 

Daniel Rouwkema (*1974) is Director of Music. Al op zijn 14e werd hij benoemd als organist in Smilde. Van jongs af aan componeerde en arrangeerde hij muziek. Rouwkema werkte van 2002 tot 2005 in Engeland - hij bekleedde er de prestigieuze post van Master of Music in St. George Belfast. Zijn ervaring met de Engelse koortraditie gebruikt hij nu in zijn werk als dirigent en artistiek leider van diverse koren. 

Mattijs de Vreugd (*1980) is organist en behaalde een master in improvisatie. Hij begeleidt verschillende koren bij concerten en cd-opnames. Hij is verbonden aan de Schola Liturgica waarmee hij meerdere malen per jaar meereist naar Engeland. Hij speelde o.a. in de kathedralen van Canterbury, Durham, London (St. Pauls), Salisbury, Winchester en York Minster. Ook werkt hij als orgelrestaurateur

Agenda

Sterke verhalen over de veenkoloniale damgeschiedenisDatum: 
donderdag 6 oktober 2022 14:00

 

01_DAmmen Louis-Leopold-Boilly-La-partie-de-dames-au-cafe-Lamblin-au-Palais-Royal.jpg

Dam-kenner Hans van der Nap geeft donderdag 6 oktober in Bibliotheek Veendam een lezing over de geschiedenis van het dammen in onze provincie. Liefhebbers van Gronings cultureel erfgoed, van geschiedenis en van dammen kunnen hun hart ophalen! De lezing start om 14.00 uur en daarna kan er een potje worden gedamd.

Hans van der Nap is leerkracht basisonderwijs, dammer en verwoed verzamelaar van damliteratuur. Ruim 20 jaar deed hij onderzoek naar de geschiedenis van het spelen van het damspel én naar de spelers in Groningen en Drenthe. Dit alles heeft geleid tot het zeer leesbare en boek ‘Dammen als cultureel erfgoed’. Dagblad van het Noorden schreef erover: “Het plezier en de liefde voor het onderwerp spat van de pagina’s.

In zijn lezing neemt Van der Nap de aanwezigen mee terug in de geschiedenis. Hij schetst een beeld van de mensen die ruim 100 jaar geleden damden met anekdotes en sterke verhalen over Groningse dammers. Het publiek krijgt een inkijkje in de sociale en economische omstandigheden van de dammers en wat betekende het dammen voor hen betekende. 

De lezing wordt afgesloten met een gezellig potje dammen; deelname is geheel vrijblijvend. Je mag praten, vertellen en gezellig doen onder het dammen, dat van 15.00 tot 16.00 duurt. Pure ontspanning! 

Agenda

Wijnloop Veendam 6 oktoberDatum: 
donderdag 6 oktober 2022 18:00 tot 21:00

 

306557055_627301675529599_5514095213237808290_n.jpg

Op donderdag 6 oktober tussen 18.00 en 21.00 uur zal de eerste editie van de “Wijnloop Veendam” plaats vinden. Op die dag kun je met een van tevoren gekocht glas bij de leukste winkels van Veendam een glas wijn proeven. De route bepaal jezelf om opstoppingen te voorkomen.

Door een ticket te kopen op onze site (www.dewijnloop.nl) kun je vanaf ongeveer een week van tevoren je wijnglas ophalen bij de winkel die op je ticket staat. We houden je via onze nieuwsbrief op de hoogte, ook van de winkels die meedoen.

De Wijnloop is een event bedoeld om de plaatselijke winkels weer eens extra onder de aandacht te brengen. Er is veel leegstand en Corona heeft het er voor de winkeliers ook niet makkelijker op gemaakt. En dat is jammer. Waarom zoveel online kopen terwijl er vaak heel veel leuke winkels in je buurt zitten met bevlogen ondernemers.

Door een ticket te kopen voor de Wijnloop reserveer je voor € 15,95
( + € 1,00 servicekosten) een glas dat je binnen een week voorafgaand aan de Wijnloop op kan halen bij één van de deelnemende winkels. Met dat glas loop je op de bewuste avond van winkel naar winkel (de route bepaal je zelf) en vervolgens krijg je daar een glas wijn te proeven. Het glas mag je vanzelfsprekend houden.

De Wijnloop is vooral een gezellig evenement waarin je vaak veel bekenden tegenkomt. Wijnlopen/proeverijen zijn er o.a. ook in Heemstede, Haren, Wateringen, Heusden, Woerden, Huizen, Heiloo, Edam en Purmerend.

Agenda

Oktoberfeest in de BreehornDatum: 
zaterdag 8 oktober 2022 14:15

 

plaatje-website-2-01.png

 Oktoberfeest in de Breehorn

CC Vovo organiseert op zaterdagmiddag 8 oktober as. 2022 voor leden en bewoners Breehorn een oktoberfeest. De muzikale middag zal worden opgeluisterd door zanger Just Jean.

Zanger Just Jean is een veel gevraagd artiest en treed veelal op in Duitsland.

De entreeprijs voor deze middag bedraagt € 5,- voor bewoners Breehorn en leden, niet leden € 6,-. Dit is inclusief één kopje koffie of thee naar keuze met koek.  Voorverkoop kaarten locatie MFC Breehorn op woensdagmiddag
28 september vanaf 14.00 uur en op donderdagochtend 29 september vanaf 10.00 uur.  Deze middag zal er gewerkt worden met consumptiemunten (drinken) € 1,25.  Broodjes braadworst of hamburger € 2,-.

Inloop muziekmiddag 14.15 uur