Nieuws

Deuren wijd open Ashido Karate Veendam
tijdens 15-jarig bestaanIMG_0088.JPG

Zaterdag hebben de deuren van Ashido Karate Veendam wijd open gestaan in het kader van het 15-jarig bestaan. Bezoekers werden door Roelof en Tieneke Schuiling, en leerlingen, welkom geheten in de dojo aan de Schoolstraat.

De karateschool is in 2004 door Roelof en Tieneke Schuiling opgericht. Aanvankelijk vonden de lessen plaats in de gymzaal van de toenmalige Vredenrustschool aan de Vredenrustlaan. In Straat Soenda werd ook met een jeugdafdeling begonnen. Na drie jaar betrok men gezamenlijk de huidige dojo, de voormalige gymnastieklokaal  van de Mgr. Bekkersschool. Het gebouw wordt gedeeld met de Judoschool Veendam.

IMG_0219.JPG

Tijdens de open dag werd ook geprobeerd om mensen op de mat te krijgen, maar er leek wel wat ‘matvrees’ te zijn in den beginne.

De stijl is Kyukushin karate. “Allereerst wordt geleerd om respect te hebben voor de tegenstander”, aldus sensei (leraar) Roelof Schuiling. “Je leert hoe jezelf kunt verdedigen, niet om aan te vallen. Er wordt ook geleerd om altijd door te zetten, ook al heb je het moeilijk.”

IMG_0162.JPG

Twee keer per jaar worden er examens afgenomen. Op momenten dat iemand het moeilijk heeft, wordt hij of zij door de anderen aangemoedigd. De onderlinge sfeer is heel gemoedelijk en vriendschappelijk. Schuiling: “Iedereen waardeert elkaar. Eigenlijk is het net een grote familie” De karateschool heeft veertig jeugdleden en vijftien volwassenen.

“In de vijftien jaar dat we bestaan hebben we vier zwartbanders afgeleverd. Momenteel is een leerlinge in training voor de zwarte band. Wanneer zij aankomend januari is geslaagd is zij de eerste vrouw die dit bij ons heeft behaald.”

IMG_0220.JPG

Tijdens de open dag stond Dames zelfverdediging ook op het programma, naast demonstraties als Full contact karate, Self defence, Wedstrijdtraining en Pad training.

Roelof heeft zijn opleiding gehad van shihan (grootmeester) Kas Kuiper. Bij hem heeft hij zijn zwarte band gehaald. Na verschillende examens inmiddels uitgebreid met de vierde dan. De stijl is Kyukushin karate. Naast sensei Roelof zijn er nog twee karatebeoefenaars tot leraar opgeleid. Tijdens de lessen wordt hij bijgestaan door sensei Nico Jager (3e Dan) en sensei Wim Schouten (Zwarte band). En zijn er binnen de school nog twee leden die tijdens de lessen ook assistentie kunnen verlenen.

IMG_0213.JPG

Karate dat al honderden jaren bestaat is ontstaan uit 1 soort verdedigingssysteem. Vroeger werden Japanse soldaten, beter bekend als samoerai, geleerd zichzelf te verdedigen. Toen de oorlog voorbij was en ze werden ontslagen, gingen ze als levensonderhoud boeren leren hoe ze zich konden verdedigen tegen rovers en bandieten. Omdat de boeren geen wapens hadden werd hen geleerd zich met hun boerengereedschappen te verdedigen. Uit sommige van deze gereedschappen is er nog iets herkenbaars overgebleven. Zoals de dorsvlegel in de vorm van 'nunchakus' (wurgstokjes) of de 'bo' (lange stok).

Ashido Karate Veendam geeft een weekend per jaar een karatekamp met twee overnachtingen. Met lessen op buitenlocaties. Binnenkort wordt met een damesgroepje opnieuw gestart met Dames Zelfverdediging. Niet als tijdelijke cursus maar met doorlopende lessen.

Bezoek de website voor meer informatie: http://www.ashidokarate.nl/

IMG_0251.jpg

Nieuws

Leer programmeren bij CoderDojo VeendamCoderDojo.jpg

Ben jij tussen de 8 en 17 jaar oud en wil je graag leren programmeren? Kom dan vrijdag 3 mei van 16.00-18.00 uur naar Bibliotheek Veendam en word een echte programmeer-ninja!

Dacht je dat Bibliotheek Veendam alleen maar boeken had? Zeker niet! Je kunt er ook van alles leren, bijvoorbeeld tijdens CoderDojo. Kom elke eerste vrijdag van de maand langs in onze dojo en word een Ninja: leer programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's en games maken en nog veel meer. Je hebt geen programmeerkennis nodig om mee te kunnen doen en de deelname is gratis.

CoderDojo Veendam
Met CoderDojo is programmeren een leuke, sociale en kick ass ervaring. Naast het leren programmeren, ontmoet je allerlei jongeren waarmee je kunt samenwerken en dingen kunt delen. Je begint in Bibliotheek Veendam, maar kunt thuis natuurlijk verder met jouw bouwsels. Je gebruikt open source en gratis software en staat in contact met een wereldwijd netwerk van kinderen die net zo van programmeren houden als jij. CoderDojo heeft slecht één regel: "Boven Alles: Wees Cool!" En de Bibliotheek, die is zeker cool, dus zien we je daar?

Nieuws

Derde en vernieuwde editie Lutje Passion
in Veendam met passiespelIMG_0099.jpg

Donderdag is een vernieuwde Luttje Passion gelopen in Veendam. Het thema was; Je bent niet alleen. Om 18.30 uur was het Museumplein de plek van verzamelen, vanwaar om 19 uur de processie startte met een groot wit kruis door het centrum van Veendam. The Passion is een passiespel over de laatste uren van Jezus leven en Zijn opstanding uit de dood. "Iedereen kan echt aansluiten en meedoen", aldus Van Deest.

Vernieuwend dit jaar aan de Lutje Passion was het meenemen van de deelnemers in het verhaal van de lijdensweg van Christus. Om aan deze derde editie een extra dimensie te geven. Een verrassing waar de kruisdragers vooraf niet van op de hoogte waren gesteld.

IMG_0233.jpg

Voor het eerst werd onderweg op drie verschillende plekken een passiespel door acteurs opgevoerd. Judas werd verbeeld die vertelde dat hij spijt heeft van zijn verloochening. Twee Romeinse soldaten liepen met “bebloede kleden”. Een zanger zong het prachtige lied ‘Wit licht’ van Marco Borsato. En uiteindelijk Maria die aan de apostelen verteld dat Jezus misschien is opgestaan.”

IMG_0199.jpg

“Het is de grote vraag. Wij geloven erin, maar de mensen moeten zelf weten wat ze er van vinden. Daar zijn ze vrij in”. Maikel-Owen was heel blij met de uitvoering. “Er is veel aandacht aan besteed (ook aan de mooie kostuums). De voorbereidingen was gewoon in huiselijke kring.”

IMG_0244.jpg

Aan deze processie hebben 150 mensen meegedaan. In verband met de herinrichting van het Veenlustplein was de route anders dan voorgaande jaren. Tijdens de processie van 45 minuten over de 1,8 kilometer is vijf keer van kruisdragers gewisseld.

Na de processie werd niet zoals andere jaren gezamenlijk live naar The Passion gekeken, dat dit jaar vanuit Dordrecht werd uitgezonden. “Veel mensen kijken dit graag in huiselijke kring en dat wilden we graag ondersteunen.”


 
Fotoalbum: 
Nieuws

Netwerkborrel secretaresses in vanBeresteyn
met PowertalkIMG_0054.jpg
v.l.n.r. De toast van Leonie Prins, Margit Ceska, Marjan van de Bult en Anne Margreet Drenth

In het kader van de Nationale Secretaressedag op donderdag 18 april hadden Anne Margreet Drenth en Leonie Prins een verrassende netwerkborrel georganiseerd voor deze duizendpoten. De netwerkborrel was op initiatief van vanBeresteyn. Met als doel een gezellig en informeel netwerkmoment te creëren.

De Secretaressedag in vanBeresteyn vond voor het tweede jaar plaats. De 30 aanwezige secretaresses kwamen uit een breed palet van bedrijven en instanties. Waaronder  de RDW, Avebe, de Rabobank, Winkler Prins, Suez Veendam, Nedmag, De Kompanjie, Koen Meijer etc.

IMG_0012.jpg

De secretaresses werden in het Grand Café ontvangen met een drankje. DJ Peter Mans heeft voor de muzikale omlijsting gezorgd. Tegen het eind van de middag stond een buffet klaar voor de dames. Vervolgens gaf AHM De Loopbaanwinkel van Anneke Hemmen een Powertalk over carrière en gezin, communicatie, en hoe de secretaresses ermee aan de slag kunnen.

Margit Ceska en Marjan van de Bult uit het team van De Loopbaanwinkel hebben gezamenlijk de Powertalk gehouden. “We werken met zes pijlers. De 6 G experts staand voor Goed, Gaaf, Geld, Gezond, Geluk en Groei. Vanavond gaan we het voornamelijk hebben over gezondheid en geluk. Beide heel belangrijk.”

IMG_0019.jpg

Marjan legde de G over geluk uit en Margit over gezondheid. Iedereen die meewerkt bij de 6 G experts binnen De Loopbaanwinkel heeft een eigen bedrijf. In de Loopbaan bootcamp wordt samengewerkt. Voor de rest heeft iedereen zijn eigen expertise. Margit heeft haar eigen bedrijf In Balans in Veendam. En Marjan in Veendam haar Gelukfabriek.

IMG_0036.jpg

Marjan helpt vrouwen om een succesvol bedrijf neer te kunnen zetten. Margit krijgt ook mannen die voor dezelfde behandeling komen, en ook voor gezondheidsadviezen ten rade gaan. “Ik merk steeds meer dat mannen ook beter voor zichzelf moeten zorgen. Vroeger dacht men dat mannen van het sterke geslacht zijn. Maar ik krijg steeds meer mannen in mijn praktijk waarvan ik denk dat die ook beter voor zichzelf zouden moeten zorgen.”

“Sommige mannen worden ook door hun vrouw gestuurd. Dan zeggen ze, dat moet je ook ’s een keer gaan doen. En dan zijn ze eigenlijk verkocht. Van ondernemers hoor ik dat ze op het werk nu stress veel beter aan kunnen. Ik vind het fantastisch om dat ook bij mannen te zien.”

IMG_0037.jpg

Nieuws

Informatieborden in Veendam tijdelijk ‘op zwart’57155613_1248545765293004_4780600738512371712_o (1).jpg
Foto gemeente Veendam

Vanaf heden zijn de twee informatieborden in het centrum van Veendam en het informatiebord aan de Veendammerweg uitgeschakeld. De borden hadden al langer problemen de gewenste informatie goed weer te geven, waarna is besloten om de informatieborden helemaal uit te schakelen.

De problemen met de borden zijn terug te leiden naar de omschakeling van Vodafone, dat het 3G-netwerk aan het uitfaseren is om meer ruimte maken voor 4G-dekking. De huidige informatieborden ondersteunen deze 4G-dekking niet en zullen binnenkort worden vervangen voor nieuw schermen.

Achtergrond
De informatieborden in Veendam doen al jarenlang dienst om inwoners en bezoekers van de Parkstad van de nodige informatie te voorzien. De tijd staat echter niet stil, en de ontwikkelingen omtrent internetverbindingen evenmin. Vodafone verzorgt de verbindingen voor de weergegeven informatie richting de informatieschermen die werken op een 3G-verbinding. Ten tijde van het plaatsen van de borden de juiste keuze. Momenteel is Vodafone aan het omschakelen van het 3G-netwerk richting een 4G-dekking. Omdat de informatieborden geen 4G-verbinding ondersteunen en de 3G-verbinding steeds gebrekkiger wordt, kan de informatie niet langer goed worden weergegeven. Hierop is besloten om de borden tijdelijk ‘op zwart’ te zetten.

Toekomst
De gemeente Veendam hecht er waarde aan om haar inwoners en bezoekers van juiste en accurate informatie te voorzien. Daarom wordt er hard gewerkt om nieuwe informatieborden te plaatsen in het centrum en aan de Veendammerweg. Deze borden ondersteunen de laatste ontwikkelingen omtrent 4G-dekking. Naar verwachting worden de informatieborden begin mei geplaatst op de eerder genoemde locaties.

Nieuws

Beestenboel in de bibliotheekMei - Beestenboel.jpg

Ga op insectensafari, knutsel een fantasiedier, volg een WNF-kindercollege of geniet van poppentheater. In mei wordt het in de bibliotheek Stadskanaal en Veendam een “beestenboel”. De kindermiddagen staan volledig in het teken van kleine, grote, schattige en gevaarlijke dieren. Doe je mee?

Bibberbeestjes & Freek Vonk insectensafari
Deze middag duiken we in de wereld van de insecten. Maak je eigen bibberbeestje of ga op safari in Freek Vonks insectenwereld. Deze middag kun je ook Freek Vonk dierenplaatjes ruilen.

 • Woensdag 1 mei in Bibliotheek Veendam en Bibliotheek Stadskanaal

De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

3dprintkurk.jpg

Fantasiedieren knutselen
Beren, vissen, konijnen. Dieren knutselen is leuk, maar het is nog veel leuker om fantasiedieren te maken! Bijv. een knorlifant of een veugeltje. Hoe ziet jouw fantasiedier eruit?

 • Woensdag 8 mei in Bibliotheek Veendam en Bibliotheek Stadskanaal

De gratis inloopmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

Kindercolleges Wereld Natuur Fonds
Deze middag geven medewerkers van WNF Groningen kindercolleges. Maak aan de hand van attributen, beeldmateriaal, filmpjes, spellen of proefjes kennis met wilde dieren die WNF probeert te beschermen.

 • Woensdag 22 mei in Bibliotheek Veendam
  • 14.00 uur - kindercollege over haaien
  • 15.30 uur - kindercollege over olifanten
 • Woensdag 29 mei in Bibliotheek Stadskanaal
  • 15.00 uur – WNF-kindercollege

Wil je naar het gratis kindercollege in Veendam? Stuur een mail naar veendam@biblionetgroningen.nl en laat weten welk tijdstip je voorkeur heeft. Let op: vol is vol. Voor Stadskanaal hoef je je niet aan te melden.

Film.jpg

Filmmiddag
In heel veel teken- en animatiefilms komen dieren voor. Deze middag maken we er een gezellige filmmiddag van. Natuurlijk met wat lekkere popcorn!

 • Woensdag 22 mei in Bibliotheek Stadskanaal

De film begint om 15.00 uur.

Poppentheater "Mag ik meedoen" (3+)
Deze middag speelt Poppentheater Jinky’s Mikmak de superleuke voorstelling 'Mag ik meedoen'. Eend wil graag nieuwe vrienden maken, maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu?

 • Woensdag 15 mei in Bibliotheek Stadskanaal
 • Woensdag 29 mei in Bibliotheek Veendam

De gratis voorstelling begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen van 3 jaar en ouder.

Nieuws

Theaterseizoen vanBeresteyn 2019-2020
staat voor de deur!Nieuwe gids vanBeresteyn (coverfoto gids).jpg

Het huidige seizoen is nog volop in gang, toch staat het nieuwe seizoen in de steigers.

Op 6 mei start de online kaartverkoop van Theater vanBeresteyn en op dit moment wordt de nieuwe theatergids gedrukt. Vrienden van vanBeresteyn ontvangen de gids een week eerder en kunnen dan al kaarten kopen. Zorg dat u klaar zit om kaarten te kopen want sommige voorstellingen zijn snel uitverkocht.

Een klein tipje van de sluier.
De nieuwe gids staat boordevol met cabaret, kindervoorstellingen, muziek, toneel, Groningstalige voorstellingen, dans en lezingen. Een aantal voorstellingen heeft misschien een extra stimulans nodig om u te verleiden om kaarten te kopen en dat proberen we dit seizoen voor het eerst met vanBeresteyn’s Verleidingen. En dan is er nog vanBeresteyn’s Verrassing, een avond waarop u van te voren niet weet wat u gaat zien, durft u het aan?

Een paar tipjes van de sluier van het nieuwe programma: The Bluebirds, Ralph de Jongh, Yentl & de Boer, Marcel Hensema, Lenette van Dongen, Dirk Scheele, Dutch Eagles en Holland Dance. Kortom: Een gevarieerd programma met veel verrassingen!

Nieuws

Open avond bij Jongerencentrum Break!_MG_8101.jpg

“Bij Break! komen alleen maar Turkse jongeren.”
“Bij Break! wordt alleen maar drugs gebruikt en gedeald.”

Deze kreten lezen of horen de jongerenwerkers zo af en toe, en dat vinden zij jammer!

Vanuit het jongerenwerk Compaen organiseren de jongerenwerkers op 7 mei een open avond waar iedereen uit Veendam en omstreken van harte welkom is om een kijkje te nemen in jongerencentrum Break! aan het Jan Salwaplein 3 in Veendam.

De jongerenwerkers maken graag kennis met u en zullen deze avond vertellen over alles wat ze doen bij het jongerenwerk van Compaen. Het jongerencentrum is namelijk maar een klein deel van hun werk, maar dat maakt hen natuurlijk niet minder trots op dat het zo goed loopt. Naast een presentatie is er deze avond tijd voor al uw vragen over hun werk, over het jongerencentrum en over jongeren in het algemeen.

Ze hopen dat iedereen die nieuwsgierig is geworden langskomt, zij zorgen voor koffie en iets lekkers!

Nieuws, Video

Koopavondconcert met Duo El Jackson
wordt live uitgezonden op TV en InternetIMG_0860.JPG

Donderdag 18 april om 20:00 uur gaat ParkstadVeendam.nl het koopavondconcert met Duo El Jackson live uitzenden vanuit de foyer van theater vanBeresteyn. Vrijwilligers van parkstadveendam.nl gaan er voor zorgen dat het concert ook te zien is in de verzorgingstehuizen. Voor hen is het immers niet mogelijk om te verplaatsen naar vanBeresteyn, maar zij kunnen dankzij de moderne technieken toch meegenieten.

In eerste instantie wordt de uitzending gedaan op de internetkanalen Facebook en Youtube van ParkstadVeendam.nl en op de website van ParkstadVeendam.nl.

Door nauw samen te werken met SKV en RTV1 is het ook mogelijk om het concert live te volgen op de TV. RTV1 gaat alleen het gedeelte voor de pauze uitzenden op hun TV kanaal. De SKV zendt het complete optreden uit op hun infokanaal.

Overzicht TV kanalen:

 • SKV  - TV infokanaal 998 (analoog 69)
 • SKV -  TV kanaal ParkstadVeendam.nl 996  ( NIEUW )
 • RTV1 - TV kanaal 1458 (KPN, Telfort en XS4ALL)
 • RTV1 - TV kanaal 42 (Ziggo Woellust)
 • RTV1 – TV kanaal  25 ( SKV )

Programmering (tijden onder voorbehoud):

 • 20:00 uur - Deel 1
 • 20:45 uur - Pauze
 • 21:00 uur - Deel 2
 • 21:45 uur - Einde 

Duo El Jackson
Het duo bestaat uit Erik Hoekstra (Melrose-gitarist) en Lottie Bathoorn (Elkerband-zangeres). Hun sound doet denken aan de muziek van The Middle of the Road. Ze spelen en zingen hits van o.a. Johnny Cash, Tammy Wynette en Elvis Presley dit alles in eigen bewerking. Bij het 30-jarig publiek valt El Jackson goed in de smaak. 

Nieuws, Regio

Nieuwe directeur Zorg Zorggroep MeanderJolande_Ellenbroek.jpg

Met ingang van 1 juni 2019 is Jolande Ellenbroek benoemd als directeur Zorg van Zorggroep Meander. Zij treedt in de vacature die eerder ontstond door het vertrek van Renate Kamphuis. Kamphuis is per 1 april benoemd als lid Raad van Bestuur bij Patyna.

Jolande Ellenbroek heeft een uitgebreide loopbaan in de zorg. Momenteel werkt zij bij Icare als rayonmanager. Hier heeft zij op voortvarende wijze leiding gegeven aan de verzorgings- en verpleeghuizen van Icare in Drenthe. Zij vormt samen met Peter Drenth de nieuwe directie van Zorggroep Meander.

Zorggroep Meander is blij met haar komst. Het bestuur heeft er vertrouwen in dat de nieuwe directie de uitdagingen waar Zorggroep Meander voor staat slagvaardig zal oppakken.

Pagina's

Abonneren op RSS - Nieuws