Nieuws

Gezicht strak houden bij Pokerkampioenschap VeendamIMG_0058.jpg

Zaterdag heeft in de Borgerswoldhoeve de zesde editie van het Pokerkampioenschap van Veendam plaatsgevonden. Het kampioenschap in Veendam is onderdeel van 150 landelijke voorrondes van het Nationale Pokerkampioenschap in Ermelo.

Winnaar Harold Groenhagen uit Groningen mag een jaar lang de titel ‘Amateur Poker Kampioen van Veendam’ dragen. En hij mocht een mooie beker in ontvangt nemen. Daarnaast heeft hij zich gekwalificeerd voor de landelijke finale dat op de eerste zaterdag in juli in Ermelo wordt gehouden. Het Open Nederlands Kampioenschap Poker maakt het mogelijk voor alle pokerliefhebbers om mee te doen aan een laagdrempelig toernooi. 

Aan de landelijke voorrondes doen op zo’n 150 locaties een kleine 10.000 pokerspelers mee. Ongeveer 180 tot 190 van hen zullen met het deelnemen aan de landelijke finale het ultieme doel halen. En krijgen spelers de kans om een sponsorcontract te verdienen. De organisatie loopt rond om spelers te “scouten” die met Team ONK Poker mooie (inter)nationale toernooien kunnen spelen. Zo wist Ruurd Nauta vorig jaar meer dan €30.000 te winnen door het sponsorcontract.

IMG_0009.jpg

Organisator ONK Poker heeft al vanaf het begin in 2015 de speellocatie in de Borgerswoldhoeve omgetoverd tot een ware pokerroom. Ongeveer 49 deelnemers hebben aan 6 tafels meegedaan. Met de meesten uit de regio waaronder ook Veendam.

Maar sommigen willen er ook best wel een stukje voor rijden. Voor Jesper van der Heijde uit Zoetermeer was een dag eerder de locatie in Rotterdam een stuk dichterbij geweest. “Maar toen kon ik niet. Voor de zaterdagavond waren er toch geen plannen en ik rij wel effe. Gewoon een avondje lekker pokeren. Eerste keer hier.” Het is een hobby waarmee hij 15 jaar geleden op zijn 18de was begonnen.

Vorig jaar had hij zich tijdens een voorronde in Hillegom gekwalificeerd voor de landelijke finale. Twee keer werd de halve finale bereikt. Ook de finale winnen zou heel gaaf zijn. De winnaar krijgt dan een sponsordeal gesponsord door het ONK. “Je mag dan op jaarbasis met het toernooi meedoen en mag je ruiken aan hoe het op professionele toernooien er aan toegaat.”

IMG_0029.jpg

Poker is voornamelijk een mannenspel, maar er hebben ook 4 vrouwen meegedaan. Organisator Evert-Jan van IJzendoorn: “Aan het pokerspel doen ongeveer 8% aan vrouwen mee. We proberen dat wat hoger te maken. Sinds drie jaar hebben we ook elk jaar een ladiesevent waar alleen maar dames aan mee mogen doen. We proberen trentsetter te zijn. Nederlands oud-hockeyspeelster Fatima Moreira de Melo is tegenwoordig professioneel pokeraar en speelt voor Team PokerStars Sportstars. Zij ondersteund ons ladiesevent.”    

Evert-Jan van IJzendoorn heeft vroeger ook veel gepokerd, maar heeft het tegenwoordig heel druk met het organiseren. Dat hij eigenlijk nog leuker vindt om te doen. Eens per jaar zoekt hij in de zomervakantie ergens in een casino een pokertoernooi uit.

“Wat is er aan pokeren zo leuk is? Er zit heel veel in. Het is rekenvaardigheid en je moet spelers kunnen inschatten. Het is een behendigheidsspel. Degene die alle facetten van het pokeren het beste beheerst, het gezicht goed strak houden en snel ontdekken hoe de tegenstander speelt, heeft daar voordeel bij. Een Amerikaans spreekwoord is, ‘if you can’t see the soccer in the first half over, you are the soccer’. Een pokerwedstrijk is altijd uniek. De ene keer is het anders dan de andere keer.”

IMG_0012.jpg

De uitslagen van het ONKP in Veendam zijn als volgt:

1   Harold Groenhagen, Finale 
2   Almar de Bruijn, Halve Finale
3   Mark Winter, Halve Finale
4   Dennis van Dalen, Halve Finale
5   Harold Wijngaard, Wildcard
6   Nick van Dalen, Wildcard
7   Michael Kragt, Wildcard