Nieuws

Bibliotheek Veendam trekt eropuit met het VerhalenpadVerhalenpad in de wijk.jpeg

Tijdens de Nationale Voorleesdagen trekt Bibliotheek Veendam eropuit met een Verhalenpad. Woensdag 2 en 9 februari kunnen gezinnen in de wijk genieten van het boek ‘Vos gaat een stukje rijden’.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen maakt Bibliotheek Veendam een Verhalenpad voor kleine coureurs. Kom naar de Voorleestent in de wijk en wandel met je gezin door het verhaal 'Vos gaat een stukje rijden'.

In dit heerlijke verhaal gaat vos een stukje rijden. Door kuilen, over stenen, wobbel-bobbel, nog een hobbel! En door plassen - spitter spatter spetter! Vos heeft het zo naar zijn zin, hij merkt helemaal niet dat de muis achterop springt. En de mol. En de kever. Maak samen de opdrachten en verzamel alle dieren op de staart van vos.

  • Woensdag 2 februari - Wildervank
    (Groen van Prinsterlaan, naast de Westerschool)
  • Woensdag 9 februari – Noord
    (Meezenbroekstraat, naast de Noorderbreedte)

Op het Verhalenpad gelden de COVID-maatregelen. Loop daarom alleen met je eigen gezin en geef anderen ruimte bij de bordjes. Het Verhalenpad kan je in je eigen tijd tussen 14.30 - 16.30 uur lopen

Nieuws

Nog geen groen licht voor muziekfestival in de SorghvliethalSORGHVIETHAL-De Vrienden van Sportplein.jpg

Gaat het dan eindelijke gebeuren? Is dé vraag die de organisatie van het muziekfestival “De Vrienden Van Sportplein” zich de afgelopen twee jaren meermaals gesteld heeft. De organisatie in handen van Stichting Sport- en Evenementen Veendam(SSEV) hoopt van harte om op 19 maart 2022 EIN-DE-LIJK een feestje te kunnen bouwen in de Sorghvliethal. Het feest stond aanvankelijk gepland in maart van het jaar 2020, en is tot tweemaal toe verplaatst door de aanhoudende coronapandemie.

Wat in het vat zit, verzuurt niet
Destijds werd de lockdown één week voor aanvang van het muziekfestival aangekondigd. Tegen die tijd waren er al behoorlijk wat kaarten verkocht, maar ook al de nodige kosten gemaakt door de organisatie. Zo hebben alle artiesten hun geld al gehad en draaiden alle reclame campagnes op volle toeren. Gelukkig hebben we ook een hoop verplichtingen op kunnen schorten. Denk hierbij aan podiumbouwers, licht en geluid en ga zo maar door.

Daarnaast heeft een ieder in het bezit van een entreeticket nog een feestje tegoed. Die er hoe dan ook zal gaan komen, aldus SSEV. Destijds aangekochte entreekaarten blijven geldig voor 19 maart 2022. Mochten er nog kaarten beschikbaar zijn, dan zal de kaartverkoop tegen die tijd hervat worden. In afwachting van de dan geldende regels zal de organisatie hierop anticiperen.

Achter de schermen wordt hard gewerkt
De afgelopen weken, maar ook de komende weken zullen we hard door werken om alles voor mekaar te krijgen. Dat wanneer we groen licht krijgen van de overheid en de gemeente, we ook daadwerkelijk het muziekfestival plaats kunnen laten vinden. Allereest moeten er meer versoepelingen plaats vinden voor binnen evenementen. Maar ook restricties als het placeren van bezoekers, 1,5 meter afstand tussen bezoekers of capaciteits-limieten kunnen roet in het eten gooien.

We staan nauw in contact met de Gemeente Veendam ten aanzien van de aangevraagde vergunning. Wij hebben een volledig draaiboek aangeleverd en verwachten dan ook geen opgelegde beperkingen vanuit de Gemeente Veendam.

Het is een spannende periode tot aan 19 maart voor de organisatie. In de weet dat er al een hoop kosten gemaakt zijn evenals de nodige kaarten verkocht zijn. Is onze wens om de mensen uit Veendam en omstreken eindelijk te belonen voor het eindeloze geduld dat ook zei gehad moeten hebben.

Gaat het door?
Is een vraag die de organisatie vaak gehoord heeft de afgelopen periode. Op deze vraag kan men zoals zal te begrijpen valt nog geen antwoord geven. Wel kan men mededelen dat met de nieuwe regels/restricties (geldig vanaf 26 januari 2022), het onmogelijk is om op een verantwoorde wijze een muziekfestival plaats te laten vinden voor 1500-2250 bezoekers.

Nieuws

Winkler Prins Praktijkschool
Excellente SchoolWinkler Prins_uitreiking Excellente school.jpg

De Winkler Prins Praktijkschool mag zichzelf sinds 24 januari een ‘Excellente School’ blijven noemen. Het Ministerie van Onderwijs kende de school vandaag opnieuw dit predicaat toe vanwege haar onderscheidende aanpak voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Geen gemakkelijk traject
Het predicaat ‘Excellente School’ wordt door het Ministerie van Onderwijs toegekend aan scholen met bijzondere kwaliteiten en die uitblinken in een specifiek excellentieprofiel. De procedure om een Excellente School te worden, niet makkelijk. De Inspectie voor het Voortgezet Onderwijs komt eerst kijken of de school het kwaliteitsoordeel ‘goed’ verdient. Pas als de Inspectie de waardering ’goed’ toekent, wordt de school toegelaten tot het vervolgtraject Excellente School. Hiervoor moet de school dan een zelfevaluatie aanleveren. Twee juryleden bezoeken vervolgens één dag de school om te beoordelen hoe het er in de praktijk aan toegaat. Pas als alle onderdelen goed scoren, kent de jury het predicaat Excellente School toe.

De Winkler Prins Praktijkschool kreeg is 2018 het predicaat 'Excellente School’ al eerder toegekend, als enige school voor voortgezet onderwijs in de drie noordelijke provincies. Na drie jaren moet de school het predicaat opnieuw bewijzen, anders verloopt het. Door corona heeft het nieuwe traject enige vertraging opgelopen.

“De kroon op ons werk”
“Een fantastisch blijk van erkenning en waardering,” vindt directeur a.i., mevrouw Tineke Valk. “Onze docenten en ondersteunende medewerkers zetten zich elke dag met hart en ziel in voor onze leerlingen. Dit predicaat is de kroon op ons werk.”

Beoordeeld op onderwijsaanpak, zorgbeleid en zorgsystemen
Het excellentieprofiel van de Winkler Prins Praktijkschool is onderwijsaanpak, zorgbeleid en zorgsystemen. De inspecteurs en juryleden van het Ministerie van Onderwijs waren zeer positief over het ondersteuningsprofiel. Men vond dat de stagebegeleiders, de leerbedrijven en de gemeenten goed samenwerken om voor onze leerlingen een fijne, bestendige werkplek te vinden. Onze leerlingen doen het goed in het vervolgonderwijs of in hun nieuwe werk nadat ze de Praktijkschool verlaten.

Uit de terugkoppeling van de jury bleek ook zowel de leerlingen, medewerkers als de directie precies hetzelfde vertelden over de dagelijkse gang van zaken binnen onze school. Een mooi resultaat van het werken volgens deze hoge standaard!

Trots!
Tineke Valk: “Wij zijn vooral blij dat de Inspectie erkent dat wij met onze aanpak en begeleiding extra kansen bieden aan onze leerlingen en dat wanneer ze de school verlaten en aan het werk gaan of doorstuderen, zij betere kansen hebben op een goede toekomst. Vandaag vieren we het feest bescheiden vanwege corona maar zodra het kan, gaan we met alle leerlingen op schoolreis en maken er een mooie dag van’.

‘En natuurlijk zijn we ook trots op ons fantastische team dat hard gewerkt heeft om dit mooie resultaat mogelijk te maken. Ook met hen vieren we op een later moment deze prestatie'.

Nieuws

Isolatie offerte voor inwoners Veendamfacade-insulation-gc500441a7_1920.jpg

Vanaf vandaag kunnen alle inwoners van de gemeente Veendam een vrijblijvende offerte opvragen voor de isolatie van hun woning. Isolatiebedrijf Groningen hoopt hierdoor bij te dragen aan verduurzaming van woningen in de gemeente.

Iets meer dan 10 procent van de huishoudens in Veendam heeft op dit moment te maken met energiearmoede. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek. Energiearmoede is het niet of nauwelijks kunnen betalen van de maandlasten door een te laag inkomen of een te hoge energierekening.

Isolatie in Veendam
Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) leefden er in 2019 circa 550.000 Nederlandse huishoudens in energiearmoede. En door de recentelijke stijging in de energieprijzen is het aantal mensen dat in energiearmoede leeft vermoedelijk alleen maar toegenomen. Daarom biedt Isolatiebedrijf Groningen alle Veendammers gratis een vrijblijvende offerte voor isolatie in Veendam.

Vrijblijvende offerte
Inwoners van Veendam die benieuwd zijn naar prijzen van bijvoorbeeld dakisolatie, bodemisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of spouwmuurisolatie kunnen gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen. Dat houdt in dat men dus nergens aan vast zit en hun woning dus niet hoeft te laten isoleren. Een offerte aanvragen duurt één minuut en daarna krijgt men binnen twee werkdagen een overzicht met de prijzen.

Groningse gemeenten
Veendam is niet de enige gemeente in Groningen die met energiearmoede te maken heeft. Ook Pekela, Westerwolde, Oldambt, Stadskanaal, Midden-Groningen en Eemsdelta (Appingedam en Delfzijl) staan in de top 20. De gemeente Groningen, Westerkwartier en Eemsdelta (Loppersum) kennen de minste energiearmoede van onze provincie.

Nieuws

Tientallen bezoekers naar Theater VanBeresteyn272219887_4854696771312711_2564650275434283562_n.jpg

Door Peter Panneman

Zaterdagmiddag was VanBeresteyn 2 uur open voor het publiek en tientallen bezoekers maakten van die gelegenheid gebruik volgens de voorgeschreven coronaregels. De culturele sector heeft behoorlijk te lijden onder de corona maatregelen, al 2 jaar lang. En onderzoek heeft uitgewezen dat de besmettingen in de theaters minimaal zijn. 

272430177_4854706331311755_4575039962581699653_n.jpg

Met deze eenmalige actie willen we laten zien dat een bezoek aan het cultuurcentrum veilig en volledig coronaproof kan, aldus theaterdirecteur Jos Kraan. Ook de 92-jarige Corrie van Es uit Veendam was verheugd dat ze er even weer op uit kon." Jazeker mis ik de koopavondoptredens, dat is mijn enigste wekelijkse uitje, en ik mis daardoor de sociale contacten".

272254361_4854697537979301_8385754080747514099_n.jpg

Een aantal artiesten waaronder Krzysztof Groen, Bé Schmaal, Fluitenkruid, Arnold Veenman, en Bert Hadders repeteerden zaterdagmiddag in de theaterzaal. Al wandelend door het cultuurcentrum kon je hiervan getuige zijn.


Fotoalbum: 
Nieuws

"Drive-through" voor 60-jarige Griekje Mik-Kuiper272248977_4855143744601347_8214959694012883758_n.jpg

Door Peter Panneman

Het was voor Grietje Mik-Kuiper zaterdagmiddag een bijzonder moment, niet alleen om het feit dat ze haar 60-jarige verjaardag mocht vieren maar ook ondanks de coronaregels dat het niet helemaal ongemerkt voorbij ging. 

Vele vrienden, bekenden, familie, en dorpsgenoten kwamen in feestelijke optocht bij de woning van hun bijzondere dorpsgenoot langs om haar te feliciteren met cadeaus en bloemen. 

272253849_4855144594601262_8359848509757556561_n.jpg

Carnavalsvereniging Elk en Ain uut Gasgat bood Grietje een rondrit door het dorp aan.

De geboren en getogen Wiekster is volgens vele dorpelingen een fenomeen, heeft een hart van goud, en bovenal sfeermaker. Als je haar niet ziet dan hoor je haar wel. Ze is altijd zeer betrokken bij het dorp en hielp vele verenigingen e.d. mee. Vele tientallen jaren zat Grietje als vrijwilliger o.a. in het Oranje-comité, Buurthuis Molenwiek, DWZ, Vreugdewuppers, OBS De Ommewending, en werd er door Grietje met de collectebus gelopen voor het goede doel. 

272235247_4855143067934748_9118489712769401190_n.jpg

Toch is ze inmiddels tot de conclusie gekomen dat het vóór de bar in plaats van erachter ook gezellig kan zijn, en daarom heeft Grietje besloten om het vrijwilligerswerk op een lager pitje te zetten. Maar zaterdagmiddag was Grietje heel eventjes stil en vooral overrompeld.


Fotoalbum: 
Nieuws

Mogelijk 8 woningen aan de FJ de Zeestraat in Veendam272189480_4849798168469238_5340131218333237636_n.jpg

Door Peter Panneman

De gemeente Veendam is voornemens om 8 woningen te realiseren aan de FJ de Zeestraat in Veendam. Op het terrein was voorheen een supermarkt gevestigd.

De ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen vanaf donderdag 20 januari 2022 gedurende 6 weken ter inzage op het gemeentehuis in Veendam. Rekening houdend met de geldende Corona-maatregelen dient u een afspraak te maken om de stukken in te zien. Hiervoor kunt u terecht op de website www.veendam.nl of kunt u bellen met de gemeente op telefoonnummer (0598) 652 222.

Het ontwerp wijzigingsplan is ook digitaal beschikbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl (met de ID-code: NL.IMRO.0047. 06OVFJdezeestr-0301) of www.veendam.nl/bestemmingsplannen

Nieuws

D66 Veendam stelt verkiezingsprogramma
“Veendam voor iedereen” vast2022-01-23 Foto Persbericht D66 Veendam.jpg

Op 20 januari hebben de leden van de afdeling Veendam van D66 het verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Het programma heeft “Veendam voor Iedereen” als titel gekregen. Voorzitter Jeroen Koning: “Ik ben trots op het complete en ambitieuze programma dat de leden hebben opgesteld. De kandidaten op onze lijst willen na de verkiezingen graag aan de slag met thema’s als de dienstverlening door de gemeente, duurzaamheid, sport en wonen binnen onze gemeente. Ik zie dat met veel vertrouwen tegemoet.”

Alle voor de gemeente Veendam belangrijke thema’s zijn in een apart hoofdstuk uitgewerkt en elk onderwerp kent een paragraaf waarin kort wordt aangegeven wat D66 concreet wil – concrete acties om mee aan de slag te gaan. Het programma begint met een pagina vol “speerpunten” – de voor D66 belangrijkste concrete punten. Zo vindt D66 het belangrijk dat iedereen die een vraag stelt aan de gemeente binnen 3 werkdagen antwoord krijgt en dat inwoners betere hulp krijgen bij het verduurzamen van hun huis. Verder wil D66 investeren in de schoolgebouwen van het primair onderwijs en een “Col du Langeleegte” (een berg om op te fietsen en te wandelen) realiseren op de oude vuilstortlocatie.

Lijsttrekker Hanneke Schoenmaker-Tiems: “Deze verkiezingen gaan over het zijn van een betrouwbare overheid, het realiseren van betaalbare woningen, het creëren van een groene en veilige omgeving en het laten bruisen van ondernemend en cultureel Veendam. Het programma gaat over de komende raadsperiode, maar óók over de toekomst, voor de volgende generaties. Ons hele programma gaat over duurzaamheid, vrijheid en kansengelijkheid. Voor iedereen.”

Het hele programma is te lezen op: veendam.d66.nl

Nieuws

Eerste training Daring in nieuwe park Skills Garden
van Leer- en SportparkIMG_0628.jpg

Zaterdag 22 januari hebben de hockey jongens C1 van de Veendammer hockey vereniging Daring buiten hun vertrouwde hockeyveld kennis gemaakt met de nieuwe Streethockey accommodatie op het Skills Garden park.

Trainer en Daring bestuurslid Jeroen Koning: “Het is zo tof om ze zo bezig te zien! Het is even wat anders, het is stoer en je ziet dat ze plezier hebben. Dat is dan ook het belangrijkste.”

IMG_0482.jpg

Zaterdag was het de eerste keer dat Daring gebruik heeft gemaakt van de Streethockey accommodatie. Skills Garden (behorend bij het Leer- en Sportpark) is een speel, sport- en ontmoetingsplek gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Deze methode, waarmee sporters opgeleid worden tot veelzijdige bewegers, is in Nederland ontwikkeld door René Wormhoudt.

“Bij de sportverenigingen met de verschillende sporten wordt redelijk eenzijdig getraind”, verteld trainer/coach Hans Soepnel. De kern van ASM zit in variatie. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier in sport en bewegen.”

IMG_0506.jpg

“Met voetbal is het met je benen werken. Maar met voetballen is het ook springen, vallen en rollen. Normaal is het met hockey ook eenzijdig, ben je met de bal en stick bezig. Waarbij balanceren ook heel belangrijk is. Als sporter wordt je er eigenlijk completer mee.”

Het mooie is dat het op de jeugd een grote aantrekkingskracht heeft. Voor de balanceertrainingen zijn er onder andere de smalle bankjes met beweegbare veren.

IMG_0550.jpg

Jeroen Koning: “Zo tof om ze zo bezig te zien. Het is stoer en je ziet dat ze plezier hebben. Dat is dan ook het belangrijkste. Als vereniging hebben we junior sticks aangeschaft. Zodat andere jeugd, die hier komen kijken, ook gewoon mee kunnen doen. Dat maakt het wat laagdrempeliger. Er zijn ongetwijfeld meer jongens in Veendam die denken, dat lijkt mij ook wel wat.”

IMG_0586.jpg

“Wees welkom! Stuur een mailtje, en we laten je weten wanneer we weer gaan Street hockeyen.”

Het grootste Skills Garden complex van Europa op het Leer- en Sportpark in Veendam is nog in afbouw. Maar van delen die gereed zijn wordt inmiddels al veel gebruik gemaakt.

IMG_0637.jpg 

Nieuws

Online open huis Winkler Prins_MG_0710.jpg
Woensdag 16 februari van 18.00 – 20.00 uur

Vanwege de coronamaatregelen kan het geplande open huis op 26 januari helaas niet doorgaan. Ondanks de maatregelen wil Winkler Prins toekomstige leerlingen en hun ouders een zo goed mogelijk beeld geven van de school. Daarom organiseert de school, net als vorig jaar, een online open huis op woensdag 16 februari van 18.00 – 20.00 uur.

Ouders en leerlingen worden geadviseerd de website van de school (www.winklerprins.nl) goed in de gaten te houden. Meer informatie over de invulling van het online open huis is hier binnenkort terug te vinden.

Meeloopdagen
De geplande meeloopdagen worden verplaatst naar maandag 14 en dinsdag 15 februari 2022. Groep 8 leerlingen komen dan samen met de klas en hun juf of meester een ochtend of middag meelopen op Winkler Prins. Tijdens de meeloopdagen ontdekken leerlingen hoe het is om verschillende lessen in verschillende lokalen te volgen en ontmoeten ze alvast een aantal docenten van het brugjaar.

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws