Nieuws

12-jarige Bas Schipper Veendammer van het Jaar



_MG_5943.jpg

Op de vraag op sociale media wie Veendammer van het Jaar 2018 moest worden, waren de reacties eensluidend. De titel moest naar de 12-jarige pianoheld Bas Schipper. 

_MG_5941.jpg

Donderdagmiddag werd hij tijdens een bijeenkomst in de raadszaal dan ook uitgeroepen tot Veendammer van het Jaar. Trots en onder de indruk van alles liet hij zich feliciteren door burgemeester Swierstra, familie en vrienden.

Video december 2018

Op zaterdag 22 december 2018 heeft Bas een recordpoging gedaan door op alle 16 stationspiano's in Nederland te spelen. Hij begon om 6 uur ochtends in Maastricht en eindigde om 23.30 uur op het station in Groningen. Dit deed hij voor zijn zusje Laura. Zij heeft diabetes type 1 en Bas hoopte met geld dat hij ophaalde niet alleen zijn zusje maar ook alle andere mensen die diabetes hebben, te kunnen helpen genezen.

_MG_5893.jpg

Zijn actie ging in het land niet ongemerkt voorbij. Naast alle lokale media was er ook landelijk veel aandacht voor zijn recordpoging, en zette hij Veendam positief in de schijnwerpers. Onder luid applaus werd Bas met aanhang ’s nachts om 00.30 op het station in Veendam binnengehaald door wethouder Ans Grimbergen en vele Veendammers.

_MG_5950.jpg

Zijn recordpoging bracht maar liefst 62.304 euro op.

René Otterloo, Dirk-Jan Brouwer en Hans Deuze, de vorige drie Veendammers van het jaar 2017, hebben Bas als nieuwe Veendammer van het jaar gekozen. 

Bas zelf wist helemaal van niets. “Ik kwam de Raadszaal binnen en zie mijn opa en oma staan. En steeds meer familieleden. De Veendammers van vorig jaar kwamen binnengelopen. Ik dacht dat ik de burgemeester zou informeren over wat er gebeurd was die dag. En dat ik ook nog een liedje op de keyboard zou gaan spelen omdat hij er niet bij kon zijn op het station.”

IMG_0188.JPG

Bas was er helemaal beduusd van. Hij vond het al groot dat hij bij de burgemeester op bezoek mocht komen. "Hartstikke gezellig. En dan had ik een kopje koffie genomen. Het is goed geheim gehouden. Mijn zus wist het pas sinds vanmiddag.”

Zijn ouders wisten het sinds drie weken geleden. Vader Rogier: “We moesten hem naar het gemeentehuis zien te krijgen. Met het truukje dat de burgemeester hem graag wilde horen omdat hij er zelf niet bij kon zijn. Hij werd vertegenwoordigd door wethouder Ans Grimbergen en dat hij nog wat goed had te maken. We zijn er heel trots op.”

IMG_0168.jpg

Familielid René Palsma: “Het mooie is dat Bas in zijn benadering zichzelf is. Zo als Bas is waardoor mensen hem nog meer hebben omarmd. En zijn actie daarom nog veel groter is geworden. Door gewoon zichzelf te zijn is het nog meer aanstekelijk. En iedereen bedankt heeft die er een rol in heeft gespeeld. Dat is gewoon Bas. De actie is ook zo mooi omdat hij het voor die mensen oprecht heeft gedaan. Mensen zien dat. Het verhaal wordt gemaakt door echtheid.”


Gerelateerde artikel:
 
Fotoalbum: