Foto Zero
Schade aan het dak ontstaat meestal door storm of door slijtage. Brand kan ook de oorzaak zijn, maar dat komt gelukkig niet zo vaak voor. Als het dak beschadigd is dan moet dit natuurlijk worden hersteld. Je kunt hiervoor een dakdekker in de arm nemen. Als je geen ervaring hebt met het repareren van daken is dit natuurlijk de beste oplossing. Het kan echter zo zijn dat de reparatie dan lang op zich laat wachten, want veel dakdekkersbedrijven kampen met een tekort aan personeel.
Veilig werken op het dak
Als je zelf het dak gaat repareren of renoveren is veiligheid het allerbelangrijkste. Een val van het dak resulteert vrijwel altijd in ernstig letsel en kan je zelfs het leven kosten. Laat daarom altijd een steiger plaatsen. Met een lader op het dak klimmen is niet meer van deze tijd. Werk alleen op het dak als de weersomstandigheden dat toelaten. Je gaat niet het dak op als het vriest en er sneeuw- of ijsresten op het dak liggen. Ook bij harde wind ga je niet het dak op, dat doen professionals ook niet. Laat de steiger plaatsen door het verhuurbedrijf, zij weten hoe zij dit veilig kunnen doen.
Zorg dat je het benodigde materiaal in huis hebt
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het materiaal voor het repareren of renoveren van het dak in huis hebt. Bereken het aantal vierkante meters nauwkeurig en houd rekening met verlies van materiaal. Je kunt EPDM kopen bij een online winkel en het thuis laten bezorgen. Dat is vaak een stuk praktischer dan zelf ophalen, want daarvoor heb je vrijwel altijd een aanhanger of busje nodig. Afhankelijk van de gekozen dakbedekking heb je ook lijm en andere materialen nodig om het nieuwe dak te bevestigen. Bedenk dat er voor het herstellen van kleine beschadigingen in een PVC, EPDM of bitumen dak reparatiesetjes te koop zijn. Dan is in zijn geheel vervangen dus niet nodig.
Het dak isoleren
Als het dak gerenoveerd moet worden dan is dat natuurlijk een prima moment om ook over isolatie na te denken. De meeste warmte verlaat het huis via het dak. Dakisolatie levert dus een flinke energiebesparing op waardoor je de investering binnen enkele jaren terugverdient. Dakisolatie kan met verschillende materialen zoals houtwol, glaswol of speciaal gekweekte hennep. Als je het dak isoleert dan levert dit extra punten op voor het energielabel, wat van belang is als je de woning wilt verkopen of verhuren. Voor dakisolatie kun je onder bepaalde voorwaarden een verduurzamingssubsidie aanvragen. Bedenk daarbij dat je een hogere subsidie krijgt als je twee verduurzamende maatregelen tegelijk neemt. Dus wellicht is het een idee om ook gelijk na te denken over zonnepanelen. Laat je dan wel goed informeren over het vervallen van de terugleververgoeding, om teleurstellingen te voorkomen.
Wil je zelf je dak renoveren? Kijk dan voor de beste materialen voor een dakrenovatie op https://dakenmarkt.nl/