Nieuws

Snackcorner Veendam 25 jaar de lekkere hoekIMG_0009.jpg

Sinds donderdag bestaat de Snackcorner op het Veenlusplein 25 jaar. Dat wilde men niet ongemerkt voorbij laten gaan. De zaak was feestelijk versierd en er werd op cakes getrakteerd, door vriendin Ludwina Ener zelfgebakken. De prijzen waren verlaagd en de klanten kregen een leuke attentie mee.

In 1994 zijn de zussen Tineke en Liana Bodewits uit Foxhol met Snackcorner Veendam gestart. Daarvoor hadden de beide zussen ook samen een cafetaria in Foxhol en vervolgens een in Groningen gerund. Ze werkten in de horeca altijd tot elf uur ’s avonds, en ze wilden graag overstappen naar een dagzaak met winkeltijden. De snackcorner is mooi compact en het ligt in het winkelcentrum.  

In 1997 was Lisanne wegens haar zwangerschap en het stichten van een gezin uit de zaak gestapt. Maar eigenlijk is ze nooit weggeweest. Ze springt nog altijd bij tijdens de Vakantiemarkt, tijdens vakanties en in geval van nood ook altijd. De beide zussen staan altijd voor elkaar klaar. “We zijn elkaars steun en toeverlaat. Ook parttimer Anneke is mijn steun en toeverlaat.”

Van sommige klanten die aan komen lopen weet Tineke wel al wat ze willen hebben. Het kan er bij voorbaat wel al in. Tijdens koopavond komen de winkeliers om 18 uur even een hapje doen. Ze kent ook bijna iedereen.

De zaak heeft altijd goed gedraaid, ook door de crisisjaren heen. Tineke heeft de goede kwaliteit altijd gehandhaafd. Dat is 25 jaar lang altijd hetzelfde gebleven. Tineke is ook heel standvastig. De bami, de nasischijf en de andere snacks zoals de kerrie eierbal zitten onveranderd in het assortiment. “Wat goed is moet je niet veranderen”, aldus Tineke. “En ik hou van goede producten”.

Dat geld evenzeer voor Tineke haar smakelijke gehaktballen in jus.

Nieuws

Veendam gastgemeente Tocht om de Noord 2019_MG_5959.jpg

Vrijdagmiddag vond in de foyer van Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn de opening plaats van de 14e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord. Hiervoor hebben zich inmiddels ca. 200 TodN Ambassadeurs uit het gehele land aangemeld. En kunnen we vaststellen dat de vooraanmelding met bijna 100 ambassadeurs gegroeid is ten opzichte van het afgelopen jaar. 

_MG_5976.jpg

De starthandeling voor de Tocht om de Noord 2019 werd gedaan door Sipke Swierstra, burgemeester van de gastgemeente Veendam. 

_MG_5983.jpg

Tijdens de bijeenkomst werd de route, het thema en de activiteiten van de Tocht om de Noord bekend gemaakt. 

_MG_5998.jpg

De tocht om de Noord is op Zaterdag 28 en zondag 29 september en het thema is dit jaar Adem de sfeer van het industriële erfgoed.


Overige informatie:
Fotoalbum: 
Nieuws

Nedmag Veendam dient REACH documentatie dieselolie in bij Europees agentschapluchtfoto whc-2A.jpg

In een recent overleg tussen Nedmag en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is gebleken dat onze REACH documentatie aangaande dieselolie als hulpstof bij zoutwinning incompleet was. Nedmag is meteen aan de slag gegaan met het in orde maken van de stukken. Wij hebben deze stukken inmiddels ingeleverd bij het Europese agentschap voor chemische stoffen (ECHA) en bij SodM.

Wat is REACH?
Alle bedrijven in Europa die chemische stoffen produceren, verhandelen en/of gebruiken, zijn verplicht om de risico’s van deze stoffen in kaart te brengen en formeel te melden. Deze beoordeling valt onder de zogeheten Europese REACH-verordening. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Beperking van Chemische stoffen.

Gebruik dieselolie als mijnbouwhulpstof
Nedmag heeft het gebruik van dieselolie als hulpstof bij het winnen van magnesiumzout in kaart gebracht als onderdeel van het winningsplan.  Dit specifieke gebruik was echter niet formeel aangemeld bij ECHA. Nedmag-directeur Bert Jan Bruning: “Onze focus lag op de beoordeling van de risico’s van het gebruik van dieselolie. We hebben hierbij over het hoofd gezien om de manier waarop we diesel gebruiken met de bijbehorende beoordeling op te laten nemen in het REACH register. Een administratieve omissie dus. Waar we door Staatszicht op de Mijnen, dat scherp toeziet op het gebruik van diesel, op gewezen zijn. Dat hebben we nu zo snel mogelijk in orde gemaakt.

Nedmag-01.png

Wanneer en waarom gebruikt Nedmag dieselolie?
Nedmag gebruikt dieselolie als hulpstof voor het ontwikkelen van een nieuwe caverne. De laatste keer dat dit is gebeurd was in 2012-2013. Een laagje dieselolie drijft op de pekel, zoals olijfolie op water (afbeelding 1). Het zorgt ervoor dat cavernes zich met name zijwaarts ontwikkelen in plaats van naar boven, en het beschermt bovenliggende zoutlagen die we niet willen oplossen (afbeelding 2). Het gebruik van dieselolie is op dit moment de meest veilige techniek. Nedmag investeert al geruime tijd in onderzoek naar geschikte veilige alternatieven voor het gebruik van dieselolie. De voortgang van deze onderzoeken wordt besproken met SodM.


Over Nedmag
 Nedmag in Veendam produceert hoogwaardige doodgebrande magnesiumoxide (Dead Burned Magnesia - DBM), magnesiumchloride, calciumchloride en magnesiumhydroxide. Grondstof is magnesiumchloride, dat uit een unieke zoutlaag op 2000 meter diepte wordt gewonnen. De producten van Nedmag worden ingezet voor zeer uiteenlopende toepassingen en worden verkocht in Europa, Noord Amerika, het Midden Oosten en Azië. De omzet is circa €120 miljoen per jaar. Nedmag is een zelfstandige onderneming met drie locaties: twee mijnlocaties en een productielocatie. In totaal telt Nedmag circa 150 medewerkers direct en creëert daarnaast circa 600 banen in Noord-Nederland.
Nieuws

Bij De Buurtschuur Veendam staat met elkaar
en voor mekaar centraalDSC01827.jpg

Tekst Hans van Noort

Veertien dagen geleden, om precies te zijn 31 januari, is De Buurtschuur aan de Jacob Bruggemalaan 72a op feestelijk wijze geopend. Maar wat houdt De Buurtschuur nu eigenlijk in? En voor wie is dit bestemd? Wie zijn de organisatoren en zijn er nog kosten aan verbonden? Hoe is het idee ontstaan en hoe verliep het proces van idee tot realisatie? Vragen, vragen en nog eens vragen. Zeker weten dat we hier antwoord op krijgen, want Geanne Lemain en Elise Slangenberg hebben de nodige tijd uitgetrokken voor het interview. De beide dames zijn laaiend enthousiast, daar zal het welslagen zeker niet aan liggen. Het project is opgezet vanuit Cosis (v/h NOVO) in samenwerking met Compaen.

_MG_5705.jpg
Geanne  en Elise tijdens opening van de Buurtschuur

Geanne werkt al 18 jaar bij Cosis en Elise werkt nu bijna 2 jaar als ambulant begeleider bij Cosis binnen de Algemene Voorziening begeleiding. Beide dames weten dus waar ze het over hebben. Niets doen en thuis zitten is funest voor een mens. Je wilt erbij horen, bezig zijn. Dat zijn eigenlijk de uitgangspunten van het nieuwe idee. Begin 2018 kwam een team van 4 man bij elkaar om daarover te praten en te brainstormen. Het waren 3 mensen van de ambulante begeleiding en één van de dagbesteding. Er is grote vraag naar activiteiten voor mensen, die om wat voor een reden dan ook, thuis zitten. “Het gaat erom,” volgens Elise en Geanne, “dat we de mensen weer een beetje vertrouwen geven in wat ze wél kunnen. Ze ruimte geven om elkaar te ontmoeten, ze het gevoel geven ergens bij horen – ze hartelijk verwelkomen en ze tot steun te zijn om de draad van het leven weer op te pakken. Daarom houden we De Buurtschuur ook laagdrempelig én zijn er verschillende onderdelen/afdelingen. Zo is er een klussendienst, een Repair Café, gewoon een Inloop en een Creatief Café. Dat allemaal in de Oude Brandweerkazerne aan de Jacob Bruggemalaan 72a. (Inloop is op nummer 74). Iedereen is van harte welkom daar eens te komen kijken.”

DSC01816.jpg

Het Repair Café is één middag in de maand geopend en wel de laatste donderdag van de maand van 13.00 uur – 15.30 uur. De naam zegt het al, samen kapotte spulletjes repareren zoals een skelter die van de sloop gered is, een stofzuiger die het begeven heeft, kleding herstellen, speelgoed een nieuw leven geven en noem maar op. Repareren is een alternatief voor weggooien, dat kan altijd nog wel. “Het is écht bedoeld voor kleine! werkzaamheden/klusjes, waarbij geen haast geboden is,” vertellen Geanne en Elise. “En… alles gebeurt onder leiding van repareerdeskundigen. Dit kunnen zowel professionals als vrijwilligers zijn. Wellicht doen de deelnemers ook nog inspiratie op van elkaar!”

De klussendienst is er voor kleine klusjes in of rond het huis. Dat kan van alles zijn. Een schilderijtje ophangen bij een oudere dame, de lekkende kraan repareren, een slot of klemmende deur wat bijstellen, het onkruid een keertje afmaaien en zo kunnen we nog wel even doorgaan. “Geenszins is het de bedoeling dat we de professionele arbeidsmarkt verdringen, beslist niet,” zijn Elise en Geanne heel stelling. “We kunnen natuurlijk niet om iemands loonstrookje vragen, maar het gaat om mensen met weinig financiële middelen en een klein netwerk. Mensen kunnen via een aanmeldformulier een klus aanmelden, er komt altijd iemand langs om te kijken of we de klus ook kunnen klaren en welke onkostenvergoeding hieraan verbonden is.”

In de locatie aan de Bruggemalaan doen ze ook alles zelf. De interne “verbouwing” is helemaal uitgevoerd door eigen mensen en ziet er weer gelikt uit. Een ander fenomeen is dat we natuurlijk wel huisregels willen. “Die hebben we met behulp van de mensen zelf opgesteld. Het is verrassend wat daar dan uitkomt. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat je het object waar je mee bezig bent niet mee naar huis mag nemen en dat de veiligheid gewaarborgd moet zijn.”

DSC01822.jpg

Creatief café, de naam zegt het al een beetje, een mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Dat kan bijvoorbeeld met boetseren, tekenen, schilderen, collages van papier, glas of porselein beschilderen, “schilderen” met stof of beeldhouwen, maar het kan ook iets technisch zijn of gezamenlijk een kunstwerk maken. Maandelijks wisselt het thema. Elke dinsdagmiddag bestaat de gelegenheid én wederom onder leiding van deskundigen. En zoals alle activiteiten – iedereen is welkom.

Tenslotte is er nog de Inloop. Het is een ontmoetingsplek voor een praatje onder het genot van een lekker bakkie. Ook is er een krantje en bestaat de mogelijkheid om een spelletje te doen of een potje dammen of schaken te spelen. Er kan uit voortkomen dat je met gelijkgestemden samen iets onderneemt. Het is heel open, vrij, alles kan en niets is verplichtend.

De Inloop heeft de volgende openingstijden:
Maandag t/m donderdag van 08.30 – 16.30 uur;
Vrijdags van 08.30 – 12.30 uur.

’s Maandags is de Inloop langer open i.v.m. de kookclub. Dan tot 18.30 uur. Wil je aan de kookclub meedoen dan wordt een kleine bijdrage/vergoeding gevraagd.

DSC01799.jpg

Bij alle onderdelen/disciplines van De Buurtschuur staan een aantal zaken centraal te weten:

  • Laagdrempelig;
  • Met elkaar;
  • Voor mekaar;
  • Ontmoeten;
  • Voor iedereen – min. leeftijd is 18 jaar;
  • Meedoen – deelnemers, vrijwilligers en professionals.

Voor de uitvoering van het project zijn een aantal mensen verantwoordelijk. Geanne Lemain en Michael Deuring tekenen hiervoor. Op beleidsmatig terrein zijn Elise Slangenberg en Judith Brekhof degenen die aan de touwtjes trekken. Het initiatief van De Buurtschuur is geen afgerond geheel. Het is een groeiproces. “We starten, maar kunnen de voortgang altijd aanpassen en/of bijstellen,” aldus Geanne en Elise. Nu al kijken de dames vooruit en dromen: “Zouden facilitaire diensten ook niet iets voor onze deelnemers zijn?” Wie weet. “Hoeveel mensen het gaat trekken is een groot vraagteken voor ons allemaal. We zijn vol verwachting hoe de bewoners van de gemeente Veendam hierop gaan reageren.”

DSC01809.jpg

Via een fraaie folder, Facebook en de site worden geïnteresseerden op de hoogte gesteld of gehouden van de activiteiten. Geanne en Elise zien het helemaal zitten. “We gaan ervoor,” spreken ze net zo enthousiast als in het begin.

Meer informatie:
Dinsdag en woensdag: 06-29819319 of www.debuurtschuurveendam.nl of info@debuurtschuurveendam.nl of ga gewoon eens langs bij de Inloop.


Fotoalbum: 
Nieuws

12-jarige Bas Schipper Veendammer van het Jaar_MG_5943.jpg

Op de vraag op sociale media wie Veendammer van het Jaar 2018 moest worden, waren de reacties eensluidend. De titel moest naar de 12-jarige pianoheld Bas Schipper. 

_MG_5941.jpg

Donderdagmiddag werd hij tijdens een bijeenkomst in de raadszaal dan ook uitgeroepen tot Veendammer van het Jaar. Trots en onder de indruk van alles liet hij zich feliciteren door burgemeester Swierstra, familie en vrienden.

Video december 2018

Op zaterdag 22 december 2018 heeft Bas een recordpoging gedaan door op alle 16 stationspiano's in Nederland te spelen. Hij begon om 6 uur ochtends in Maastricht en eindigde om 23.30 uur op het station in Groningen. Dit deed hij voor zijn zusje Laura. Zij heeft diabetes type 1 en Bas hoopte met geld dat hij ophaalde niet alleen zijn zusje maar ook alle andere mensen die diabetes hebben, te kunnen helpen genezen.

_MG_5893.jpg

Zijn actie ging in het land niet ongemerkt voorbij. Naast alle lokale media was er ook landelijk veel aandacht voor zijn recordpoging, en zette hij Veendam positief in de schijnwerpers. Onder luid applaus werd Bas met aanhang ’s nachts om 00.30 op het station in Veendam binnengehaald door wethouder Ans Grimbergen en vele Veendammers.

_MG_5950.jpg

Zijn recordpoging bracht maar liefst 62.304 euro op.


Gerelateerde artikel:
 
Fotoalbum: 
Nieuws

Inzameling buurt AED door initiatiefnemer Erik MeijerErik Meijer.jpg

Erik Meijer uit Wildervank is een actie gestart voor een AED met standplaats J.Kammingastraat 16, waar ook Stichting VoorDoor is gevestigd.

Erik verteld: Ik wil hier voor de buurt graag een AED. Omdat ik ben geboren met een hartafwijking en 2 open hartoperaties heb gehad, weet ik persoonlijk dat je hart je leven is. Voor alle levensreddende acties van artsen en verpleegkundigen ben ik dan ook zeer dankbaar.
Er is hier in de buurt geen AED die dag en nacht bereikbaar is. Wel wonen hier veel ouderen, deze groep heeft een grotere kans om een hartstilstand (hartfibrilleren) te krijgen.
Niet dat het krijgen van een hartstilstand (hartfibrilleren) leeftijdsgebonden is, het kan ook iedereen overkomen. Dan is het van groot belang zo snel als mogelijk in te grijpen, het is dan fijn dat mensen geholpen kunnen worden met een AED en dat er zo levens gered kunnen worden.
De AED komt buiten te hangen zodat deze altijd bereikbaar is, ook ‘s avonds en ’s nachts. Ook zijn er een 4-tal mensen in de buurt die een reanimatiecursus hebben afgerond en bijgehouden. Het is de bedoeling een reanimatie cursus te organiseren voor overige belangstellenden. Zodra we het benodigde bedrag bij benadering hebben ingezameld volgt hierover verdere informatie.

Doneer via BuurtAED.nl
https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-j-kammingastraat-9648-wildervank

Kom in actie en redt levens, ook in uw/jouw buurt.

Nieuws

Speel mee met een groot symfonieorkest tijdens
de jaarlijkse ‘Meespeelmiddag’IMG_0032.JPG

Lijkt het jou een geweldige belevenis om een concert uit te voeren binnen één groot symfonieorkest?

Het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën en educatief orkest Educa Symfonia organiseren binnenkort weer zo’n superleuke en leerzame meespeelmiddag .Je zit  tussen de  professionele musici, studenten van het conservatorium en amateurmusici. Je krijgt de kans om mee te werken aan een aantrekkelijk concert met zowel klassiek- , hedendaags-  en filmmuziek. Ben jij die (amateur) musicus die les heeft of heeft gehad en wil je de Meespeelmiddag ook eens ervaren, en onderzoeken of musiceren binnen een symfonieorkest iets voor jou is? Spreekt je dit aan? Dan zijn wij op zoek naar jou, ongeacht je leeftijd!

De meespeelmiddag vindt plaats op 10 maart a.s. en speel je mee met beide orkesten in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank. De volgende muziekwerken staan op het programma:

Forrest Gump, Alan Silvestry
In a gentle rain, Robert W. Smith
L´ Arlesienne Suite, Georg Bizet

Programma Meespeelmiddag:
15.00 uur repetitie met Educa Symfonia onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher. Om 18.00 uur voegt het VKSO zich er bij en worden de werken gezamenlijk uitgevoerd. Publiek is dan van harte welkom en de toegang is gratis.

Repetitie en uitvoering vinden plaats in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum, Torenstraat 108, Wildervank. De financiële bijdrage is € 10,- incl. de muziekpartijen en consumpties

Opgave: b.beugels@planet.nl, ook voor nadere informatie. Graag uiterlijk 22 februari opgeven.
Vermelden: instrument, naam, telefoonnummer en emailadres. Na opgave ontvang je de muziekpartijen zodat je jezelf alvast thuis kunt voorbereiden.

Meespeelmiddag: Een jaarlijks terugkerende traditie van het VKSO i.s.m. Educa Symfonia (educatief symfonieorkest dat in 2015 is opgericht op initiatief van het VKSO en Congres en Cultuurcentrum vanBeresteyn) en ieder jaar amateurmusici een podium biedt om binnen een groot symfonisch orkest plaats te nemen en een concert uit te voeren.

Nieuws

Veendammers lossen schoten op Skagerrak VeendamDinsdagmorgen om 00:30 uur kreeg de politie een melding dat er uit een voertuig op de Skagerrak schoten werden gelost. 

De politie heeft twee Veendammers van 22 en 29 jaar kunnen aanhouden op de Fauna in Borgerswold Veendam.

Op dit moment is nog onduidelijk waarop is geschoten. De Veendammers zitten vast voor verder onderzoek.

Nieuws

Een muzikale en verhalende expositie
over de familie StoppelmanIMG_1551.jpg

Zondag vond in Cultuurhuis De Klinker in Winschoten de eerste voorstelling plaats van het muziek- en theaterstuk Streekgenoten. In dit bijzondere podiumproject wordt het intrigerende verhaal verteld van de muzikale Joodse familie Stoppelman uit Oude Pekela, die voor de Tweede Wereldoorlog op vele bruiloften en partijen speelde. Het achtkoppige orkest van vader Lazarus en zijn zeven zonen bracht met veel verve de wals, de valeta en andere dansmuziek.

IMG_1655.jpg

Het strijkorkest van de Stoppelmannen was in de vooroorlogse jaren geliefd en veel gevraagd. Tot de Duitsers Nederland binnen vielen. Bijna niemand van de Joden in de Veenkoloniën hebben de Holocaust overleeft. Alle zeven zonen werden in concentratiekampen omgebracht.

IMG_1060.jpg

Het verhaal werd verteld door de stad Groninger historicus Beno Hofman, en daarmee gaf hij inzicht in de rijke en bijzondere Joodse cultuur in de Veenkoloniën in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog. De familie Stoppelman uit Oude Pekela was zo’n familie. Het strijkorkest bracht met veel verve de wals, de valeta en andere dansmuziek. En trad op bij trouwerijen en feesten, waar de Stoppelmannen graag geziene gasten waren. Tot de Duitsers Nederland binnenvielen.

IMG_1503.jpg

Deze muzikale en verhalende expositie over de familie Stoppelman is omlijst met beeldende liedjes van Bert Hadders. Van arrangeur Tim Nobel is de opzwepende klezmermuziek uitgevoerd door het veelgevraagde 'Bolotny Trio'. Het mooie stemgeluid van mezzosopraan Hanneke Tichelaar verrijkte de gelieerde klassieke werken door het 75-koppige orkest van de Veenkoloniën, het VKSO, o.l.v. dirigent Lubertus Leutscher.

IMG_1238.jpg

Aan de productie van 'Streekgenoten, Joden in de Veenkolonien’ is door de arrangeurs en projectontwerpers bijna drie jaar gewerkt. Een bijzondere compositie in deze reeks voorstellingen is 'Machmes Wos' dat in 1996 werd gecomponeerd voor de speelfilm 'For My Baby', een prachtig lied, getoonzet door componist Louis Andriessen (wereldpremière van een nieuwe bewerking) en in 2019 op verzoek van Andriessen en Torenbos bewerkt door Bob Zimmerman voor zowel groot orkest als voor kleine bezetting.

IMG_0932.jpg

De Groningstalige zanger Bert Hadders heeft voor Streekgenoten vier liederen geschreven en gezongen. “Ik wilde het stiekem al heel graag, maar je gaat jezelf ook niet aanbieden.” Tijdens een treffen op een muzikaal evenement had Lubertus Leutscher hem gevraagd voor een gezamenlijk optreden. Hadders: “Ik was heel blij dat Lubertus mij er voor vroeg”.

IMG_1203.jpg

“Normaal sta ik met een gitarist op het podium. En nu met 80 musici met een dirigent. Het is een heel andere wereld. Het is nieuw voor mij en vond het heel spannend. Maar het bevalt mij goed. Het is prachtig om te midden van allemaal goede muzikanten te staan. Het is een mooie manier van muziek maken met elkaar, en dan ook met pop en klassiek bij elkaar. Ik vindt het ook heel mooi dat we zo’n symfonieorkest hebben in de Veenkoloniën.”

IMG_1187.jpg

“Bij mijn liederen heeft Tim Nobel prachtige arrangementen geschreven. Ook dat was wel spannend om te zien wat hij met mijn muziek zou doen. Maar ik ben er ‘hail wies mit’. Ik heb me in het verhaal verdiept en er boeken over gelezen. Mijn insteek was om deze mensen een gezicht te geven. De omlijsting met deze beeldende liedjes brengt het heel dicht bij. Met een verhaal en een naam begrijpen mensen het beter dan met cijfers. Des te schrijnender wordt ook de afloop.”

“Eigenlijk hebben we het niet zozeer over de oorlog en de Holocaust willen hebben, maar bij elke verhaal over een Joodse familie eindigt het daar. Je kunt er eigenlijk niet omheen. Misschien is het maar goed dat we het zo hebben gedaan.”

IMG_1004.jpg

'Streekgenoten, Joden in de Veenkoloniën' vindt ook plaats in:
24 februari in de Tamboer in Hoogeveen, 17 maart in Geert Teis te Stadskanaal en op 31 maart in De Voorhof te Westerbork.

IMG_1858.jpg

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws