Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - december47682349_1990974227871806_4599953095487651840_n.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Net als andere jaren, vonden er ook in 2018 verschillende goede doelen acties plaats.

Nedmag
Algemeen directeur Bert Jan Bruning reikte namens zoutproducent Nedmag Veendam een gift van maar liefst tienduizend euro uit aan Stichting Voedselbank Veendam-Menterwolde.

Westersschool
Evenals in 2017 zette de Westerschool zich in de kerstperiode in voor de Voedselbank Veendam maar deze keer ook voor Kledingbank Maxima. Vier dagen lang stonden er lege dozen in de gemeenschapsruimte en in de klas om gevuld te worden met allerhande artikelen en kleding.

Zuivelboerderij schenkt roomyoghurt aan voedselbank
Om iedereen te kunnen laten genieten van heerlijke zuivel met kerst, schonk de ambachtelijke zuivelboerderij den Eelder uit Well de voedselbank 1000 bekers roomyoghurt en 1000 pakken vanillevla.

_MG_4239.jpg

Aftrap Sterren Stralen
Sinterklaas en de kerstman staken voor de sponsoractie Sterren Stralen de lichtjes aan in de kerstboom bij Parkzicht. De actie ondersteunt kinderen die in de knel zitten. Dit jaar ging de opbrengst naar de volgende instanties: kinderafdeling van het Ommelander Ziekenhuisgroep, de Humanitas afdeling Veendam & Pekela met de vakantiekampen en het Ronald McDonald Huis in Groningen. Winkler Prins in actie
Leerlingen van de Winkler Prins bakten oliebollen die verkocht werden, net als bitterballen. De verkoop vond plaats in de klaslokalen en in de kantine aan leerlingen en medewerkers. De opbrengst ging naar de Voedselbank.

Genieten bij WP Unplugged
Het was weer genieten geblazen tijdens WP Unplugged, de jaarlijkse talentenjacht van scholengemeenschap Winkler Prins voor klassieke en akoestische muziek. Tien acts betraden het podium van Raadsgildenlaan. Organisatoren Johan Leeuwerke (docent Muziek/KUA) en Stef Vissinga (docent CKV/Drama) hadden voor een professionele licht- en geluidsinstallatie gezorgd, waardoor de optredens in Binnenwoel nog beter tot hun recht kwamen.

Afscheid wethouder Jaap Velema
De vergadering van de Gemeenteraad, medio december, stond in het teken van het afscheid van wethouder Jaap Velema. Jaap Velema had lovende woorden voor het college, de raadsleden en medewerkers van de gemeente en benadrukte dat hij Veendam zou gaan missen, maar uiteraard veel zin had om de nieuwe uitdaging als burgemeester van Westerwolde aan te gaan.

Gezelligheid rondom de kerst in het centrum
Op de een na laatste zaterdag was even na vijven de Kerstman met de ‘Noordpool Express’ gearriveerd bij het station van de STAR. Zo’n 200 passagiers, waaronder 70 kinderen, reisden mee met de Kerstman. Tijdens de reis naar het station in Veendam was hij door de acht treinwagons gelopen bij de kinderen langs.

De kerstmarkt stond traditiegetrouw ook weer in het teken van de goede doelen. De drie serviceclubs Lions, Kiwanis en Rotary werkten ook samen om minder bedeelde kinderen een fijne vakantie te kunnen bezorgen.

De kerstmarkt was gecombineerd met het Moonlightshoppen op de zaterdagavond. Zondagmiddag was om vijf uur de afsluiting met een prachtige vuurwerkshow.

_MG_4745.jpg

Bas Schipper vestigde record voor Diabetes Fonds
Bas Schipper vestigde op één dag een record met het bespelen van 16 stationpiano’s in Nederland. Zij motivatie was om met deze actie geld in te zamelen voor het Diabetes Fonds. Zijn zus Laura heeft diabetes type 1 en Bas hoopte op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de genezing van deze ziekte. Zijn moedige actie leverde 60.000 euro op.

Provinciale vrijwilligersprijs voor De Brug
Er werden een aantal provinciale vrijwilligersprijzen uitgereikt in de regio. Een daarvan was voor De Brug Veendam. "Met deze prijs waardeert de provincie het vele goede werk dat deze vrijwilligers verzetten.

Judo
Op de Kings Cup in Drachten heeft de Veendammer Judoschool de prijs voor best presterende club gewonnen. Op dit sterk bezette toernooi wisten de Veendammers maar liefst 4 gouden medailles te veroveren.

Karate
Acht vechters van Ashido karate Veendam hebben deelgenomen aan de Open Noord Nederlands Kampioenschappen (shin) in Drachten. Xamira Muurman behaalde een 5e plek bij kata. Bij het vechten hebben Kevin Blik en Jodie de Vries een 3e plek behaald.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - novemberIMG_0462.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Sinterklaasintocht 2.0
Medio november verwelkomden vele honderden kinderen Sinterklaas. Met 175 pieten stoomde de stoomboot op naar de haven aan de Molenstreek. Sinterklaas werd hartelijk welkom geheten door burgemeester Swierstra. Bijgestaan door de uitbundige kinderen langs de kade.

Het weekend dat daarop volgde, zette Sinterklaas en zijn gevolg voet aan wal in Wildervank. Na een warm welkom op het plein bij het winkelcentrum ging het naar de Margaretha Hardenberg cultuurcentrum waar een groot sinterklaasfeest werd gegeven.

In Hotel Parkzicht genoot jong en oud op zondag van de jaarlijkse Sinterklaas Show van ZoSint. Vaders, moeders, opa's en oma's zorgden voor een volle zaal en iedereen genoot van een mooie show met sketches, muziek en dans.

Schimmelschandaal 2018 voor Acantus
Een grote groep huurders reikten de Schimmelschandpaal 2018 uit aan woningbouwcorporatie Acantus. De Groninger verhuurder kreeg de meeste klachten over schimmel en bleek het minst bereidwillig te zijn om daar iets tegen te doen.

DSC08735.jpg

Fotowedstrijd gemeentegids 2019
Wethouder Jaap Velema reikte namens de jury de prijzen uit aan de drie winnaars van de fotowedstrijd voor de gemeentegids 2019. De eerste prijs werd gewonnen door Karin Nieuwland.

Afscheidsreceptie van VVV Veenkoloniën
Elleke van der Molen, coördinator van VVV Veenkoloniën, hield haar afscheidsreceptie in het Veenkoloniaal Museum. Haar plotselinge vertrek had te maken met ontwikkelingen in het voortbestaan van de VVV Veenkoloniën.

Verdachte aangehouden bij een uit de hand gelopen ruzie
Op een zondagochtend rond 03:00 uur werd er melding gedaan van een ruzie tussen meerdere personen op het Prins Hendrikplein. Een man die op de grond lag, zou tegen zijn hoofd zijn geschopt. Ondanks dat het slachtoffer geen aangifte wilde doen, werd er, in afstemming met het Openbaar Ministerie, een verdachte, een 19-jarige man uit Groningen, aangehouden.

Sporten op school
Sinds een aantal jaren biedt Winkler Prins leerlingen die extra willen sporten de mogelijkheid om dit op school te doen, onder leiding van gediplomeerde sportdocenten. Ook leerlingen van groep 7 en 8 mogen mee doen aan het sportprogramma.

DSC08124.JPG

Schoolsportuitwisseling
De schoolsportuitwisseling startte op 27 november. Leerlingen uit Norden waren te gast in Veendam. Ze verbleven bij gastgezinnen. En werden ontvangen in het indoorcentrum door het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van het basis- en voortgezet onderwijs.

eolus
Handbalvereniging Aeolus richtte na 4 jaar weer een dames weekendteam op. Vorig jaar hebben Jan Hiemstra en Eddy van der Laan de 'schouders er onder gezet' om samen te werken. Door hun enthousiasme zijn diverse dames teams benaderd.

Kegeltoernooi
Van 29 oktober tot en met 4 november werd het Open Bareveld Kegeltoernooi gehouden door heren kegelclub DIG (Doem in´t Gat). Er meldden zich 145 kegelaarsters- en kegelaars aan. Van 29 oktober tot en met 2 november zijn de voorronden gehouden.

Honkbal
Voor de derde keer op rij heeft Dinet Oosting de softbalaward voor meest waardevolle speelster van Nederland ontvangen. Daarnaast won ze de award voor de meest gestolen honken. Een uitzonderljike prestatie van de in Veendam geboren softbalster.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - oktoberDSC_5026.JPG

Door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Integratiediner
Voor de 7e keer organiseert de Stichting Mo(o)i een integratie diner in de Noorderpoortlocatie aan de Hertenkampstraat. Maar liefst 100 belangstellenden melden zich aan en er is zelfs een wachtlijst!

Oktoberfest knallend succes
In de Sorghvliethal vond het Oktoberfest plaats en dit was een groot succes. Het in lederhosen en dirrndljurkjes uitgedoste publiek ging helemaal uit z'n dak op de authentieke Bayerische klanken.

Laatste Bogdike 2018
In het laatste weekend van oktober sloot stichting Bogdike samen met Friends of Bogdike, sponsors en muziekliefhebbers het Bogdike-jaar af.

Onderwaterwereld
Tijdens de herfstvakantie lag de 12 meter lange stormbaan Onderwaterwereld Run in het wedstrijdbad. Door diverse obstakels was deze drijvende stormbaan extra uitdagend. Ruim 400 kinderen met hun ouders hebben het zwembad bezocht. Kinderen konden tijdens de vakantie volop genieten van allerlei wateractiviteiten. Uitéénlopend van aquaballen tot persluchtduiken met de duikclub VG Diving uit Wildervank.

IMG_0643.JPG

Record aantal deelnemers Spooktocht Borgerswold
Op de een na laatste zaterdagavond van de maand werd in het recreatiepark Borgerswold een spooktocht gehouden met een record aantal deelnemers: 380 durfden het aan!

Wildervank gul voor Summerfun
De toernooicommissie van VV Wildervank heeft een cheque ter waarde van € 375.- aan Summerfun. Bart Kruizinga nam namens Summerfun de cheque in ontvangst van Goos Boers.

Winkler Prins
Sinds een aantal jaren biedt Winkler Prins leerlingen die extra willen sporten de mogelijkheid om dit op school te doen, onder leiding van gediplomeerde sportdocenten. Ook leerlingen van groep 7 en 8 mogen mee doen aan het sportprogramma.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - septemberDSC_2754.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Pruiverij en Oetmarkt
De Pruiverij nieuwe stijl was even wennen voor sommigen. De houten kramen waren ingeruild voor kramen in partytent model. Het zag er ook heel vrolijk uit. Er waren meer veranderingen te bemerken. Was voorheen de Pruiverij op het Museum plein geconcentreerd, dit jaar was het lekkere proeffestijn voor het eerst verdeeld over drie locaties. Een aantal kramen waren verplaatst naar het Veenlustplein en naar de Promenade.

Wild West, Veendam
Er werd een nieuw evenement gepresenteerd in het centrum: Wild, West, Veendam. Het was mooi weer op de eerste editie en daarom kwamen er veel ouders met kinderen en grootouders op af. Er waren diverse attracties te vinden op de pleinen, de Prommenade en in de Kerkstraat. Er waren o.a country linedancers en een ballonnenclown.

Opening speeltuin bij kinderboerderij
Op een zonnige donderdagmiddag opende wethouder Henk Jan Schmaal de speeltuin bij de kinderboerderij in Park Borgerswold. Al langere tijd was er de wens om speeltoestellen te plaatsen bij de kinderboerderij.

_MG_2597.jpg

Nedmag Moonlight Walk 2018
Het aantal wandelaars dat dit jaar deel nam aan de tweede editie van de Nedmag Moonlight Walk lag hoger dan het vorige jaar. Dat leverde het mooie bedrag van 11.210 euro op dat ten goede kwam van de gehandicaptensport.

Na jaren weer festival in Borgerswold
Het was lang gelden dat er een muziekfestival plaatsvond in Borgerswold. Maar Wina de Vries van Eethuis Buuv in de Kerkstraat had het lef om een All Folks Festival te organiseren met de bands Rapalje en Mama Maffia. Van de gemeente mocht ze 1000 bezoekers toelaten op het festival. De kaartverkoop ging via een webwinkel, en die kon vertellen dat er van de 1000 kaarten nog 264 kaarten beschikbaar waren. Wina kon dus 736 bezoekers kon verwachten.

Burendag 2018
Ook dit jaar vierden de bewoners op de locatie Veenkade van Zorggroep Meander Burendag. Tussen 10.00 en 12.00 uur waren buren uit de wijk van harte welkom om samen met de bewoners koffie te drinken in de centrale hal. Onder het mom ‘Heel Veenkade bakt’ kreeg het bezoek zelfgebakken lekkers bij de koffie.

IMG_0385.jpg

De Romein Streektoaldag
Voor de zesde keer op rij werd in het centrum weer in het dialect gezongen. Stichting Bogdike had het publiek tijdens De Romein Streektoaldag weer een keur aan Groningse artiesten die zingen en entertainen in onze streektaal voorgeschoteld.

Sportcafé
Vrijdag 3 september vond de heropening van Sportcafé Sportplein plaats. In no time waren er al meer dan 100 bezoekers/sters onder dak om de nieuwe look van Sportplein te komen bewonderen. DJ Mark Nauta maakte er een gezellig feestje van.

Thor zwemmers
Tijdens de zomerperiode hebben de THOR zwemmers niet stil gezeten. In dit geval waren ze niet in training om de snelste te zijn, maar om samen 50 kilometer van Lauwersoog naar Groningen te kunnen zwemmen.

V&Z/Topbrands
Vrijdagavond 7 september stond het debuut voor V&Z/Topbrands op het programma. Het team is ontstaan doordat Futsal Topbrands vanuit de bedrijven competitie onder de vleugels van V&Z Veendam naar de KNVB competitie verhuisde.

IMG_2176.JPG

NK Wakeboard Cable
Op 8 en 9 september zijn de wakeboard kampioenen Iris van Suchtelen van de Haare en Sanne Meijer wederom Nederlands kampioen geworden op hun eigen thuisbasis in Veendam. Iris in de categorie Junior Ladies en Sanne in de categorie Open Ladies.

Viswedstrijd
Commissie Welzijn Borgercompagnie hield haar jaarlijkse viswedstrijd in het inmiddels schone water van Borgercompagnie. Maar de inwoners liepen niet meer uit voor een plaatselijke viswedstrijd. Zowel bij de jeugd als volwassen vissers liet men het afweten.

Top of Veendam
De Veendammer wethouder Henk Jan Schmaal opende een nieuwe oefenfaciliteit op de driving range van golfclub De Compagnie. Deze trainingsmogelijkheid bestond uit een net dat op een vijf meter hoge mast werd gemonteerd. En heeft de toepasselijke naam Top of Veendam.

Biljarten
De Veendammer biljarter Piet Bouwman heeft de districtsfinale driebanden 3e klasse gewonnen. De biljarter van WBC '68 won de titel na een spannende strijd en de door biljartvereniging Central georganiseerde finale in de biljartzaal van Dukdalf 2.0 in Veendam.

jeugdlid90_resize.jpg

90 jaar
Tennisclub Veendam bestond 90 jaar. Er werden acties en evenementen gehouden rondom het getal 90. Zo was de doelstelling om het aantal jeugdleden op 90 te krijgen. Voor de zomervakantie werd dit aantal bereikt door de aanmelding van Tess Reutelingsperger uit Wildervank.

Schaken op het spoor
In een speciaal gereserveerd rijtuig werd op 30 september het zesde STAR 55+ schaaktoernooi 'denken onder stroom' gehouden. De machinist van de historische trein had de opdracht om rustig te remmen, hoewel dat iets is dat hij normaal ook al doet.

Judo
Zaterdag 22 september werd in de Sorghvliethal het 11e Internationaal Veendammer Judokampioenschap gehouden. Op deze sterke toernooi ging de organiserende Judoschool Veendam er met de meeste prijzen vandoor. De Paul Siekman Bokaal ging naar de Veendammer judoka’s.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - augustus_MG_1292.jpg

Samengesteld doro Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Vakantiemarkten 2018
In augustus was het weer tijd voor de Vakantiemarken die al 56 jaar worden gehouden. 150 standhouders, veel live-muziek en attracties zorgden weer voor een hoop gezelligheid. De eerste maandag was een tropische dag. Het kwik liep op tot 31 graden. De tweede maandag zag er heel anders uit met behoorlijk veel buien. De derde maandag van de Vakantiemarkt was weer ouderwets druk. Traditiegetrouw traden op de laatste maandag Lucas & Gea op. 
Tevens trakteerden tijdens de laatste maandag van de Vakantiemarkt Bon Bini in samenwerking met De Esperando’s het publiek op een knallende Zomerfeest. Zodra de stokjes van drummer Bert Bieze het drumstel raakten ging het goed los. Samen met zanger/accordeonist Herman Kaijser werd een feest gebracht met special effects, gecomplementeerd met een mooie lichtshow.
’s Avonds zorgde Henk Wijngaard voor veel muzikaal vermaakt voor een groot publiek.

Summerfun
Ook in augustus werden er weer leuke activiteiten georganiseerd door Summerfun.
Kanoën is een zeer gewild onderdeel. Kinderen van 8 tot 14 jaar deden mee. Ook werd er goed speurwerk verricht om het moordmysterie op te lossen en kinderen konden zich heerlijk uitleven op verschillende springkussens. Tijdens het evenement 'Veendam bakt zandtaarten' regende het behoorlijk maar ondanks dat, waren alle baksels goed gelukt!

IMG_0020.JPG

Hoge opkomst bij automeeting
In het laatste weekend van augustus werd aan de Kastorweg op Industrieterrein De Dallen in Veendam voor de tweede keer een grote automeeting gehouden. Automeeting Veendam was twee keer zo groot dan het jaar ervoor en werd door enkele honderden bezoekers bezocht. Ook dit jaar kwam de opbrengst van het evenement geheel te goede aan de Cliniclowns en werd met het bedrag van 756,72 euro die van de eerste editie overtroffen.

SKV Bogdike tribute
Op de laatste zaterdag van augustus werd het publiek getrakteerd op een knalfeest. De kabelprovider van Veendam bestond 30 jaar. In samenwerking met Stichting Bogdike was goed uitgepakt met het SKV-Bogdike Tribute Festival. Dat met grote publieke aanwezigheid werd geopend door algemeen manager Bert Feiken van SKV.

Jachthonden
In recreatiepark Borgerswold in Veendam werd zaterdag 4 augustus weer de jaarlijkse jachthondenproeven gehouden. De proeven werden georganiseerd onder de paraplu van de KNJV. Meer dan 50 jaar staat het evenement op de kalender.

zalvoetbal.jpg

V&Z Veendam
Met ingang van het seizoen 2018-2019 heeft V&Z Veendam weer een herenteam. Dit team speelde de afgelopen jaren onder de naam Futsal Topbrands in de interne competitie. V&Z/Topbrands 1 komt uit in een klasse met Drentse en Groningse ploegen.

Dick Lukkien
Op zondag 12 augustus beleefde de inwoner van de gemeente Veendam, FC Emmen-trainer Dick Lukkien zijn 'vuurdoop' in de eredivisie. Het was een grote mediabelangstelling voor het eredivisie debuut van FC Emmen.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - juli_MG_0196.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers 

Tweede editie 'Vol gas over de plas' in Borgerswold
Honderden toeschouwers volgden onder hoogzomerse temperaturen de verrichtingen van de deelnemers aan het waterfestijn ‘Vol gas over de plas’. Na het onverwacht grote succes van de eerste editie, het jaar ervoor, had Stichting Participatie Borgerswold (de ondernemers uit het park Borgerswold) voor de tweede keer een schot in de roos.

NightHunt 2018
Op een zonnige zaterdagmiddag vond op het Museumplein de derde editie plaats van de NightHunt. Dé talentenjacht voor jonge gitaristen uit de regio. 14 deelnemers betraden het podium, allemaal jonger dan 21 jaar, en speelden ieders één nummer in gevarieerde genres; van een rustige ballade tot snoeiharde metal, met live begeleidingsband, met backingtrack of volledig solo.

Night of the Guitars 2018
Het Museumplein stond weer te trillen op zijn grondvesten tijdens de buiteneditie van de Night of the Guitars. De vrijwilligers van stichting Bogdike staan ieder jaar garant voor een groots muziekspektakel die zijn weerga niet kent. Muzikanten uit Veendam, en zij die een link hebben met de Veendammer muziekscene, kozen uit hun eigen LP en CD verzameling twee van hun favoriete gitaarnummers.

DSC08072.jpg

Sprookjesdag/ Goocheldag
Een vrolijk en kleurrijk kinderfeest was het op een zonnige zaterdagmiddag in het centrum tijdens de jaarlijkse Sprookjesdag / Goocheldag van stichting Bogdike, in samenwerking met Hoi Pippeloi, de Bibliotheek en Summerfun. De oproep aan de kinderen om vooral verkleed te komen, was niet tegen dovemansoren gezegd. Tientallen prinsesjes, ridders, piraten en superhelden keken hun ogen uit.

Bog & Roll 2018
Zon, muziek, dansen, DJ, oldtimers, een fiftiesmarkt, petticoats, vetkuiven en een drankje op het terras waren de ingrediënten van Bog & Roll, het jaarlijkse rock and roll event van stichting Bogdike.

Juli, een maand van extreem hoge zomerse temperaturen
De maand juli ging de boeken in als extreem warme maand. Bewoners van woonservicecentrum Breehorn konden genieten van een strandje voor de deur om wat verkoeling te zoeken. Voetenbadjes, de tenen in het zand, waterpistolen, met elkaar een bakje koffie onder de partytent of een lekker ijsje… de sfeer zit er goed in!  Maar er gebeurde ook minder aangename dingen door de warmte. de gemeente zette strooiwagens met zout in om het asfalt te beschermen.

Summerfun 2018
Voor de 18e keer ging Summerfun van start tijdens de zomervakantie. Zo'n 150 kinderen namen deel aan verschillende activiteiten zoals klauteren in het klimbos en kanoën bij WSV Langebosch.

IMG_5225.jpg

Judo
In het weekend van 30 juni en 1 juli kwamen de judoka’s van het Nederlandse team in actie op het Europees Kampioenschap tot 18 jaar. In Sarajevo maakten 2 judoka’s van Judoteam Veendam deel uit van de nationale selectie.

FC Groningen
Vertegenwoordigers van 5 locaties van de Regionale Voetbal School van FC Groningen ondertekenden dinsdag 3 juli in het Hitachi Stadion een overeenkomst voor de samenwerking in het komend seizoen. Voor Wildervank waren de bestuursleden Michiel Luttje en Bob Lukens aanwezig.

Voetbal
vv Borgercompagnie hield op te bestaan. Dat is maandagavond 4 juli besloten tijdens een speciale ledenvergadering van de voetbalclub. En zo kwam er na 69 jaar een einde aan een rijke voetbalhistorie.

Zonnetje
In de raadszaal van het gemeente huis in Veendam werd dinsdag 17 juli 26 sporters die namens Stichting de Brug Veendam, SV Veendam atletiek en Stormvogels Veendam hebben meegedaan aan de Special Olympics in het zonnetje gezet voor hun prestaties.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - juni_MG_8835.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Buitenspeeldag
Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam hield op een woensdagmiddag op het Museumplein hun jaarlijkse buitenspeeldag. Dit keer was een uiterst enthousiaste groep vrijwilligers van De Pirates aanwezig.
Aan de Dr.Bosstraat doen ze nu een aantal jaren mee en het is ieder jaar weer een groot succes.
Aan de Fregatstraat deden ongeveer 30 kinderen mee en was het een leuk begin voor de eerste, van hopelijk vele buitenspeeldagen in de toekomst.

Mooie examenresultaten Winkler Prins
Het slagingspercentage van scholengemeenschap Winkler Prins lag ook dit jaar weer op het gebruikelijke hoge niveau: 95,5% van de leerlingen behaalde het diploma.

Broem Broem rit vol verrassingen
Als vanouds ging op een zondagmorgen in juni vanaf Mulders Motoren de Broem Broem Rit van start. Met deze rit doen bikers en trikers hun passagiers met een beperking een groot plezier. Voor de meeste deelnemers, jong of oud, is deze rit een jaarlijks hoogtepunt van de activiteiten. Met ruim 10 motoren en 9 trikes ving om 9.30 uur de ongeveer 120 kilometer lange tocht aan. Twee deelnemers waren meegegaan in de bezemwagen.

MultiCulinair Foodfestival
Het eerste weekend van juni begon goed. Voor het eerst werd het MulticCulinair Foodfestival georganiseerd. Het eetfestijn in het centrum met internationale gerechten werd goed bezocht.

Kleine maar fijne Winkler Prins Talentenjacht
De Winkler Prins Talentenjacht populair was klein maar fijn. "De tijden dat hier 20 bands voor een uitverkochte zaal speelden, liggen achter ons," aldus muziekdocent Johan Leeuwerke, die samen met collega Stef Vissinga al jaren de organisatie op zich neemt.

Benefietduel
Oud SC Veendam speelde op 4 juni een benefietduel tegen een speciaal samengesteld regioteam. De opbrengst is voor de aanschaf van een virtuele fiets en loopband voor het UMCG. Om fondsen te genereren heeft Robert Zuidema de stichting ´Niet voor Nicks´ opgericht.

Noordelijk Dynamic tennistoernooi
In de Sorghvliethal inVeendam werd op woensdag 6 juni van 14.00 tot 16.00 uur het Noordelijk Dynamic Tennistoernooi gehouden. Drieëndertig sporters van verschillende Noordelijke verenigingen deden mee aan het toernooi.

_MG_9043.jpg

Avondvierdaagse
Op 11 juni is de jaarlijkse Avond4daagse van start gegaan. 2200 deelnemers gingen bij de Parkstadhal op pad voor de 5 of 10 kilometer. Om voor een medaille in aanmerking te komen moet men minimaal 4 avonden lopen.

Fietsen
Zondag 17 juni werd de 15e Veendammer Turftocht gehouden. 247 fietsers en 52 wandelaars genoten van mooie fiets/ en wandelroutes door de Veenkolonien.

Talentvolle arbiters
Voor het eerst organiseerde KNVB Noord-Oost een technische dag voor talentvolle arbiters. Dat gebeurde op zaterdag 9 juni in Wildervank bij scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkoloniën. De KNVB wilde laten zien dat ze de ontwikkeling van de arbitrage heel belangrijk vindt.

vv Wildervank
De voetbalclub Wildervank is gestopt met de zondagselectie. Het bestuur ziet in dat prestatievoetbal niet langer mogelijk is op de zondag. De zaterdagelftal dat uitkwam in de vijfde klasse wordt het nieuwe ´vlaggenschip´ van de vereniging.

_MG_9622.jpg

Sightseeing Run
De vijfde editie van de Sightseeing Run Veendam Broez´n deur andermans Hoez´n werd op 30 juni gehouden. De kidsrun startte om 13.30 uur. Om 14.00 uur startte de 5 en 10 kilometer en de bedrijvenrun.

Biljarten
In wijkcentrum Dukdalf in Veendam is de 60ste en laatste editie van het biljarttoernooi om de B. Boelens beker gehouden. In de hoofdgroep wist Piet Bouwman zijn titel te prolongeren. In de A-groep won Henk Radsma de finale door te winnen van Jan Poot. Brons was er voor Peter Keizer.

Special Olympics
Sporters uit Veendam deden mee aan de Special Olympics in Doetinchem op de onderdelen atletiek, zwemmen en wielrennen. Met veel medailles. Dit is een internationale organisatie die sporttrainingen en wedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking.

90 jaar tennis
Tennisclub Veendam herdacht op 30 juni haar 90/jarig bestaan. De oprichting vond plaats in 1928. Om dat te vieren organiseerde de jublileumcommissie van de TCV die dag een receptie, die werd gehouden in de kantine `Sitpoint` van de club.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - meiIMG_0261.JPG

Door Bianca Zijlstra Kor en Jacob Kuipers

Open dag in Borgerswold
De ondernemers en verenigingen die gebruik maken van het recreatiepark Borgerswold lieten op Hemelvaartsdag zien wat er in het park zoal gedaan kan worden. Flink wat bezoekers maakten kennis met de vele mogelijkheden die het park biedt.

Dodenherdenking
Bij het oorlogsmonument in Wildervank werd tijdens de dodenherdenking door jong en oud stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bij jongeren neemt de belangstelling de laatste jaren steeds meer toe.

Straten stonden blank
Na een zonovergoten moederdag sloeg het weer om en kwam de regen met bakken uit de hemel. Het regende zó hard dat een aantal riolen het hemelwater niet meer aankonden. Vele straten stonden daardoor blank.

IMG_0049.jpg

Start van nieuwe coalitie gemeente Veendam
Het nieuwe coalitieakkoord 2018 ‘Ondernemend met de menselijke maat’, werd in mei een feit. Formateur Henk Jan Schmaal presenteerde in een broerig warm gemeentehuis het coalitieakkoord van de samenwerkende partijen GemeenteBelangen, PvdA, VVD en D’66.

Eerste Bog Around the World in Veendam
Medio mei vond het eerste muziekevenement van stichting Bogdike in het centrum plaats. Met hun eigen Bog Around the World probeerde Bogdike diverse muziekstijlen samen te brengen.

Oldtimerrally Veendam-Leer
Op de laatste zaterdag van mei werd de 15e editie van de oldtimerrally Veendam-Leer plaats. In totaal trokken 85 oldtimers uit het centrum voor een tocht van 200 km.

IMG_0014.jpg

FC Groningen
Dinsdag 1 mei was de FC on Tour dag in Wildervank. Iederéén in de leeftijdscategorie van zes tot en met dertien jaar kon mee doen. Het maakte niet uit op welke positie en op welk niveau je speelde. De FC Groningen trainers hielpen en gaven tips om een betere voetballer te worden.

Avondvierdaagse Wildervank
De avondvierdaagse in Wildervank vond plaats van 28 mei tot en met 31 mei. Voor de 40ste keer werd er in Wildervank gelopen. In het lustrumjaar hebben Stichting Steunfonds Wildervank en de Rabobank de deelnemers en vrijwilligers in het 'zonnetje' gezet.

Nieuwe waterveld
Wethouder Henk-Jan Schmaal van Veendam verrichtte op donderdag 10 mei de officiële opening van het nieuwe waterveld van hockeyclub Daring. Schmaal deed dit in het bijzijn van voorzitter Wim de Vries van de Veendammer hockeyclub.

32336959_1677435855710162_7982189869143162880_n.jpg

Ashido Karate
Jorik Norder van Ashido Karate Veendam heeft zondag 13 mei examen gedaan voor de zwarte band. En Sensei Wim Schouten deed dat voor de eerste Dan. Beiden deden dit met succes. Er werd aandacht besteed aan individueel techniek, budo en kumite (sparring)

Badminton
Op 12 en 13 mei vond in het Indoorcentrum Veendam voor de 50ste keer het internationale Meteoor Masters badminton toernooi plaats. Een bijzonder jubileum van één van de grootste jaarlijks terugkerende badminton evenementen in Nederland.

Zwemmen
ZPC Bubble heeft zaterdag 12 mei in zwembad Tropiqua het Super Bubble Zwemfestijn gehouden. Daarbij draaide het allemaal om veilig zwemmen tijdens de vakantie. Kinderen tot en met groep 8 leerden van lifeguard Renate meer over stromining, vlaggen en veiligheid.

IMG_0254-22-05-18-10-45.jpeg

Oxygym
Drie teams van Sportcentrum Oxygym uit Veendam hebben in het pinksterweekend meegedaan aan het EK Cheerleading in Movie Park Germany. De Oxygym crew en Hysteria wisten de finaledag niet te bereiken. De juniors van Oxygym wisten een 5e plaats te behalen.

VV Bareveld
Vijfdeklasser Bareveld is afgelopen seizoen 2017/2018 kampioen geworden in de 5e klasse E. En komt nu uit in de vierdeklasse van de KNVB.

V&Z zaalvoetbal
Voorzitter Aeilt Hassing van V&Z reikte over het afgelopen seizoen de prijzen uit. Die gingen naar de kampioenen Futsal Topbrands, Prins Elektro, Smit Facility, Statusbar en Essity 2. De fairplay cup was voor MF Shipping. Bekeruitslagen: 1. Futsal Topbrands, 2. SWO Veendam. 3. Prins Elektro.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - aprilIMG_3400_0.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Actie tegen ziekte van Lyme
Petra Erents werd een bekende Veendammer. Petra heeft de ziekte van Lyme en streed voor onderzoek naar de nare ziekte. Op een zaterdagmiddag werd er in Jongerencentrum Break door de vrijwilligers een Super Bingo gehouden. In het ABC complex werden tijdens een fotoshoot kinderen en ook ouders door Siena Koning en Henk Drenth op de plaat gezet. Voor twee studiostands hadden Henk Koning en Gerhard Vos hun Harley Davidson beschikbaar gesteld. De derde stand was met mooie brocante meubeltjes ingericht van ’t Veenhuus. Samen hebben de beide acties voor Petra Erents een totaalbedrag van 892 euro opgebracht.

Tijdens de tweede editie van Lopen voor Lyme liepen 120 teams met 1333 lopers 768.168 euro bij elkaar.

Op een zaterdagavond traden in Het Raadhuis te Wildervank maar liefst 6 bands geheel belangeloos op. Voor het publiek was voor de 5 euro entree een goede 'line-up' neergezet. Het bezoekersaantal lag tussen de 160 en 200 mensen. Het concert leverde 800 euro netto op, inclusief een gift van 250 euro van Het Raadhuis en extra giften uit het publiek.

Sportieve afsluiting 'Scoor een boek!' in stadion
Hoeveel boeken hadden de kinderen uit de gemeenten Pekela en Veendam gelezen voor het project 'Scoor een Boek!' dat jaarlijks gehouden wordt? Op een woensdagochtend werd dit bekend gemaakt in het stadion De Langeleegte tijdens een sportieve afsluiting van het project waar 634 leerlingen aan mee deden. De scholen uit Pekela en Veendam hadden in totaal 3136 boeken gelezen.

Leo Beenhakker ontving eerste exemplaar 'De Langeleegte huilt'
Op een dinsdagmiddag in april nam oud-bondscoach Leo Beenhakker in het Henk Nienhuis stadion uit handen van schrijver Klaas Fleurke het eerste exemplaar van het boek ‘De Langeleegte huilt’ in ontvangst.

_MG_6906.jpg

Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending won klimaatstraatfeest 2018
Team Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending won de hoofdprijs (€5.000) van de tiende en laatste editie van het HIER Klimaatstraatfeest. De grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Er deden in de winter in totaal 383 teams mee aan de jubileumeditie van het Klimaatstraatfeest.

Aspergedag 2018 net even anders
In 2018 geen Aspergedag op het Museumplein maar op het Veenlustplein. Geen topdrukte, maar zo als gewoonlijk erg gezellig en de mogelijkheid om verschillende producten met asperge te proeven voor een kleine prijs zoals een pizza met asperge.

17e All Time Music Festival trok ongeveer 1200 bezoekers
Het 17e All Time Music Festival in Parkzicht trok om en nabij 1200 bezoekers. Het publiek genoot volop van live muziek op 4 podia tijdens het all time muziekfeest. All Time staat voor de zeer uiteenlopende muziekstijlen door de jaren heen.

_MG_7371.jpg

2 koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt
Ter gelegenheid van Koningsdag werden op de dag ervoor twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in de gemeente. De Koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Sipke Swierstra in de raadzaal van het gemeentehuis.

Koningsdag 2018
Koningsdag in het centrum werd druk bezocht. De Koninklijke familie was in de stad Groningen maar dit had totaal geen invloed op de bezoekersaantallen in Veendam. Duizenden mensen bezochten de parkstad en de organisatie keek tevreden terug op een bijzonder geslaagde dag.

De eerste Bogdike Toeterrit is uitstekend verlopen. Organisator Stichting Bogdike was zeer tevreden over het aantal van 74 deelnemers, een opkomst die omschreven werd als 'boven verwachting'.

_MG_7149.jpg

Personal Training
Vanaf 15 april is Veendam een sportvoorziening rijker. Paulo Boer Personal Training opende op de locatie van Oxygym aan het Boven Oosterdiep 9 haar deuren. Oprichter Boer bied vanaf 2015 in Groningen op maat gesneden 'personal training' aan.

TC Veendam
Tennisclub Veendam hield de jaarlijkse Open Dag. Een speciaal moment was de onthulling van de namen van oud BV Veendam-spelers op de stoeltjes langs de banen. De stoelen, afkomstig van stadion Langeleegte, worden gebruikt op en langs de banen van het tennispark.

Darten
De 6e editie van het darttoernooi Sportplein Open Veendam is zondag 28 april gewonnen door Frans Harmsen. In de finale won hij van Richard Huizinga. De hoogste finish met 170 stond de hele dag al op naam van Wouter Hooiveld, maar Richard Huizinga evenaarde dit in de finale. Er deden 92 deelnemers mee, verdeeld over 23 poules van 4 waarin een best off 5 gespeeld werd.

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - maart 

_MG_6044.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Schaatsplezier in de Parkstad
Nadat het een aantal nachten flink had gevroren, kon er aan het begin van deze maand worden geschaatst op enkele vijvers.

Veendammer Winterspelen
Kinderen in Veendam hoefden zich tijdens de voorjaarsvakantie niet te vervelen. Door de ondernemers uit Borgerswold werd de 'Winterspelen' gehouden. Op een vijver wisten de kinderen de weg naar de 'spelen' te vinden en vermaakten zich prima met priksleeën en fluitketel werpen.

Olympische Spelen
Het grote succes van de Nederlandse schaatsers/sters op de Olympische Spelen heeft veel mensen enthousiast gemaakt. Eindelijk mocht er op natuurijs worden geschaatst en velen bonden de smalle ijzers onder. Bij de vijver Amigo Ranch gingen ze dan ook massaal het ijs op.

IMG_0015.jpg

Priksleeën
De 76-jarige Arie Stevens uit Wildervanksterdallen beleefde veel plezier aan de vorstperiode. Op de vijver van de rotonde op het Loydsplein leefde hij zich uit op de prikslee. Stevens doet al meer dan dertig jaar aan priksleeën en maakte zelfs een tocht over de Weissensee in Oostenrijk.

NL Doet!
Huize Sint Franciscus deed ook in 2018 mee aan de landelijke vrijwilligersactie NL-doet! Samen met vrijwilligers, mantelzorgers, bewoners en een aantal personeelsleden hebben ze in de buitentuin van Huize Sint Franciscus gewerkt. Het thema ‘We zetten de bloemetjes buiten!’ kreeg een kleurrijke invulling. Op de site van NLdoet stonden voor de zaterdag 12 vrijwilligersklussen aangemeld in de gemeente.

Opening golfbaan
Medio maart opende wethouder Henk Jan Schmaal de golfbaan. Hij plantte samen met leerlingen van de Margaretha Hardenbergschool berkenbomen in de berm van de Golflaan.

_MG_6574.jpg

Veendammers van het jaar 2017
Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden de ‘Veendammers van het Jaar 2017’ bekend gemaakt. De keuze van de jury, onder voorzitterschap van Max Bentum, was gevallen op de initiatiefnemers van het magazine iNVeendam. Dit zijn Hans Deuze, Dirk-Jan Brouwer en René Otterloo.

Opening zonnepark
Na 3 jaar van voorbereiding en bouwen werd het zonnepark aan de Industrieweg in bedrijf genomen. Het ligt mooi tussen industrie en bewoning in, geografisch oostelijk de spoorbaan van de STAR, zuidelijk van de grote silo van AVEBE, westelijk het A.G. Wildervanckkanaal met daarnaast B.V. Mortelcombinatie Moco.

Opsteker voor bibliotheek
De bibliotheek werd uitgeroepen tot de op een na beste bibliotheek van Nederland.

IMG_0274.JPG

Pannenkoekdag 2018
Het was in de Veenkade voor jong en oud weer een feestje met de zelfgebakken pannenkoek in de hoofdrol. Traditiegetrouw zijn in heel Nederland basisschoolleerlingen voor de 12e keer aan de bak geweest voor ouderen. In de Veenkade hebben 22 leerlingen van CBS Het baken uit Westerlee er honderden van gebakken.

Gemeenteverkiezingen en referendum
In maart werden de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum Wiv2017 op 1 dag gehouden gehouden.
Zoals in de meeste gemeenten wonnen ook in Veendam de lokale partijen. GemeenteBelangen ging van 6 naar 7 zetels. Maar liefst drie zetels groter dan de PvdA, op de tweede plaats met 4 zetels.
58,2 % stemden NEE tegen het referendum Wiv.

Eerste trein naar de Eemshaven
Eind maart reed de eerste personentrein door naar de Eemshaven. Vanaf dat moment kunnen reizigers vanuit Groningen rechtstreeks met de trein naar de Eemshaven.

The Passion.jpg

The Passion
Op donderdagavond vóór Goede Vrijdag verzamelden zich circa 150 deelnemers op het Museumplein in het centrum, Vanaf daar startte de processie met een groot wit kruis door het centrum.

Tropiqua als filmzaal
Op een vrijdagavond in maart werd er een driif-in bioscoopavond gehouden in Tropiqua. Samen met Filmhuis vanBeresteyn werd er van het zwembad een filmzaal gemaakt. De film Finding Nemo werd gedraaid. Veel kinderen namen hiervoor een opblaasband mee.

Schaken
Zaterdag 3 maart hield wijkcentrum Dukdalf de 19e SC Veendam/NOSBO Rapid jaarlijkse schaaktoernooi.

Pagina's

Abonneren op RSS - Jaaroverzicht 2018