Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - december47682349_1990974227871806_4599953095487651840_n.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Net als andere jaren, vonden er ook in 2018 verschillende goede doelen acties plaats.

Nedmag
Algemeen directeur Bert Jan Bruning reikte namens zoutproducent Nedmag Veendam een gift van maar liefst tienduizend euro uit aan Stichting Voedselbank Veendam-Menterwolde.

Westersschool
Evenals in 2017 zette de Westerschool zich in de kerstperiode in voor de Voedselbank Veendam maar deze keer ook voor Kledingbank Maxima. Vier dagen lang stonden er lege dozen in de gemeenschapsruimte en in de klas om gevuld te worden met allerhande artikelen en kleding.

Zuivelboerderij schenkt roomyoghurt aan voedselbank
Om iedereen te kunnen laten genieten van heerlijke zuivel met kerst, schonk de ambachtelijke zuivelboerderij den Eelder uit Well de voedselbank 1000 bekers roomyoghurt en 1000 pakken vanillevla.

_MG_4239.jpg

Aftrap Sterren Stralen
Sinterklaas en de kerstman staken voor de sponsoractie Sterren Stralen de lichtjes aan in de kerstboom bij Parkzicht. De actie ondersteunt kinderen die in de knel zitten. Dit jaar ging de opbrengst naar de volgende instanties: kinderafdeling van het Ommelander Ziekenhuisgroep, de Humanitas afdeling Veendam & Pekela met de vakantiekampen en het Ronald McDonald Huis in Groningen. Winkler Prins in actie
Leerlingen van de Winkler Prins bakten oliebollen die verkocht werden, net als bitterballen. De verkoop vond plaats in de klaslokalen en in de kantine aan leerlingen en medewerkers. De opbrengst ging naar de Voedselbank.

Genieten bij WP Unplugged
Het was weer genieten geblazen tijdens WP Unplugged, de jaarlijkse talentenjacht van scholengemeenschap Winkler Prins voor klassieke en akoestische muziek. Tien acts betraden het podium van Raadsgildenlaan. Organisatoren Johan Leeuwerke (docent Muziek/KUA) en Stef Vissinga (docent CKV/Drama) hadden voor een professionele licht- en geluidsinstallatie gezorgd, waardoor de optredens in Binnenwoel nog beter tot hun recht kwamen.

Afscheid wethouder Jaap Velema
De vergadering van de Gemeenteraad, medio december, stond in het teken van het afscheid van wethouder Jaap Velema. Jaap Velema had lovende woorden voor het college, de raadsleden en medewerkers van de gemeente en benadrukte dat hij Veendam zou gaan missen, maar uiteraard veel zin had om de nieuwe uitdaging als burgemeester van Westerwolde aan te gaan.

Gezelligheid rondom de kerst in het centrum
Op de een na laatste zaterdag was even na vijven de Kerstman met de ‘Noordpool Express’ gearriveerd bij het station van de STAR. Zo’n 200 passagiers, waaronder 70 kinderen, reisden mee met de Kerstman. Tijdens de reis naar het station in Veendam was hij door de acht treinwagons gelopen bij de kinderen langs.

De kerstmarkt stond traditiegetrouw ook weer in het teken van de goede doelen. De drie serviceclubs Lions, Kiwanis en Rotary werkten ook samen om minder bedeelde kinderen een fijne vakantie te kunnen bezorgen.

De kerstmarkt was gecombineerd met het Moonlightshoppen op de zaterdagavond. Zondagmiddag was om vijf uur de afsluiting met een prachtige vuurwerkshow.

_MG_4745.jpg

Bas Schipper vestigde record voor Diabetes Fonds
Bas Schipper vestigde op één dag een record met het bespelen van 16 stationpiano’s in Nederland. Zij motivatie was om met deze actie geld in te zamelen voor het Diabetes Fonds. Zijn zus Laura heeft diabetes type 1 en Bas hoopte op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de genezing van deze ziekte. Zijn moedige actie leverde 60.000 euro op.

Provinciale vrijwilligersprijs voor De Brug
Er werden een aantal provinciale vrijwilligersprijzen uitgereikt in de regio. Een daarvan was voor De Brug Veendam. "Met deze prijs waardeert de provincie het vele goede werk dat deze vrijwilligers verzetten.

Judo
Op de Kings Cup in Drachten heeft de Veendammer Judoschool de prijs voor best presterende club gewonnen. Op dit sterk bezette toernooi wisten de Veendammers maar liefst 4 gouden medailles te veroveren.

Karate
Acht vechters van Ashido karate Veendam hebben deelgenomen aan de Open Noord Nederlands Kampioenschappen (shin) in Drachten. Xamira Muurman behaalde een 5e plek bij kata. Bij het vechten hebben Kevin Blik en Jodie de Vries een 3e plek behaald.