Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - septemberDSC_2754.JPG

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Pruiverij en Oetmarkt
De Pruiverij nieuwe stijl was even wennen voor sommigen. De houten kramen waren ingeruild voor kramen in partytent model. Het zag er ook heel vrolijk uit. Er waren meer veranderingen te bemerken. Was voorheen de Pruiverij op het Museum plein geconcentreerd, dit jaar was het lekkere proeffestijn voor het eerst verdeeld over drie locaties. Een aantal kramen waren verplaatst naar het Veenlustplein en naar de Promenade.

Wild West, Veendam
Er werd een nieuw evenement gepresenteerd in het centrum: Wild, West, Veendam. Het was mooi weer op de eerste editie en daarom kwamen er veel ouders met kinderen en grootouders op af. Er waren diverse attracties te vinden op de pleinen, de Prommenade en in de Kerkstraat. Er waren o.a country linedancers en een ballonnenclown.

Opening speeltuin bij kinderboerderij
Op een zonnige donderdagmiddag opende wethouder Henk Jan Schmaal de speeltuin bij de kinderboerderij in Park Borgerswold. Al langere tijd was er de wens om speeltoestellen te plaatsen bij de kinderboerderij.

_MG_2597.jpg

Nedmag Moonlight Walk 2018
Het aantal wandelaars dat dit jaar deel nam aan de tweede editie van de Nedmag Moonlight Walk lag hoger dan het vorige jaar. Dat leverde het mooie bedrag van 11.210 euro op dat ten goede kwam van de gehandicaptensport.

Na jaren weer festival in Borgerswold
Het was lang gelden dat er een muziekfestival plaatsvond in Borgerswold. Maar Wina de Vries van Eethuis Buuv in de Kerkstraat had het lef om een All Folks Festival te organiseren met de bands Rapalje en Mama Maffia. Van de gemeente mocht ze 1000 bezoekers toelaten op het festival. De kaartverkoop ging via een webwinkel, en die kon vertellen dat er van de 1000 kaarten nog 264 kaarten beschikbaar waren. Wina kon dus 736 bezoekers kon verwachten.

Burendag 2018
Ook dit jaar vierden de bewoners op de locatie Veenkade van Zorggroep Meander Burendag. Tussen 10.00 en 12.00 uur waren buren uit de wijk van harte welkom om samen met de bewoners koffie te drinken in de centrale hal. Onder het mom ‘Heel Veenkade bakt’ kreeg het bezoek zelfgebakken lekkers bij de koffie.

IMG_0385.jpg

De Romein Streektoaldag
Voor de zesde keer op rij werd in het centrum weer in het dialect gezongen. Stichting Bogdike had het publiek tijdens De Romein Streektoaldag weer een keur aan Groningse artiesten die zingen en entertainen in onze streektaal voorgeschoteld.

Sportcafé
Vrijdag 3 september vond de heropening van Sportcafé Sportplein plaats. In no time waren er al meer dan 100 bezoekers/sters onder dak om de nieuwe look van Sportplein te komen bewonderen. DJ Mark Nauta maakte er een gezellig feestje van.

Thor zwemmers
Tijdens de zomerperiode hebben de THOR zwemmers niet stil gezeten. In dit geval waren ze niet in training om de snelste te zijn, maar om samen 50 kilometer van Lauwersoog naar Groningen te kunnen zwemmen.

V&Z/Topbrands
Vrijdagavond 7 september stond het debuut voor V&Z/Topbrands op het programma. Het team is ontstaan doordat Futsal Topbrands vanuit de bedrijven competitie onder de vleugels van V&Z Veendam naar de KNVB competitie verhuisde.

IMG_2176.JPG

NK Wakeboard Cable
Op 8 en 9 september zijn de wakeboard kampioenen Iris van Suchtelen van de Haare en Sanne Meijer wederom Nederlands kampioen geworden op hun eigen thuisbasis in Veendam. Iris in de categorie Junior Ladies en Sanne in de categorie Open Ladies.

Viswedstrijd
Commissie Welzijn Borgercompagnie hield haar jaarlijkse viswedstrijd in het inmiddels schone water van Borgercompagnie. Maar de inwoners liepen niet meer uit voor een plaatselijke viswedstrijd. Zowel bij de jeugd als volwassen vissers liet men het afweten.

Top of Veendam
De Veendammer wethouder Henk Jan Schmaal opende een nieuwe oefenfaciliteit op de driving range van golfclub De Compagnie. Deze trainingsmogelijkheid bestond uit een net dat op een vijf meter hoge mast werd gemonteerd. En heeft de toepasselijke naam Top of Veendam.

Biljarten
De Veendammer biljarter Piet Bouwman heeft de districtsfinale driebanden 3e klasse gewonnen. De biljarter van WBC '68 won de titel na een spannende strijd en de door biljartvereniging Central georganiseerde finale in de biljartzaal van Dukdalf 2.0 in Veendam.

jeugdlid90_resize.jpg

90 jaar
Tennisclub Veendam bestond 90 jaar. Er werden acties en evenementen gehouden rondom het getal 90. Zo was de doelstelling om het aantal jeugdleden op 90 te krijgen. Voor de zomervakantie werd dit aantal bereikt door de aanmelding van Tess Reutelingsperger uit Wildervank.

Schaken op het spoor
In een speciaal gereserveerd rijtuig werd op 30 september het zesde STAR 55+ schaaktoernooi 'denken onder stroom' gehouden. De machinist van de historische trein had de opdracht om rustig te remmen, hoewel dat iets is dat hij normaal ook al doet.

Judo
Zaterdag 22 september werd in de Sorghvliethal het 11e Internationaal Veendammer Judokampioenschap gehouden. Op deze sterke toernooi ging de organiserende Judoschool Veendam er met de meeste prijzen vandoor. De Paul Siekman Bokaal ging naar de Veendammer judoka’s.