Nieuws, Sport

Kaartverkoop voetbalopera van start05 - PERS - Kaartverkoop van start.jpg

De kaartverkoop voor voetbalopera Veendammer Wind is vandaag (maandag 15 oktober) van start gegaan. Liefhebbers kunnen hun entreekaarten reserveren via de website www.voetbalopera.nl, die op diezelfde dag online is gegaan.

De voetbalopera, waaraan wordt meegewerkt door circa 100-150 vrijwilligers, telt vijf speeldagen: 28, 29 en 30 juni en 4 en 5 juli 2019. Subsidiefondsen, provinciale en regionale overheden alsmede het bedrijfsleven hebben ruimhartig hun steun toegezegd aan dit openluchtspektakel. Dankzij deze financiële steun kan de organisatie de entreeprijs voor iedereen zeer betaalbaar houden.

Zoals bekend wordt deze opera in het voetbalstadion aan de Langeleegte opgevoerd als eerbetoon aan de voormalige profvoetbalclub SC Veendam. De club ging in 2013 failliet, maar leeft nog voor in de harten van zeer velen.

Eind vorige maand (20 september) waren het Angelo Cijntje en Marnix Kolder, twee oud-spelers van SC Veendam, die tijdens de kick-off van het evenement de eerste entreekaarten kochten.

Nieuws

Patiënten sneller van klacht af dankzij echografie en shockwave van Fysiotherapie VeendamIMG_9945.JPG

Om haar patiënten sneller van hun klacht af te helpen, blijft Fysiotherapie Veendam zich continu ontwikkelen. De praktijk werkt steeds meer samen met andere zorgaanbieders en breidt zich ook uit in haar specialisaties.

Nieuw in de praktijk zijn echografie en shockwave ."Twee technieken die elkaar versterken in de behandeling van vele klachten", aldus praktijkeigenaar Guido Willems. "Met echografie is nog beter inzichtelijk te krijgen waar een bepaalde klacht vandaan komt. De klacht die met echografie in beeld is gebracht, kan vervolgens met shockwave worden behandeld".

Wat is echografie
Met echo-onderzoek wordt een beeld gegeven vanaf de binnenkant van het pijnlijke gebied. Dat is prettig, omdat aan de buitenkant niet alles zichtbaar of voelbaar is. De diagnose van een klacht is met een echo zeer nauwkeurig, waarbij bepaalde veroorzakers van een klacht ook uitgesloten kunnen worden. Hiermee kan een behandeling zich beter richten op de klacht, in plaats van op het bestrijden van symptomen.

Zo kan pijn in de schouder bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door een slijmbeursontsteking, een scheurtje in de spier of verkalking van de pees. Met een echo kan vastgesteld worden wat de exacte oorzaak van de klacht is, waardoor de therapeut een zeer gerichte behandeling kan aanbieden. Hierdoor is de patiënt sneller van zijn klacht af en loopt hij niet onnodig met pijn door.

Wat is Shockwave
Diverse klachten die inzichtelijk zijn gemaakt middels echografie, kunnen behandeld worden met shockwave. Er worden schokgolven toegediend met een apparaat op het lichaam en die maken pijnlijk en vaak verhard weefsel los. Hierdoor ontstaat een verbetering in de doorbloeding en stofwisseling van het pijnlijke gebied. Pijnklachten nemen hierdoor af en het weefsel kan sneller herstellen.

Wanneer weefsel beschadigd of verkalkt is, biedt shockwave uitkomst. Ook bij hielspoor, achillespees aandoeningen, een tennis- of golfelleboog en schouderklachten is shockwave zeer effectief. "We zien regelmatig patiënten met dergelijke klachten, die van alles hebben geprobeerd er vanaf te komen. Patiënten die we met shockwave behandelen zijn dan ook aangenaam verrast als ze soms in drie behandelingen weer klachtenvrij zijn."

Meer weten over de praktijk en de mogelijkheden met echografie en shockwave? Kijk op www.fysiotherapieveendam.nl

Nieuws

Stunt Lidl Veendam met EDC artikelen?20181015_145246.jpg

De reclamezuil van de Lidl Veendam heeft een update ondergaan. De zuil is voorzien van een extra voorwerp. Gaat de Lidl nieuwe vrouwvriendelijke tools verkopen of is dit een stunt van het Veendammer bedrijf EDC?

20181015_145240-AA.jpg

Het kan natuurlijk ook zijn dat we te maken hebben met een grapjas. Weet u hier meer van, wij horen dit graag via info@parkstadveendam.nl

Nieuws

Voor het betere voetenwerk naar
podotherapie Engberts in VeendamDSC06374.jpg

Tekst Hans van Noort

Bij de anatomie van de voet komt heel wat kijken. Spieren (19), pezen, botten (26), gewrichten (33), zenuwen, bloedvaten, banden (107) en kapsels zijn verenigd in dat deel van het lichaam waar we de gehele dag op staan en gaan. Veel klachten in schouders, rug, heupen en knieën komen voort uit iets met de voeten. Dat iets wordt onderzocht door een podotherapeut en daar zijn er niet zo veel van in de provincie. We mogen ons dus verheugen dat Veendam rijk is aan een podotherapeut en wel Martine Engberts. Zij houdt de praktijk aan het Boven Oosterdiep 9.

DSC06381.jpg

Podotherapeut
Je bent niet zo maar podotherapeut. Na de vooropleiding volgt een 4-jarige HBO-studie. Vakken als anatomie, fysiologie, pathologie, biomechanica, houding- en bewegingsleer, staan op het rooster, maar ook afdruktechnieken en zool- en slijptechnieken. Martine heeft deze gedaan aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Daarvoor moest zij op kamers gaan wonen, want haar domicilie ligt in Hoogezand/Sappemeer. Na deze vier pittige jaren werkt ze in loondienst bij podotherapeuten in Hoogezand/Sappemeer, Stadskanaal en bij het UMCG. Sinds 2 jaar heeft ze nu haar eigen praktijk. Om bij te blijven volgt ze een post Hbo-opleiding voor podoposturaal therapeut in Utrecht en alsof het nog niet genoeg is houdt ze zich momenteel bezig met de studie sportpodotherapeut. Dit is 1 dag per 3 weken in wederom Eindhoven. De studiebelasting is behoorlijk, het vraagt veel (t)huiswerk, dat naast het gezin, 2 kids één van 3 jaar en één van  bijna een half jaar en de praktijk! Je moet natuurlijk wel iets hebben met voeten, anders begin je niet aan zo’n vak. “Klopt,” vertelt Martine vol overgave. “Mijn ouders hebben een schoenenzaak in H/S. Bovendien vind ik het werken met mensen zéér aantrekkelijk en de verschillende behandelmethodes spreken me aan. De zolen, daarover later meer, maak ik ook allemaal zelf in mijn eigen atelier in Wildervank. Dus het is een zeer veelzijdig én afwisselend.”

DSC06383.jpg

Podoloog – podotherapeut – podoposturaal therapeut
Een podoloog is géén beschermde benaming. Iedereen mag zich dus zo noemen. Veelal houdt de podoloog zich bezig met het aanmeten van zooltjes. Een podotherapeut is een beschermde titel. De NVvP (Ned. Ver. voor Podotherapie) is de brancheorganisatie. Deze vereniging organiseert bij- en nascholingscursussen, houdt toezicht op de verschillende kwaliteitsdomeinen van de leden zoals professionele ontwikkeling en innovatie, minimale praktijkinrichting, evaluatie van de zorg, hygiëne en infectiepreventie, patiënt perspectief ( patiënt actief betrokken bij het zorgproces) en statusvoering (beoordeling van de patiëntendossiers). Om aangesloten te zijn bij de vereniging moeten de podotherapeuten opgenomen zijn in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Er komt dus nogal wat voor én bij kijken.

DSC06387.jpg

De podotherapeut houdt zich in de praktijk bezig met o.a. het aanmeten van zooltjes, ortheses (siliconen teenstukjes voor betere drukverdeling en correctie van de teenstand), nagelbeugels, wondbehandeling en speciale voetverzorging bij diabetici. Voor de zooltjes wordt een 3D-afdruk en/of foto’s van de onderkant van de voet(en) gemaakt. “De zooltjes moeten zo dun mogelijk zijn,” aldus Martine, “want ze moeten in alle schoenen passen. Door de zooltjes krijg je een andere voetstand en andere drukverdeling onder de voet. Ook kun je spieractiviteit beïnvloeden. Dit moet leiden tot minder klachten.” De podoposturaaltherapeut, Martine is het dus beide, kijkt naar de oorzaak van de houdingsklachten en gebruikt de voet als instrument om de houding te beïnvloeden c.q. te verbeteren middels elementen van maximaal 3mm dikte. “Het hele lichaam is belangrijk. Houding is niet alléén voetenwerk, maar ook knieën, heupen, rug en schouders spelen een cruciale rol,” beaamt Engberts.

DSC06391.jpg

Verwijzing
Een verwijzing van de huisarts is niet meer nodig. “Mensen komen hier via de pedicure, fysiotherapeut of gewoon omdat ze klachten hebben. Veel sporters (overbelasting/sportblessures) en mensen die in hun werk veel moeten staan (stand correcties) behoren tot mijn klantenkring. Denk niet dat hier alleen maar ouderen komen, neen, juist bij kinderen van ca. 6 à 7 jaar kun je beginnen met corrigeren. Zolang er groei is, kan nog gecorrigeerd worden. Een goede samenwerking met andere disciplines zoals fysiotherapeuten oefentherapeuten en pedicures is een duidelijke aanvulling.”

DSC06397.jpg

Verzorgingsgebied
Martine trekt klanten vanuit een groot deel van de provincie. Dat heeft verschillende redenen. In het gebied zijn slechts 8 podotherapie praktijken werkzaam! Daarnaast houdt Martine ook spreekuur op de vrijdagavond, zijn de wachttijden kort én kun je gratis parkeren bij buurman Oxygym. “Mensen rijden graag een stukje om voor een bezoek of behandeling bij mij,” glimlacht Engberts. Bovendien neemt ze de tijd voor een patiënt/klant. Het eerste consult vraagt ruim 3 kwartier, omdat ze een uitgebreid onderzoek uitvoert waarbij alles wat met bewegen te maken heeft aan de orde komt. Dit gebeurt d.m.v. innovatief ganganalyseapparatuur, drukmeetplaten. Hierna brengt ze een advies uit aan de patiënt/klant. Behandeling / ortheses / zooltjes o.i.d. Er volgt altijd een nacontrole na ca. 2 maanden en na 1 à 1⅓ jaar een 2e controle. De meeste klachten komen, volgens Martine na de zomer. Bij de sporters omdat ze een aantal weken niet of niet al te intensief getraind hebben en bij anderen omdat ze in de zomer veel op slippers of blote voeten gelopen hebben.

DSC06393.jpg

Praktijk
De splinternieuwe praktijk mag er zijn. Modern, licht, ruim, hygiënisch en voorzien van alle mogelijke apparatuur. Géén plantenbakken in de vensterbanken, maar anatomische modellen van het menselijk lichaam (skelet) en natuurlijk van de voet. Indien nodig worden de modellen gebruikt om uitleg te geven over bijvoorbeeld de stand van de voeten en de daarbij behorende behandeling.

Podotherapeutische zorg wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit houdt in dat het verplichte eigen risico hier niet geldt. Blijf dus niet doorlopen met klachten aan voet, knie, heup of rug. Voortijdige behandeling kan veel (pijn)klachten voorkomen. En… om de hoek!

DSC06637.jpg

Meer informatie: www.engbertspodotherapie.nl of info@engbertspodotherapie.nl of 06-40707786.

Nieuws

Officiële start voorscholen in Veendam
"Optimale ontwikkeling voor elke peuter"DSC_5150.JPG

Vrijdagmorgen was de officiële start van de voorscholen van Stichting Peuterwerk in Veendam. Alle peuteropvang locaties zijn per 1 september omgevormd tot voorscholen. De voorschoolgroepen zijn nu allen drie dagdelen geopend, totaal 10 uur per week.

DSC_5112.JPG

Open huis
Tussen 10.00 en 12.00 uur stonden de deuren open op alle locaties. Op voorschool de Noorderbreedte en voorschool Hummelstee kwam wethouder Jaap Velema de peuters voorlezen. Tegelijkertijd werd op alle andere voorscholen hetzelfde boek aan de peuters voorgelezen.

DSC_5134.JPG

Een voorschool, wat is dat?
Voorscholen zijn vergelijkbaar met peuterspeelzalen, ook hier ontwikkelt de peuter zich spelenderwijs. De voorschool is gehuisvest binnen of vlakbij een basisschool en net als op de peuterspeelzaal vinden we het belangrijk dat de peuter het hier naar zijn of haar zin heeft.

DSC_5143.JPG

De voorschool werkt samen met de basisschool met een VVE-programma. Op de voorschool krijgen peuters géén les. Het is een plek waar ze zich al spelend ontwikkelen, in of in de nabijheid van het gebouw en het plein van hun toekomstige basisschool, zodat ze een streepje voor hebben wanneer ze op hun vierde doorstromen naar groep 1.

DSC_5152.JPG

Spel staat steeds voorop, immers een kind ontwikkelt zicht spelenderwijs. Dit doen ze onder leiding van gekwalificeerde pedagogisch medewerkers en in aansluiting op het programma van het basisonderwijs.

Fotoalbum: 
Nieuws

Fortnite en Unicorns herfstvakantie bij Pretpark KunstkotL7jg2XmeR0KiSsttpOV7.jpg

Pretpark Kunstkot staat in de herfstvakantie in het teken van Fortnite en Unicorns! Er is een kunstenaar die handgemaakte kleurplaten maakt speciaal voor ieder kind. Alle kinderen kunnen deze dan zelf verven en mogen het kunstwerk meenemen naar huis. Fortnite en unicorns zijn heel populair, maar je mag ook zelf iets anders uitkiezen. De kunstenaar kan tekenen wat je maar wil. Het is ook heel leuk om je naam in graffiti letters te laten maken. Dat is allemaal mogelijk. Natuurlijk zijn er ook nog heel veel andere super leuke activiteiten waar je uit kunt kiezen (meer dan honderd). Van pottenbakken, beeldhouwen, zelf DJ zijn, afstand bestuurbare auto's, tekenrobots tot aan nerfschieten in de nerfhal, toneel spelen, verklede, schminken en je eigen raket lanceren.Kinderen zijn de baas en mogen na een duidelijke uitleg doen wat ze zelf willen.

Reserveren is wel noodzakelijk voor dit super feest, want vol is vol. 
Mobiel: 0614788782
Website: www.kunstkot.nl
Email: info@kunstkot.nl

Nieuws

Lloyds Register nieuwe sponsor van het museum VeendamNiemand minder dan Hendrik Pieter Hazewinkel startte in 1868 als surveyor voor het vermaarde Lloyds Register (niet te verwarren met de verzekeringsmaatschappij) in Londen. Lloyds stond voor kwaliteit in de scheepsbouw en scheepvaart. Schepen die in het register waren opgenomen werden ook regelmatig gekeurd. Als ze niet meer zeewaardig waren, werden ze uit het register geschrapt.

In 1868 worden Hendrik Pieter Hazewinkel in Veendam, D. D. Borchers in Amsterdam en J.C.W. Loos in Rotterdam aangesteld als exclusieve surveyors voor Lloyd’s Register Londen. De kwaliteit van schepen en de scheepsbouw moet omhoog en Hendrik Pieter zag persoonlijk op de bouw toe. Voldeden ze aan de kwaliteitsnorm, dan werden ze in het Lloyds Register opgenomen.

Hendrik Pieter Hazewinkel is van de drie surveyors de meest gedreven persoon geweest en heeft zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van het Nederlandse Lloyd’s Register. In eigen beheer gaf hij een prospectus uit, gedrukt bij Kluwer te Veendam. Hazewinkel heeft het niet gemakkelijk: in zijn regio Groningen, Drenthe, Friesland en Hannover heeft de concurrentie al een deel van de markt veroverd. Vooral de in 1862 opgerichte Germanische Lloyd heeft al een stevige voet tussen de deur en vele kleinere tjalken in Groningen en het aangrenzende Duitsland worden onder deze classificatie gebouwd. Niettemin weet Hazewinkel onder andere de Meijer werf in Papenburg als klant te werven.

De betekenis van Hendrik Pieter Hazewinkel voor het Lloyds Register in Nederland en het feit dat op de begraafplaats van Veendam nog altijd zijn graf te vinden is, is voor het Veenkoloniaal Museum in Veendam reden om -samen met de Lloyds die haar 150 jarig bestaan viert- in de Wall of Veen van het museum aandacht te besteden aan Hazewinkel en het Lloyds Register. Die laatste stelt voor het Veenkoloniaal Museum € 1.500,00 beschikbaar, verspreid over drie jaar.

"Een welkome gift", aldus Hendrik Andries Hachmer. "We proberen op deze manier meer sponsoren aan ons te binden. Zonder steun van de Vrienden van het Museum, maar ook onze sponsoren zouden we al lang niet meer bestaan. We gaan de komende tijd meer bedrijven actief benaderen, met het verzoek ons te ondersteunen."

Nieuws, Vrijwilligers

Humanitas Veendam-Pekela is op zoek naar een coördinator van het Maatjesprojecthumanitas-logo.gif

In verband met het vertrek van de huidige coördinator Maatjesproject is de afdeling Veendam-Pekela van Humanitas op zoek naar een opvolger. 
Eenzaamheid, isolement -het kan iedereen zomaar overkomen! Oorzaken zijn er helaas genoeg: ziekte, handicap, echtscheiding, ouderdom, armoede, verhuizing etcetera. Humanitas vrijwilligers bezoeken mensen die, om wat voor reden dan ook, eenzaam zijn. Het bezoek kan bestaan uit samen praten, ervaringen uitwisselen, een spelletje doen, een wandeling maken of iets dergelijks.

Voor het coördineren van deze activiteiten is Humanitas op zoek naar een vrijwilliger.

De functie van coördinator houdt onder andere in het voeren van intake gesprekken met de nieuwe deelnemers, het voeren van voortgangsgesprekken met de vrijwilligers binnen de werkgroep, het organiseren van terugkombijeenkomsten voor de vrijwilligers en het onderhouden van in- en externe contacten.

De gevraagde tijdsbesteding is vooral afhankelijk van de mogelijkheden van de kandidaat-coördinator.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Henk Jansen, secretaris van de afdeling, telefoon 06-13874104 of via mail: veendam@humanitas.nl

Nieuws

Erepenning aan Jaap van Bergen 60 jarig lidmaatschap
Nederlandse Bond van VogelliefhebbersIMG_0332.jpg

Donderdagavond heeft ‘De Vogelvriend Veendam en omstreken’ stil gestaan bij het 60-jarig lidmaatschap van de 81 jarige Veendammer Jaap van Bergen. Bij de opening van de eenenvijftigste vogeltentoonstelling in de kantine van de Wildervanckhal kreeg hij een erepenning, een speld en een oorkonde.

Van Bergen werd in 1958 lid van De Vogelvriend Veendam, de vereniging die acht jaar daarvoor was opgericht. Daarmee werd hij tevens lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). Dit jubileum was voor de NBvV aanleiding om districtsvoorzitter Wiebe Zijlstra te vragen om Van Bergen te huldigen.

Pas dit jaar is Van Bergen gestopt met de vogels.

Tien jaar geleden kwam toenmalig hoofdbestuurder Henk Marinus naar Veendam om Van Bergen de speld voor het 50-jarig lidmaatschap van de NBvV op te spelden. Door het bestuur van zijn eigen vereniging werd Van Bergen toen benoemd tot Lid van Verdienste.

IMG_0313.jpg

Zo lang lid te zijn van een vereniging, met daarbij sinds 1964 ook actief in het bestuur en als tentoonstellingssecretaris zelfs de drijvende kracht achter tientallen grote shows, is maar weinigen gegeven. Samen met Greetje, zijn vrouw, bestierde Van Bergen 40 jaar het tentoonstellingssecretariaat.

Tijdens zijn leerperiode in Groningen was Jaap eens een dierenwinkel ingelopen met kanaries. De volgende dag was hij weer de winkel ingelopen, en was zo aan de vogelhobby geraakt. De eerste kanarie was een mannetje, de volgende een vrouwtje. Uiteindelijk heeft hij er 150 gehad, en allemaal rode. Hij won er prijzen mee en werd regelmatig kampioen. Ze waren ook redelijk tam. In huis hebben hij en zijn vrouw nooit een kanarie gehad. “Dat was niet zo bij ons”.

De vogelliefhebbers hebben met de vogeltentoonstelling de gelegenheid om de resultaten van het voorbije kweekseizoen aan een eerste kritische blik van de keurmeesters te onderwerpen, om zo een beeld van de kwaliteit van hun vogels te krijgen. De eenenvijftigste vogeltentoonstelling duurt nog t.e.m. zaterdag 13 oktober. Op vrijdag van 13 tot 22 uur, en zaterdag van 10 tot 15 uur. De show is gratis toegankelijk.

IMG_0331.jpg
Prijzen voor twee jeugdleden

Nieuws

Nieuwe voorzitter D66 Veendam_MG_3337.jpg
Simon Deinum en Jeroen Koning

Door Hans Schreurs

Woensdagavond tijdens de algemene afdelingsvergadering van D66 heeft Simon Deinum de voorzittershamer overgedragen aan Jeroen Koning.

Daarmee kwam een einde aan de lange actieve politieke carrière die 50 jaar geleden begon toen D’66 (toen nog met een apostrof) in Veendam ‘als een grasspriet door het asfalt brak’ aldus Deinum. De aftredend voorzitter blijft overigens wel achter de schermen beschikbaar, maar we zullen hem niet meer al poster plakkend campagne zien voeren. Dat was wel het geval in de memorabele beginjaren van de partij toen mensen als Deinum, geïnspireerd door Van Mierlo, de nieuwe partij op de kaart zetten.

_MG_3334.jpg
Simon Deinum

Zijn afscheidsspeech gaf een mooi inkijkje in de ontwikkeling van de partij en een overzicht van de mensen die zich de voorbije jaren sterk gemaakt hebben voor D66. Leuke anekdotes en historische quotes verraadden onmiskenbaar de journalistieke achtergrond van de gewezen voorzitter. Zorgvuldig en helder geformuleerd en onmiskenbaar met een boodschap die vooral duidelijk werd door zijn advies aan de nieuwe voorzitter:

‘Wees wijs met woorden. Luister naar wat er leeft. Kijk naar wat er gebeurt. Houdt oren en ogen open. Voel. Ruik. Ontdek wat er onder de mensen leeft. Steek je voelhorens uit’

_MG_3321.jpg
Jeroen Koning

Woorden die bij Jeroen Koning uiteraard in goede aarde vielen. Jeroen is jurist en werkzaam als adviseur bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hij verkeert derhalve veel in het ‘Haagse’ en ziet kansen om zijn netwerk daar uit te bouwen, hetgeen de ontwikkeling van D66 in Veendam kan helpen.

In het recente persbericht presenteert D66 hun nieuwe voorzitter als volgt: Jeroen wil samen met de leden verder bouwen aan de afdeling D66 Veendam door te verbinden en kansen te creëren, voor jong en oud, in ‘ons’ Veendam. Dat we in het college zitten is hierbij behulpzaam, zo kunnen we vanuit alle geledingen, vanuit de leden, de fractie en het college daadwerkelijk het verschil maken in de gemeente Veendam.

_MG_3335.jpg
Jeroen Koning en Simon Deinum

Wellicht kunnen de boeken die hij van Simon Deinum te leen kreeg - onder meer de rede van Van Mierlo in 1968 - hem daar bij helpen.

ParkstadVeendam.nl blijft het voor u volgen en blijft u informeren!


 
Fotoalbum: 

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws