Nieuws, 112, Regio

Ramkraak op winkelpand Oude Pekela
Autobrand Veendam_MG_7227B.jpg

Onbekenden hebben zaterdagnacht een ramkraak gepleegd op een winkelpand in het centrum van Oude Pekela. Met een auto werd de pui van de winkel vernield. Later die nacht werd een auto brandend gevonden in Veendam. Vermoedelijk was dit voertuig bij het incident in Oude Pekela betrokken. Het is nog niet bekend of er bij de ramkraak iets is weggenomen.

Burgernet
Buurtbewoners alarmeerden de politie in de nacht van zaterdag- op zondagnacht rond 1.15 uur. Volgens een getuige was een auto met opzet de winkel binnengereden. De personen in de auto waren vervolgens het pand binnengegaan en gingen er korte tijd later weer met het voertuig vandoor. Vanwege de melding werd in de omgeving via een sms een burgernetmelding uitgedaan. Daarin werden ontvangers gevraagd of zij een beschadigde, vermoedelijk grijze auto hadden gezien.

Onderzoek gestart
Na de melding is de politie een onderzoek gestart. Zo is gesproken met enkele buurtbewoners en is de Forensische Opsporing gestart met een sporenonderzoek in en buiten het winkelpand. De pui van de winkel raakte bij het incident ernstig beschadigd. Ook werd  in de omgeving gezocht naar de betrokken auto.

Mogelijk betrokken auto uitgebrand
In de loop van de nacht kregen huldiensten een melding van een autobrand op een industrieterrein aan de Lloydsweg in Veendam. De wagen raakte zwaar beschadigd. Ook twee naastgelegen, geparkeerde vrachtwagentrailers raakten beschadigd. De politie heeft sterke vermoedens dat het uitgebrande voertuig is gebruikt bij de ramkraak in Oude Pekela. De wagen is om die reden meegenomen voor sporenonderzoek.

Getuigen gezocht
Vanwege beide incidenten doet de politie buurt- en sporenonderzoek. Daarbij kijkt de politie onder meer naar camera’s in de buurt. Als mensen camerabeelden hebben, kunnen zij die nakijken om te zien of ze iets opmerkelijks hebben waargenomen in de omgeving van zowel de Lloydsweg in Veendam of nabij het centrum van Oude Pekela. Is dat het geval, dan ontvangt de politie deze beelden graag. Beelden kunnen worden geüpload via het tipformulier op politie.nl. Daarnaast komt de politie uiteraard graag in contact met getuigen of mensen die mogelijk meer weten over deze zaak. Zij kunnen contact opnemen met 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.


Gerelateerde artikel:
Nieuws, Regio

Dag en nacht extra bussen tijdens KoningsdagKoningsbus 2018.png

In heel Groningen en Drenthe wordt op 27 april Koningsdag gevierd. Het Koninklijke gezelschap bezoekt dit jaar Groningen. Ook in de nacht ervoor vinden veel festiviteiten plaats. Speciaal voor al deze feestelijkheden rijden Arriva en Qbuzz op donderdag 26 en vrijdag 27 april veel extra bussen.

17 buslijnen rijden Koningsnacht door Groningen en Drenthe
Op donderdagavond 26 april rijden veel buslijnen extra ritten. ’s Nachts rijden van 26 op 27 april 17 buslijnen in Groningen en Drenthe de hele nacht door om alle feestvierders weer naar huis te brengen.
Zo rijden Q-linklijnen en Qliner lijnen van Groningen richting Leek, Roden, Annen, Delfzijl, Emmen, Drachten, Assen en Stadskanaal minimaal twee keer per uur. Ook veel streeklijnen rijden de hele nacht door waaronder streeklijn 74/110 van Emmen via Valthermond en Stadskanaal naar Veendam.

Koningsdag tot na middernacht veel extra bussen
Vanwege het Koninklijk bezoek in de stad Groningen verwachten wij veel extra bezoekers in de stad Groningen. ’s Avonds trekt Kingsland ook veel extra bezoekers naar de stad. Voor alle feestvierders in Groningen en Drenthe rijden Qbuzz en Arriva daarom de hele dag tot 2 uur ’s nachts veel extra ritten.
De dienstregeling van alle (extra) bussen is beschikbaar op de website van Qbuzz: www.qbuzz.nl/gd.

Reis gemakkelijk met je OV-chipkaart
Zowel ’s nachts als overdag is het mogelijk met de OV-chipkaart te reizen in alle (extra) bussen. Daarnaast is het ook mogelijk een kaartje te kopen bij de chauffeur. Op enkele drukke momenten zijn extra kaartverkoopmedewerkers in Groningen, Drachten, Emmen en op P+R locaties aanwezig.

Busschoonmakers houden de bussen schoon
Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn speciale busschoonmakers op Hoofdstation Groningen aanwezig om alle bussen schoon te houden. We vragen daarnaast passagiers om afval zo veel mogelijk de bussen schoon te houden.

Nieuws, Regio

Diversiteit inzendingen DvhN Streektaalprijzen
aangenaam verrassendP1370650.jpg

Op de dertiende editie van de DvhN Streektaalprijzen heeft juryvoorzitter Eric van Oosterhout aan de drie winnaars de prijzen uitgereikt.

Leny Hamminga nam de prijs in ontvangst in de categorie Proza en Poëzie. Zij heeft in haar boek Lena een beeld gegeven over haar grootmoeder, en over haar bijzondere en tegelijk ook gewone leven en van de generaties na haar. In de soms zwaarmoedige beschouwingen van haar grootmoeder hebben erfelijkheid, milieu en opvoeding een belangrijke plek. De persoonlijke inslag in de verhalen over de gebeurtenissen maken het goed inleefbaar.

Theatergroep Waark heeft de prijs gewonnen in de categorie cd/dvd/overig. Het theaterstuk De Menalda Vetes was bij de jury goed ontvangen. Menalda Vetes  is gebaseerd op een middeleeuwse tekst en is daarmee een “min of meer historisch verantwoord stuk”. In het stuk spelen thema’s uit de geschiedenis die in de huidige tijd actueel zijn gebleven. Bij deze verrassende vorm van theater moet de kijker voor het volgen van alle verwikkelingen goed bij de positieven blijven.

P1370582.jpg

Voor het eerst was er ook een publieksprijs. Online werden er meer dan 1300 stemmen uitgebracht. Met een zeer duidelijke voorkeur voor Harm en Roelof met hun lied ‘Daor stiet je fiets’. De winnaars kregen 46 procent van de stemmen, en mochten de eerste publieksprijs in ontvangst nemen.

Voor de dertiende editie van de Streektaalprijs waren twaalf inzendingen binnengekomen in de categorie Proza/Poëzie. De categorie cd/dvd/overig was goed voor tien inzendingen. Volgens de jury was de selectie pittig. Slechts drie inzendingen per categorie waren overgebleven. De diversiteit heeft de jury aangenaam verrast, maar had het ook moeilijk gemaakt. “Hoe vergelijken we een cd met een theaterprogramma?”

P1370622.jpg

Een behoorlijke opgave voor  de jury van de Streektaalprijs, samengesteld uit Eric van Oosterhout (burgemeester van Emmen), Jannie Kuipers (bibliotheek Emmen), Geesjen Doddema-Heidema (redactie Toal en Taiken), Ingeborg Nienhuis (publiciste in het Gronings) en Tonko Ufkes (voormalig streektaalfunctionaris en schrijver/dichter) .

Het Dagblad van het Noorden wil met de jaarlijkse streektaalprijs (1001 euro en eeuwige roem) culturele uitingen in de streektaal stimuleren en belonen.


 
Fotoalbum: 
Regio

Veel prijzen voor Judo Ryu Muntendam in Assen75E3958A-8C58-41BF-8FD1-B928EAE7D7D1.jpeg

Zaterdag 14 april wisten 10 judoka's, trainend bij Judo Ryu Muntendam een prijs te behalen.

Sandra en Rik Fissering wisten alle partijen te winnen en mochten met een eerste prijs naar huis.

Charel Scholtens verloor haar eerste partij, maar wist zich goed terug te vechten. Uiteindelijk mocht ze een 2e prijs mee nemen. Derde plaatsen waren er voor Milan de Klein, Daniëlle Fissering en Savannah Luttje.
Helaas vielen Maud Mossel en Milou Venema buiten de prijzen.Veel prijzen in Assen

Ook Isa Heideveld en Joyce de Vries 1e, Jaylinn Poppinga 2e en Lindsey Nijboer 3e, uitkomend voor Topsport Oost Groningen, wisten een prijs te halen.

Nieuws, Regio

Nieuwe bestuurder voor Scholengroep OPRONOPRON.jpg

De Raad van Toezicht van Scholengroep OPRON is verheugd te kunnen melden dat mevrouw drs. M.M. (Marieke) Andreae per 1 augustus a.s. tot bestuurder van Scholengroep OPRON is benoemd.

Na een zorgvuldig voorbereide en uitgevoerde procedure heeft de wervings- en selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Raad van Toezicht, het directieteam, de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad en de medewerkers van het bestuurskantoor, unaniem gekozen voor Marieke Andreae als benoembare kandidaat.

Marieke Andreae werkt momenteel voor de Hanzehogeschool, waar ze verschillende functies bekleedt. Zo werkte ze onder andere voor de Pedagogische Academie waar ze de verantwoordelijkheid droeg voor verschillende teams, ze studenten opleidde tot leerkracht primair onderwijs en als projectmanager o.a. verantwoordelijk was voor onderwijsontwikkeling en –kwaliteit. Daarnaast is ze lid van de Raad van Toezicht van Scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen.

Eerder werkte ze o.a. voor de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onderzoek deed naar effectieve docentprofessionalisering en de effecten van netwerk leren. Ook heeft ze onderzoek verricht naar taalstimulering binnen de voor- en vroegschoolse educatie. Marieke Andreae studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde vervolgens haar Educatieve Master.

De huidige bestuurder, Jan Paul ten Brink, blijft tot 1 augustus a.s. verantwoordelijk voor Scholengroep OPRON. De komende maanden zal hij gebruiken om zijn werkzaamheden af te ronden en over te dragen aan de nieuwe bestuurder.

De Raad van Toezicht van Scholengroep OPRON denkt dat met de benoeming van Marieke Andreae de binnen de scholengroep ingezette ontwikkelingen en de samenwerking met alle partijen zijn geborgd en vol enthousiasme zullen worden gecontinueerd.

Regio

Extra bussen voor bezoekers WK SuperbikeIMG_3312A.jpg

Van vrijdag 20 t/m zondag 22 april vindt het WK Superbike op het TT-circuit van Assen plaats. Voor bezoekers die met het openbaar vervoer komen rijden op zondag 22 april extra ritten van stadsbus lijn 1 tussen station Assen en het TT-circuit.

TT-Circuit prima bereikbaar met stadslijn 1 Assen
Het TT-circuit is alle dagen van de week goed bereikbaar met stadslijn 1.  Deze buslijn rijdt van Marsdijk via het station naar het TT-circuit. Vanwege de WK-Superbike rijdt stadslijn 1 op zondag 22 april extra ritten tussen Station Assen en het TT-circuit. De vertrektijden van stadslijn 1 zijn beschikbaar via de website van Qbuzz www.qbuzz.nl/gd.

Reis gewoon met je OV-chipkaart
Reizen met de (extra) ritten van lijn 1 kan gewoon met de OV-chipkaart. Een kaartje kopen bij de chauffeur is ook mogelijk

Regio

Knal gekke disco in MuntendamVrijdagavond 20 april wordt er door de Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam weer een disco georganiseerd  in het MFC de Menterne te Muntendam. De aanvang is 19.00 uur en het feestgedruis duurt tot 21.00 uur.

Ook is er vette discomuziek verzorgt door onze eigen dj`s van de JWG. De disco is bedoeld voor de basisschooljeugd en de entree is weer een kleine bijdrage inclusief een glaasje fris. Neem je portemonnee mee want er staat weer een overheerlijke snoepkraam en je kunt iets te drinken kopen. Maar laat waardevolle dingen thuis anders kun je die zo maar kwijt raken. De Stichting Jeugdwerkgroep kan hier niet aansprakelijk voor worden gesteld.

Ouders/verzorgers zouden jullie de kinderen wel binnen weg willen halen dit i.v.m. de veiligheid. Dus zit je op de basisschool en ben je in voor een feest, kom dan als je durft want anders heb je een verschrikkelijk leuk feest gemist! Laten we er met z'n allen een knal gekke disco van maken!

Nieuws, Regio

HKA en Acantus aan de slag met de toekomstige opgaveIMG_1676.JPG

Tijdens een feestelijke bijeenkomst afgelopen maandag tekenden de Huurders Koepel Acantus (HKA), lokale huurdersorganisaties en Acantus een samenwerkingsovereenkomst. Met deze overeenkomst is de juridische basis gelegd voor de verdere samenwerking tussen Acantus en haar (lokale) huurdersvertegenwoordigers. De samenwerking krijgt in de praktijk verder vorm.

Er is sinds twee jaar één huurderskoepel. Hiermee is nu een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Het bestuur van de HKA is sinds kort op sterkte en bestaat uit 7 personen die de huurders in het werkgebied van Acantus vertegenwoordigen.

Edo Ladage, voorzitter HKA: “De samenwerkingsovereenkomst is een mooie basis voor onze samenwerking en ook een mijlpaal voor alle inspanningen die we als team samen met elkaar geleverd hebben. De HKA, de lokale organisaties en Acantus gaan aan de slag met de toekomstige opgave zodat huurders goed en betaalbaar kunnen wonen in deze regio. Zeker met de uitdagingen waar we nu voor staan op het gebied van bevolkingskrimp, ontgroening, vergrijzing, armoede en aardbevingsproblematiek is een goede afstemming en samenwerking op lokaal en regionaal niveau meer dan belangrijk.”

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst richt zich op samenwerking tussen de koepel, de lokale huurdersorganisaties en Acantus. De lokale huurdersorganisaties geven hun inbreng op de prestatieafspraken tussen gemeenten en Acantus. Dan gaat het bijvoorbeeld over: welk type nieuwe huizen gebouwd moeten worden en waar speeltuinen en bankjes nodig zijn. De HKA geeft gevraagd en ongevraagd advies op beleidszaken, zoals het huurbeleid en de woningtoewijzingsprocedure en probeert hierbij ook zoveel mogelijk de lokale huurdersorganisaties te betrekken.

Regio

Jubilarissen bij EHBO Afd. MuntendamIMG_0165A.jpg

Maandag 9 april werd de algemene ledenvergadering van EHBO-vereniging Muntendam gehouden. Tijdens deze bijeenkomst zijn een paar van onze leden gehuldigd voor hun lange staat van dienst.

Janine Ploeger is al 30 jaar EHBO’er, helaas bestaan er geen speldjes voor deze mijlpaal en heeft ze een leuk bakje met bloemen in ontvangst mogen nemen.

Elsiena Lanting, Geert Roossien, Roelie ten Have-Ruiter en Harold Moes zijn 25 jaar EHBO’er, helaas was alleen Elsiena aanwezig, zij kreeg het speldje opgespeld door één van de bestuursleden tijdens de vergadering. De andere 3 leden krijgen het bewijs van hun 25-jarig jubileum zo spoedig mogelijk thuis.

Tot slot hebben we nog enkele leden voor het 15-jarig jubileum, de heren Huizenga, Toxopeus, van Dijk, Voslamber en Scholma en de dames Houwing en Takens, zij zullen op de eerstvolgende herhalingsles de speldjes ontvangen.

De EHBO-vereniging Muntendam is een actieve vereniging met veel activiteiten voornamelijk in Muntendam maar ook in omringende gemeentes. Voor mensen die speciaal geïnteresseerd zijn in Eerste Hulp Aan Kinderen starten we binnenkort een cursus. Deze cursus wordt gegeven op 19 mei en 2 juni, de cursus bestaat uit 3 dagdelen en 1 dagdeel waarin het examen wordt afgenomen. Voor aanmelding en/of meer informatie kunt u een e-mail sturen naar opleidingen@ehbomuntendam.nl

Regio

Programma Culturele Raad MuntendamDe Culturele raad Muntendam opent het seizoen 2018 met een toneelavond op vrijdagavond 13 april in de Menterne De toneelvereniging De Harmonie uit Zuidwending speelt een klucht in 3 bedrijven Groeten van de Veluwe. De voorstelling is reeds uitverkocht.

Op zondag 22 april organiseren wij een fietstocht door de mooie Drentse dreven. De tocht gaat richting Tynaarlo, Zuidlaren en Zeegse. De tocht is ongeveer 50 km. Onderweg kan men een aantal keren de benen strekken onder het genot van een consumptie.De start is tussen 10.00 en 11.00 uur bij de Menterne Julianaplein 1 Muntendam. Voor 17.00 uur moet men zich afmelden. Bij terugkomst in de Menterne wordt een heerlijke kop snert, van Harma van de Menterne, geserveerd. De kosten bedragen € 7,00 (inclusief kop snert).

Van 24 tot 27 mei is er weer een kermis op het parkeerterrein van de Menterne.

Onze jaarmarkt met diverse attracties  met o.a. een shantyfestival en Street band is op 2 juni.

Op 4, 5 en 6 juni zijn er ’s avonds fietstochten van ongeveer 30 km en op woensdagmiddag 6 juni wordt er door de Jeugd Werkgroep iets voor de schooljeugd georganiseerd.

Tenslotte wordt er in september nog een dag fietstocht georganiseerd.

De Culturele Raad Muntendam bestaande uit 9 leden wil graag een aanvulling van nieuwe leden. Mensen met nieuwe ideeën, om onze activiteiten in een grote Midden Groningen veilig te kunnen stellen en uit te breiden hebben wij nieuwe mensen nodig. Belangstelling? U kunt zich aanmelden bij onze secretaresse Trijnie Prak (0598-616259).

Pagina's

Abonneren op RSS - Regio