Overslaan en naar de inhoud gaan

Bas Schipper vestigt record bespelen stationpiano's
voor Diabetisch Fonds en zijn zus

Door Henk Drenth op zondag, 23 december, 2018 - 11:14

IMG_0306.jpg

Zaterdagavond na middernacht is Bas Schipper (12) op het station in zijn woonplaats Veendam feestelijk onthaald door Wethouder Ans Grimbergen.  Bas heeft op één dag een record gevestigd met het bespelen van 16 stationpiano’s in Nederland.

Zij motivatie was om met deze actie geld in te zamelen voor het Diabetes Fonds. Zijn zus Laura heeft diabetes type 1 en Bas hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de genezing van deze ziekte.

IMG_0273.jpg

Bas zijn recordpoging was zaterdag om 05.15 uur ‘s ochtends in Maastricht aangevangen, en  na een reis van 1000 kilometer op het Centraal Station in Groningen om 01.05 uur na middernacht geëindigd met maar liefst 35.000 euro op de teller, zeven keer zoveel dan verwacht. Bas werd door familie en een hele schare pers opgewacht.

IMG_0392.jpg

In Groningen was apart een piano in de monumentale stationshal voor de metershoge kerstboom geplaatst. Met het bespelen was de recordpoging afgerond. Op het station in Veendam, waar Ans Grimbergen bij verassing  Bas verwelkomde, stond een keyboard klaar.

IMG_0423.jpg

Na de finale overhandigde de wethouder een symbolische cheque van 250 euro. Ook bedankte ze hem  voor het op deze manier ook positief op de kaart zetten van Veendam. ’s Ochtends had de trotse wethouder Bas voor de reis een bemoedigende app gestuurd met een videoboodschap. En zijn meereizende vader laten weten dat ze hem in Veendam op gingen halen.

IMG_0370.jpg

Bas zijn vader heeft tijdens de reis van station naar station niet op te hoeven letten op de vertrektijden en waar in te stappen. PR man Guus van de NS was als begeleider mee, en zorgde ook voor eten en drinken onderweg. Bas had een speciaal hesje aan van de NS met zijn naam erop, en hij mocht eerste klas reizen. Ook zijn vrienden, die hem vanaf Zwolle hadden vergezeld. Voor vertrek naar Veendam las de Arriva machinist aan Bas het bericht van Metro Nieuws voor van de 35.000 euro dat zojuist op internet was verschenen.

IMG_0343.jpg

Op elk traject was een medewerkster van het Diabetisch Fonds mee. De medewerkster naar Groningen had nooit gedacht dat het zo uit de hand kon lopen. Beginnende met  500 euro was het dankzij de NS naar 5000 euro verhoogd. “Toen ik vanmorgen wakker werd heb ik gedacht dat Bas bij het behalen van de 10000 iets heel moois heeft neergezet. Maar nu loop je al tegen de 35000 euro aan”.

IMG_0354.jpg

Op verschillende media is er ruime aandacht geweest voor Bas zijn actie. En was het op de stations  bekend dat hij langs zou komen. Er waren heel veel toeschouwers. In Utrecht werd hij door de burgemeester verwelkomt, en heeft de burgemeester ook 2 nummers meegezongen. Er was zelfs een koortje bij gehaald. In Amsterdam kon hij mooi drie stations meepakken omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. In Amsterdam had Bas ook een kerstkoor achter zich staan.

Bas had in november de actie bedacht, en er hard op geoefend. Hij had al eerder op diverse stations de piano’s gespeeld. Hij is er nog niet over uit wat hij wil gaan worden, pianist of makelaar.