Nieuws

Kerstmarkt en Moonlightshopping in Centrum Veendam_DSC4646.jpg

Zaterdag 22 en zondag 23 december staat het centrum van Veendam weer in het teken van de altijd druk bezochte Kerstmarkt. Een succesvol evenement dat wordt gecombineerd met het Moonlightshoppen op de zaterdagavond.

Zowel op de zaterdag als op de zondag staan er ruim 35 kramen opgesteld op het Raadhuisplein en Veenlustplein. Tijdens de markt is er livemuziek en ander vermaak. De markttijden zijn zaterdag van 13.00 tot 21.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Zaterdagmiddag wordt de Kerstman weer binnengehaald door de Noordpool Express van de STAR. Aankomst op station Veendam is rond 17.00 uur. U kunt mee de Kerstman ophalen en de tickets hiervoor zijn verkrijgbaar bij de STAR. Op de zaterdagavond en zondagmiddag wordt er voor livemuziek gezorgd op het podium op het Raadhuisplein. Bij de carrousel, bemand door de gezamenlijke veendammer serviceclubs, kunt u terecht voor een drankje.

Zondagmiddag sluiten we weer af met een prachtige vuurwerkshow. We denken dan weer terug te kunnen kijken op een geslaagde Kerstmarkt.

Nieuws, Regio

Provinciale Vrijwilligersprijs 2018 uitgereikt aan
De Brug regio VeendamSport De Brug Veendam.jpg
De Brug Veendam

Speelweek Leek, MuzeeAquarium Delfijl, stichting De Brug regio Veendam en zorgboerderij De Mikkelhorst uit Haren zijn de winnaars van de Provinciale Vrijwilligersprijs 2018. Gedeputeerde Eelco Eikenaar maakte de winnaars maandag 10 december bekend tijdens een feestelijke avond in het provinciehuis. "Met deze prijs waardeert de provincie het vele goede werk dat deze vrijwilligers verzetten. Het vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze samenleving."
De winnaars kregen ieder een bedrag van 3000,- euro. De overige genomineerden, Kinderspeelweek Loppersum, buurthuis Jipsinghuizen, loopgroep Bedum en ZorgSaam Oldehove ontvingen een aanmoedigingsprijs van 1000,- euro.

Achtergrondinformatie

IMG-20181210-WA0016.jpg

Categorie Sport: Stichting De Brug regio Veendam
Stichting De Brug regio Veendam biedt sport- en spelactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. De stichting bestaat 37 jaar en zo’n 40 vrijwilligers maken het mogelijk dat mensen met begeleiding kunnen zwemmen, recreatief en op wedstrijdniveau. Maar dat niet alleen, de vrijwilligers organiseren net zo makkelijk sjoeldagen of een spetterend carnavalsfeest. Sportief bezig zijn goed is voor iedereen, omdat sociaal isolement doorbroken kan worden en omdat het gewoon leuk en gezellig is. Het motto van de vrijwilligers is: “Een mens die beweegt, is een mens die leeft!”. Meer informatie: www.debrugveendam.nl

Jeugd Speelweek Leek.jpg

Categorie Jeugd: Speelweek Leek
De Speelweek is al sinds 1973 een begrip in Leek en omstreken. Jaarlijks doen meer dan 250 kinderen mee. Kinderen die zelf niet op vakantie kunen gaan, hebben zo ook een leuke zomerweek met hutten bouwen, zwemmen, speuren, survivallen en knutselen. De organisatie bestaat uit 80 vrijwilligers vanaf 13 jaar. Veeal komen zij binnen als deelnemers van de speelweek en worden later zelf vrijwilliger. Jonge vrijwilligers leren omgaan met verantwoordelijkheden en ontdekken alvast hun eigen talenten, ook dat is de kracht van Speelweek Leek. Meer informatie: www.speelweekleek.nl

Leefbaarheid MuzeeAquarium Delfzijl.jpg

Categorie Leefbaarheid: MuzeeAquarium Delfzijl
Stichting MuzeeAquarium in Delfzijl is een zeeaquarium van formaat. Met bijzondere collecties op het gebied van geologie, archeologie, scheepvaart en de historie van Delfzijl. De ruim 70 vrijwilligers uit Delfzijl en omstreken zetten zich met hart en ziel in voor ‘hun’ museum, dat sinds de oprichting in 1960 ups en downs heeft gekend. Nadat het museum moest wijken voor de dijkuitbreiding, hebben de vrijwilligers hard gewerkt aan de doorstart in een nieuw gebouw. En dat is gelukt, met ongekende bezoekersaantallen in een paar maanden tijd. Dankzij de vrijwilligers is het MuzeeAquarium behouden gebleven voor de regio en is het museum maar liefst zeven dagen per week geopend. Meer informatie: www.muzeeaquarium.nl

Zorg Zorgboerderij De Mikkelhorst Haren.jpg

Categorie Zorg: Zorgboerderij de Mikkelhorst
Stichting Zorgboerderij de Mikkelhorst in Haren is sinds 2000 een ecologische zorgboerderij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne en veilige werkplek hebben. Bijna 90 vrijwilligers steken de handen uit de mouwen, samen met de deelnemers en medewerkers van de zorgboerderij: bij de receptie, in de keuken, de winkel, de tuin, houtkloverij en kinderboerderij. Regelmatig zijn er extra activiteiten en mensen komen graag voor het ‘Mikkelhorst-gevoel’. Een plek waar je je zelf mag zijn! Meer informatie: www.mikkelhorst.nl

Nieuws

Nedmag zeer gul voor de voedselbank
10.000 euro voor voedselbank Veendam47682349_1990974227871806_4599953095487651840_n.jpg

Door Peter Panneman

Algemeen directeur Bert Jan Bruning heeft namens zoutproducent Nedmag Veendam vanmiddag een gift van maar liefst tien duizend euro uitgereikt aan Nel van der Velde en Tamara van der Laan van de Stichting Voedselbank Veendam-Menterwolde.

Volgens Bert Jan Bruning is het belangrijk om iets terug te doen in deze regio, in het verleden deden wij dat ook al, maar zochten we meestal geen publiciteit, zoals nu wel het geval is. Zodat mensen ook kunnen zien en lezen dat wij naast een grote werkgever ook in deze regio iets terug doen.

De voedselbank zal het geld besteden aan de uitbreiding die nodig is in het bestaande pand aan de Transportweg, en er zal een bedrag gereserveerd worden om de kinderen in de zomer 2019 een weekendje weg aan te bieden, aldus Jan Albert van der Laan bedrijfsleider van de Voedselbank Momenteel maken 380 gezinnen uit Veendam, Wildervank, Meeden, Muntendam, Noordbroek en Zuidbroek gebruik van de Voedselbank.

Nieuws

Mooie ballen scoren op Kerstballen Ruil-/Vrijmarkt2018-352_0039.jpg

Zaterdag was er op het gebied van kerstdecoraties iets leuks te scoren op de Kerstballen Ruil-/Vrijmarkt in de Winkler Prinspassage naast Croissanterie Jolie. Karin Heuving van de croissanterie heeft de markt bedacht. “Er zullen veel mensen zijn met veel kerstspullen in huis, en in zoveel verschillende kleuren die ze eigenlijk niet meer gebruiken”, was Karin haar gedachte.

Op de kerstballen ruil- en vrijmarkt kon naar hartenlust worden geruild, of gewoon nog wat ballen kopen in een kleur die in de winkels niet meer aan te treffen is. Alles op het gebied van kerstdecoratie kon worden geruild, of verkocht aan een andere liefhebber. De gedachte dat de deelnemers in Veendam en omstreken vast niet de enige zullen zijn die kerstdecoraties over heeft kwam zeker uit.

2018-352_0042.jpg

De kerstdecoratie vrijmarkt was in samenwerking met de ondernemersvereniging voor leegstaande winkelpanden opgezet. Met vier kramen was het nog een voorzichtig begin, maar het is de bedoeling dat het volgend jaar een vervolg gaat krijgen. Het waren er al meer dan Karin had verwacht. “Je krijgt wat meer sfeer, meer loop en meer reuring. Dit is natuurlijk heel erg leuk en specifiek voor deze tijd. We hebben de tafels en kunnen snel iets organiseren. Als centrum moet je ook aantrekkelijk zijn voor het publiek met het bieden van extra leuke dingen”.

Jaap en Anja Doddema hadden veel kerstspullen van de opa’s en oma’s van zolder gehaald en uitgestald.  Annette is verzamelaar van oude kerstartikelen. Ze had wat over, hoewel ze niet echt haar oude spullen had meegenomen. Het varieert van 50 tot 100 jaar oud. “Ik ga ervoor van overal naar nergens. Soms via Marktplaats en soms naar adresjes. Het is een veredelde hobby“. Maar ze gebruikt het ook als kerstversiering, met elk jaar verschillend.

Lani Faber (12) stond met haar broertje Rhune (9) met de verkoop van kerstballen voor een heel ander doel achter de kraam. Lani wil met de verkoop van kerstballen haar klasgenoot Bas Schipper (12) ondersteunen voor zijn actie voor het diabetesfonds. Op Eerste Kerstdag gaat hij door het hele land om op treinstations voor het diabetesfonds op de daar aanwezige piano’s te spelen.

2018-352_0045.jpg

Nieuws

Workshops in nieuwe STEAMed Centre Doe MuseumSTEAMed Centre 5.jpg

In het Doe Museum in Veendam is het STEAMed Centre van start gegaan. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Op deze plek kunnen docenten, ouders en kinderen meer leren over deze overkoepelende werkwijze. “In STEAMed staan nieuwsgierigheid, creativiteit en vooral het zelf doen en ervaren centraal’’, aldus Sharlina Poelstra mede-oprichter van STEAMed.

Daarin wijkt STEAM af van het traditionele lesmethoden waarin natuur, techniek en kunst als aparte vakken worden benaderd. Waar een leraar in een les rekenen alleen op dat aspect focust, integreert deze methodiek meer vakken in één les door een andere aanpak. Begrippen als de 21st-century skills en leren over duurzaamheid en de circulaire economie staan centraal bij STEAMed. ‘’De nieuwe generatie probleemoplossers moet worden opgeleid, dat werkt niet als je ze volgens de begrippen van de oude economie opleidt’’, vervolgt Sharlina Poelstra.

Het STEAMed Centre in het Doe Museum geeft de mogelijkheid aan docenten, ouders en kinderen om workshops te volgen over de STEAM werkwijze. STEAMed heeft als doel mensen die werken met kinderen in het basisonderwijs te inspireren voor STEAM en te laten zien hoe relatief eenvoudig het is. Lisanne Kuipers legt uit hoe: ‘’Deze doelgroep kan bij ons in het STEAMed Centre of op locatie een workshop volgen, het is mogelijk om materiaal van ons te lenen en we geven veel handige online bronnen die mensen kunnen gebruiken als ze het gaan toepassen’’. De twee oprichters van STEAMed komen uit de provincie Friesland en Groningen, daarom zullen zij zich in eerste instantie richten op de drie noordelijke provincies.

In de kerstvakantie staan er twee workshops gepland die bezoekers van het Doe Museum kunnen gaan volgen in het STEAMed Centre. Tijdens de workshop ‘Legowijs’ op 28 december 2018 staat creatief denken aan de hand van activiteiten met lego centraal. Op 2 januari 2019 vindt de workshop ‘Planeet Politie’ plaats waar duurzaamheid het hoofdthema is. De workshops zijn toegankelijk voor kinderen en hun begeleiders.  

Het Doe Museum is tijdens de kerstvakantie alle dagen geopend van 11.00 – 17.00 uur, met uitzondering van eerste kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag.

Opgeven voor de activiteiten kan via de website: www.doemuseum.nl/kerstvakantie2018  

Meer weten over het STEAMed en het STEAMed Centre? www.doemuseum.nl/STEAMed

Nieuws

Jubileumeditie Kerstmarkt Wildervank knus en sfeervolIMG_0077.jpg

Op de kerstmarkt in de Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum was het weer gezelligheid trof. Buiten was het nat en koud, binnen was het knus en sfeervol. Het gebouw was ook toegankelijk gemaakt voor bezoekers met een scootmobiel. Een klokkenluider heeft elk uur de torenklok geluid.

IMG_0028.jpg

Vrijdagavond hebben de Zingende vrouwen van Nu de kerstmarkt muzikaal opgeluisterd voor zo’n 180 tot 200 mensen. Zaterdagmiddag heeft het dameskwintet ‘Nootsignaal’ gezongen, met de grote kerstboom als decor.

IMG_0070.jpg

Zestien standhouders hadden hun kerstartikelen, streekproducten en andere diversiteiten geëtaleerd. Met een behoorlijk aanbod van hapjes en drankjes was de inwendige mens ook dit jaar niet vergeten. De huisgemaakte snert en boontjesoep smaakte weer goed met alles wat erin hoort. De glühwein was naast de normale verkrijgbaar in de Wildervankster varianten Adriaantje met rum, en de Margaretha met cointreau. Deze twee deden de wangen nog wat meer gloeien.

IMG_0117.jpg

Jan Abbingh had bieren uit zijn brouwerij meegenomen. Harma Bennema was er weer met haar zelfingemaakte jam, boerenjongens en advocaat. Mevrouw Roosjen bakte lekkere kniepertjes.Ook van hapjes van internationale allure was te genieten. Gada Koja liet zelfgemaakte Irakese lekkernijen proeven. Agnieska had lekkere Poolse taarten gemaakt.

IMG_0048.jpg

De kerstmarkt was voor de tiende keer gehouden, zo waar een jubileum. In 2019 wordt de Kerstmarkt gecombineerd met een intocht van de Kerstman per arrenslee met een fakkeloptocht door Wildervank Oost en West.


    
Fotoalbum: 
Nieuws, Sport, Regio

De Brug regio Veendam genomineerd
voor provinciale vrijwilligersprijsIMG-20181027-WA0020.jpg
Archieffoto

Maandag 10 december reikt gedeputeerde Eelco Eikenaar van leefbaarheid om 20.00 uur in het provinciehuis de provinciale vrijwilligersprijzen uit. Er zijn acht organisaties genomineerd in de categorieën 'Jeugd', 'Leefbaarheid', 'Zorg' en 'Sport'. In iedere categorie wint één organisatie een cheque ter waarde van 3.000 euro. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in een Statenzaal vol enthousiaste vrijwilligers. De avond is live te volgen via de website van de provincie: https://groningen.stateninformatie.nl/live

Genomineerden

  • Jeugd: Speelweek Leek en Kinderspeelweek Bonkhorn uit Loppersum
  • Zorg: ZorgSaam uit Oldehove en Stichting Zorgboerderij de Mikkelhorst uit Haren
  • Leefbaarheid: Stichting Buurthuis Jipsinghuizen en Stichting MuzeeAquarium uit Delfzijl
  • Sport: Stichting De Brug regio Veendam en Loopgroep Bedum
Nieuws

Uitreiking certificaten vrijwilligers Taalhuis VeendamDSC_6406.JPG

Donderdag zijn weer vijf taalvrijwilligers gecertificeerd. Ook zij hebben, net als hun zestien voorgangers, met succes de basistraining voor taalvrijwilliger afgerond om laaggeletterde mensen te helpen beter te leren lezen, schrijven, rekenen en/of te leren werken met de computer. Wethouder Jaap Velema reikte de certificaten uit in het Taalhuis in de bibliotheek van Veendam.

DSC_6393.JPG

Moeite met lezen en schrijven
In de gemeente Veendam heeft 16% van de inwoners moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Dit zijn 2750 inwoners. De gemeente Veendam, beroepsonderwijs Noorderpoort, welzijnsorganisatie Compaen, Stichting Lezen & Schrijven en Biblionet Groningen werken samen om deze mensen te helpen.

DSC_6340.JPG

Het Taalhuis
In een Taalhuis worden mensen geholpen op hun eigen niveau en tempo. De ondersteuning sluit aan bij de wensen en behoeften. Het Taalhuis wordt gerund door een professionele taalhuiscoördinator in samenwerking met speciaal opgeleide vrijwilligers.


 
Fotoalbum: 
Nieuws

Kerstactie Westerschool Voedselbank Veendam
en Kledingbank Maximawesterschool.png

Evenals vorig jaar zet de Westerschool zich ook deze periode in voor de Voedselbank Veendam en nu ook Kledingbank Maxima. In de week van 17 tot en met donderdag 20 december staan er lege dozen  in de gemeenschapsruimte en in de klas klaar om gevuld te worden met allerhande artikelen.

Nieuw in 2018. Dit jaar is het ook mogelijk om kleding in te leveren voor Kledingbank Maxima. Alle kleding is welkom, dames, heren en kinderkleding in alle maten. Zowel zomer als winterkleding. Ook zwemkleding , schoenen en sportkleding is welkom. Kleding graag in tassen inleveren.

Deze actie is een mooie gelegenheid om de kledingkast op te ruimen en kleding wat te klein is of niet meer gebruikt wordt te doneren voor het goede doel.

Ook de inwoners van Wildervank in de omgeving die geen kinderen op de school hebben kunnen artikelen doneren voor de Kerstactie. Dit kan in de ochtend van 8.15 uur-.8.30 uur en van 15.00 uur-15.15 uur. En tijdens de Kerstmarkt die op donderdagavond 20 december op het schoolplein plaats vindt.

Als school vinden we het belangrijk kinderen te laten inzien dat niet iedereen het altijd even gemakkelijk heeft, maar dat je door maatschappelijk betrokken te zijn wel een positieve bijdrage kan leveren aan verbetering hierin.

Ook de Firma Wieringa’s Knappertjes  uit Wildervank s dit jaar wederom donor met een aantal van hun eigen producten

Voedselbank Veendam-Menterwolde heeft vooral behoefte aan:
potten/blikken groente, appelmoes, blikken soep, pannenkoekenmix, aardappels, melk, yoki, slagroom, (kerst)koekjes, (kerst)chocolade, pakken/flessen drinken, chocolademelk, chips, koffiemelk, pinda’s, bon bons, borrelnootjes, stroop, hagelslag, pindakaas, jam, chocopasta, macaroni, leverpastei, knakworstjes, rijst, kroepoek, roosvicee, tomatenpuree, koffie, mayonaise, ketchup, vruchten in blik, rookworsten en thee.

Daarnaast is er ook behoefte aan de volgende non-food artikelen:
Douchegel, afwasmiddel, luiers, maandverband, shampoo, tandpasta, wc-papier en keukenrollen.

Nieuws

Tiende kerstmarkt
Margaretha Hardenberg CultuurcentrumPoster Kerstmarkt Wildervank.jpg

Dit jaar organiseert de stichting Wildervanck-Wildervank voor de tiende keer een kerstmarkt in de Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum. Zo waar een jubileum.

Ook dit jaar zijn alle kraampjes weer bezet, van waaruit een diversiteit aan artikelen in de sfeer van kerst wordt geëtaleerd. Ook is er een behoorlijk aanbod van hapjes en drankjes, zoals de huisgemaakte bonensoep en snert, glühwein, maar ook hapjes van internationale allure.

Op beide dagen wordt e.e.a. muzikaal opgeluisterd door de Zingende vrouwen van Nu (vrijdagavond) en het dameskwintet “Nootsignaal” (zaterdagmiddag). Derhalve gezelligheid troef. Iedereen is van harte welkom; de entree is gratis.

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws