Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeemeermin binnenkort terug in de Julianapark

Door op woensdag, 22 februari, 2023 - 12:16

_MG_1910.jpg

In de commissievergadering fysiek van afgelopen 13 januari heeft fractievoorzitter Robert de Jonge van GemeenteBelangen Veendam de wethouder bevraagt over het kunstwerk ‘de zeemeermin’. De ‘zeemeermin’ is op 15 juni 2020 kopje ondergegaan nadat een grote boom was omgewaaid in het Veendammer Julianapark.

_MG_1913.jpg

Wanneer wordt deze weer teruggeplaatst?
Wethouder Bert Wieringa wist te vertellen dat dit beeld spoedig weer zijn plekje terug zou krijgen en nu in herstel was bij de plaatselijke smid. Een smid in Veendam? Jawel, in de Turfcentrale in Veendam hebben wij een ambachtelijke smid: Fred Bos, drijvende kracht achter Ambacht & Educatie.

IMG_20230221_110526.jpg

Robert de Jonge nam contact op met Fred om daar eens te kijken: ‘Aldaar waan je jezelf terug in tijd, met de typerende kolenlucht.’ Vol passie vertelt Fred over zijn werkzaamheden aan het beeld: De staart van de meermin was afgebroken en de sokkel lag in twee stukken. Het lassen van brons vereist een speciale lasmethode en beschermgas, en ook aan het lasdraad van brons worden speciale eisen gesteld. Dat moest worden besteld en daar gaat tijd overheen.

_MG_1912.jpg

In het verleden zijn de ‘flippers’ van de dolfijn al verdwenen en ook één deel van de teugel. ‘Maar dat zal bijna niemand opvallen’. Fred geeft aan dat hij nog even wacht op beter weer voor het terugplaatsen: ‘dat werkt veel prettiger’. In april van dit jaar, na ruim drie jaar, zal het beeld dan weer op zijn vertrouwde plekje staan. Robert de Jonge constateerde bedrijvigheid in de turfcentrale: ‘Je kunt daar naast smeedijzerwerk ook terecht voor kunstenaarsbenodigdheden (lijstenmakerij) of voor het laten maken van een portret’.

Voor Fred heeft  Robert  als bedankje een lekkere cake achtergelaten namen GemeenteBelangen Veendam.


Gerelateerde artikel: