Nieuws

Grafschennis blijft doorgaan in Veendam



_MG_9526.jpg

Op 31 mei werd bekend dat er een 30-tal graven zijn vernield op de begraafplaats bij de Grote kerk in Veendam. RTV Noord sprak zelf over 60 vernielde graven, maar op papier staat de teller op dit moment op 80.

_MG_9531.jpg

Op 31 mei was er sprake dat deze vernielingen mogelijk al 2 weken gaande waren, maar wij kregen later op onze redactie te horen dat dit al is begonnen in januari. Alleen werd het pas begin juni wereldkundig gemaakt door een klokkenluider.

_MG_9543.jpg

De gemeente liet toen weten: Inmiddels zijn er een aantal acties genomen, waaronder de reparatie van het hekwerk en extra toezicht. Echter blijkt nu dat er tot op heden geen actie is geweest of niet tot resultaten heeft geleid, want er vinden nog steeds vernielingen plaats.

_MG_9547.jpg

De vernielingen bestaan nu hoofdzakelijk uit het stelen van letters van de graven. Reparaties van het hekwerk zijn tot heden niet uitgevoerd. Opvallend is dat tijdens de sluitingstijden van de begraafplaats deze nog vrij toegankelijk is voor iedereen. De gemeente heeft aangeven dat er extra toezicht is, maar waarom is het toegangshek nog open na 20:00 uur?

_MG_9541.jpg

Tijdens een wandeling over de begraafplaats zien we in de slootwal/gracht om de begraafplaats een deel van hekwerk liggen van mogelijk een graf. Een trieste zaak en kun je je ondertussen afvragen wat er allemaal nog meer in de sloot/gracht ligt!

_MG_9548.jpg


Gerelateerde artikel: