Nieuws

Schoenmakerij Steenwijk al jarenlang actief in AutoramaIMG_4935.jpg

Al meer dan 30 jaar opent Ger Steenwijk op werkdagen en op zaterdag de deuren van Steenwijk's Schoenmakerij en Sleutelservice in het winkelcentrum Autorama aan Beneden Oosterdiep 165. 'Dit is de derde plek binnen het winkelcentrum waar ik naartoe ben verhuisd. Dit komt doordat er door de loop der jaren allerlei verbouwingen hebben plaats gevonden.' Het grote voordeel was dat deze plek van alle gemakken was voorzien om aan de slag te gaan'.

IMG_4928.jpg

'Schoenmakerij zit al sinds 1790 in de familie en is telkens van vader op zoon over gegaan. Ger van Steenwijk heeft 2 broers die ook allebei actief zijn in deze branche. 'Mijn ene broer heeft een zaak in de Winkler Prins Passage en mijn andere broer is orthopedisch schoenmaker in Canada'.

IMG_4921.jpg

Naast de reparatie van schoenen heeft Ger ook een sleutelservice. 'Reparatie van schoenen en het 'maken' van sleutels is een specialistisch vak. De ijzerhandel heeft dit om deze reden laten vallen. 'Het is zeer nauwkeurig werk om een tweede zelfde sleutel tot stand te laten komen. Sleutels van bijvoorbeeld auto's of kluisjes hebben sinds 15 jaar een code in de sleutel. Deze code moet op een speciale manier worden aangebracht in de sleutel met een apart aangeschaft apparaat.

IMG_4925.jpg

Vanaf de jaren '90 is de schoenmakerij uitgebreid met de verkoop van tassen en portemonnees. Het merk Daniel Ray werd veel verkocht. Dit is over genomen door 'Likeitalot' (spreek uit: Like it a lot). 'Alle dagen zijn verschillend', vertelt Ger. 'Het ene moment ben ik een tas aan het afrekenen en het andere moment krijg ik een tas vol schoenen op de toonbank die gerepareerd moeten worden'. Dát maakt het werk misschien wel zo leuk. 'Het totale pakket van schoenen, sleutels en tassen zorgt voor een leuke boterham', aldus Ger van Steenwijk.

IMG_4914.jpg

'Het is nog lang niet zo ver maar ik hoop dat de schoenmakerij en sleutelservice in de toekomst op een leuke en enthousiaste manier wordt voortgezet!'