Nieuws

Lopen voor Lyme met 120 teams
768.186 euro bij elkaar gelopen



IMG_1618.jpg

Tijdens de tweede editie van Lopen voor Lyme hebben 120 teams met 1333 lopers 768.168 euro bij elkaar gelopen. Onder de wandelaars bevonden zich ongeveer 400 hardlopers. Met behulp van 55 vrijwilligers was het loopevenement rond het Henschotermeer nabij Woudenberg op poten gezet. Met wekelijkse bijeenkomsten en vele avonden werk is de organisatie er een half jaar lang mee bezig geweest.

IMG_1594.JPG

Tijdens de eerste editie in 2016 hebben 88 teams meegelopen met iets meer dan 1100 lopers. Het doel van het wandel- en hardloop evenement is het geven van bewustwording over Lyme en het ophalen van funding voor het bekostigen van (buitenlandse) behandelingen, medicijnen, onderzoeken en dergelijke. Al het gedoneerde geld gaat zonder tussenkomst van stichtingen of andere partijen direct naar de patiënten.

IMG_6408.jpg

Petra Erents uit Veendam heeft er heel lang naar uitgezien. “Als je hier komt val je meteen in een warm bad. Het is heel verdrietig eigenlijk te weten dat heel veel mensen in dezelfde situatie zitten, en is het ook wel confronterend. Maar het was gewoon mooi om dit samen te doen. Het is een feestje waar ik weken van ga nagenieten. In de VIP-tent kun je je rustig even terugtrekken wanneer mensen dat echt even nodig hebben. Wat iedereen in Veendam en voor mijn team hebben gedaan is geweldig. Met zo’n mooie vriendenclub ben ik heel blij. Ik heb daar natuurlijk geen Lyme voor over, maar nu het toch zo is had ik dit zonder niet geweten”. De volgende dag zal een slechtere dag zijn, maar dat heeft ze ervoor over.

IMG_6419.jpg

Op Facebook heeft Jacqueline Bezemer een groep aangemaakt voor het uitwisselen van ervaringen. In haar team ‘De bezemwagen’ hebben acht lopers meegedaan. “De Facebook site is een soort van centraal punt geworden voor lymepatiënten. We steunen elkaar en we doen gek met elkaar”, verteld Jacqueline. In 2012 kreeg ik zelf de diagnose en was zoekende naar lotgenoten. Maar zoiets als dit was er gewoon niet en was zelf een groep gestart waar heel veel mensen op af kwamen. We zijn nu met 2500 personen van alle leeftijden, van zestien tot achter in de tachtig. En allemaal met hetzelfde schrijnende verhaal van niet gehoord worden en geen diagnose krijgen. We delen lief en leed en ervaringen, maar we lachen ook veel met elkaar. Vooral met Petra, zij is de leukste van het stel. De ene dag huilen we met elkaar en de andere dag lachen we met elkaar. Het is jammer dat het nodig is, maar ik vindt het wel fijn om ze allemaal te ontmoetten”.

IMG_6256.jpg

In de allerlaatste ronde hebben alle teams samen gelopen dat een indrukwekkend schouwspel gaf. Onder de finishpoort door werden alle lopers met een roos binnengehaald. Tijdens de laatste ronde van Petra haar team ‘Happy Feet’ met 9 lopers, waaronder haar man Evert en zoon Nick, was Petra in een rolstoel ook mee. Als in een soort ereronde. De rolstoelen stonden klaar. Overigens was de rolstoel omdat de afstand te ver voor Petra was.


Gerelateerde artikelen: 
 
Fotoalbum: