Nieuws

[Inclusief video]
Schoenmaker Ger Steenwijk na 40 jaar met pensioenIMG_0146.JPG

Ger Steenwijk was een van de ondernemers van het eerste uur in Autorama. Na bijna 40 jaar als schoenmaker in het winkelcentrum is hij zaterdag met pensioen gegaan. Uit zijn lange carrière wist hij prachtige anekdotes te vertellen.

Niet alleen uit zijn eigen periode, maar ook verhalen over zijn voorvaderen die het schoenmakers vak van generatie op generatie hadden uitgeoefend. Dat maar liefst tot het jaar 1670 teruggaat. In een groot dik Bijbelboek zijn de namen vanaf dat jaar bijgehouden. Deze bijbel met de notities van zijn voorvaderen heeft Ger thuis. Dat ook steeds van generatie op generatie was doorgegeven.

Via zijn vader, die schoenmaker was in de voormalige kiosk op de Promenade, was hij in het vak gerold. Hij heeft nooit spijt gehad voor dit mooie vak gekozen te hebben. Zijn grootvader en ook zijn overgrootvader heeft hij nog gezien. Ger zijn beide broers zijn eveneens in de schoenmakerij terechtgekomen. Zijn ene broer is orthopeed in Canada en de jongste is in de Winkler Prins Passage als schoenmaker actief.

Maar Ger heeft geen opvolger. Zijn eigen zoon en dochter zijn iets heel anders gaan doen. In de toekomst kijken kan Ger niet, maar de hele schoenmakerij gaat hij thuis bewaren.

IMG_0134.JPG

Hij was al in onderhandeling om de zaak over te doen, maar toen diende de uitbreiding van Albert Heijn zich aan dat in augustus aanvang neemt. Hij vindt het prima zo. En mocht hij zich vervelen kan hij thuis ook nog wat gaan doen. De ruimte is er wel voor. In eerste instantie is het voor zijn kinderen mochten ze er toch mee verder willen.

Alles is ook nog het meest op de traditionele manier. Veertig jaar lang heeft hij met dezelfde apparatuur gewerkt. De basic-line blijft altijd hetzelfde. Een schoen bestaat uit de zool en de boven bekleding. Alleen de machines voor de sleutels zijn veranderd vanwege de chip in de autosleutels. Die ook geprogrammeerd moeten worden.

IMG_0123.JPG

Ger heeft een vijfjarige opleiding gehad. Na een jaar bij zijn vader in de zaak was hij op zijn twintigste voor zichzelf begonnen. Hij had een heel breed pakket om met meerdere bronnen  inkomsten te genereren. Vijf dingen waren heel belangrijk, de schoenreparaties, de sleutels, leren riemen, en de verkoop van tassen en portemonnees. Het genereert meerdere bronnen van inkomsten.

“Je moet je als ondernemer niet op een ding focussen. De verkoop van schooltassen voor het nieuwe schooljaar was heel goed. Met de recessie was er met de schoenreparaties meer werk. Tijdens de welvaartstijd gingen mensen weer meer mooie dingen kopen.” 

IMG_0141.jpg

Ger zijn laatste werkdag was ook precies op zijn 65ste verjaardag. Voor 1 juli moet hij de winkel leeg opleveren. Albert Heijn gaat op 10 augustus met de uitbreiding beginnen.

Collega ondernemers wilden het afscheid niet stilletjes voorbij laten gaan en hadden als verassing een officieel afscheidsmomentje gecreëerd. Ger Steenwijk is 35 jaar huismeester van het winkelcentrum geweest. Aan buurman Ger Westerman heeft hij het symbolische stokje overgedragen.

IMG_0149.JPG


Gerelateerde artikel: