Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018 - maart 

_MG_6044.jpg

Samengesteld door Bianca Zijlstra-Kor en Jacob Kuipers

Schaatsplezier in de Parkstad
Nadat het een aantal nachten flink had gevroren, kon er aan het begin van deze maand worden geschaatst op enkele vijvers.

Veendammer Winterspelen
Kinderen in Veendam hoefden zich tijdens de voorjaarsvakantie niet te vervelen. Door de ondernemers uit Borgerswold werd de 'Winterspelen' gehouden. Op een vijver wisten de kinderen de weg naar de 'spelen' te vinden en vermaakten zich prima met priksleeën en fluitketel werpen.

Olympische Spelen
Het grote succes van de Nederlandse schaatsers/sters op de Olympische Spelen heeft veel mensen enthousiast gemaakt. Eindelijk mocht er op natuurijs worden geschaatst en velen bonden de smalle ijzers onder. Bij de vijver Amigo Ranch gingen ze dan ook massaal het ijs op.

IMG_0015.jpg

Priksleeën
De 76-jarige Arie Stevens uit Wildervanksterdallen beleefde veel plezier aan de vorstperiode. Op de vijver van de rotonde op het Loydsplein leefde hij zich uit op de prikslee. Stevens doet al meer dan dertig jaar aan priksleeën en maakte zelfs een tocht over de Weissensee in Oostenrijk.

NL Doet!
Huize Sint Franciscus deed ook in 2018 mee aan de landelijke vrijwilligersactie NL-doet! Samen met vrijwilligers, mantelzorgers, bewoners en een aantal personeelsleden hebben ze in de buitentuin van Huize Sint Franciscus gewerkt. Het thema ‘We zetten de bloemetjes buiten!’ kreeg een kleurrijke invulling. Op de site van NLdoet stonden voor de zaterdag 12 vrijwilligersklussen aangemeld in de gemeente.

Opening golfbaan
Medio maart opende wethouder Henk Jan Schmaal de golfbaan. Hij plantte samen met leerlingen van de Margaretha Hardenbergschool berkenbomen in de berm van de Golflaan.

_MG_6574.jpg

Veendammers van het jaar 2017
Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden de ‘Veendammers van het Jaar 2017’ bekend gemaakt. De keuze van de jury, onder voorzitterschap van Max Bentum, was gevallen op de initiatiefnemers van het magazine iNVeendam. Dit zijn Hans Deuze, Dirk-Jan Brouwer en René Otterloo.

Opening zonnepark
Na 3 jaar van voorbereiding en bouwen werd het zonnepark aan de Industrieweg in bedrijf genomen. Het ligt mooi tussen industrie en bewoning in, geografisch oostelijk de spoorbaan van de STAR, zuidelijk van de grote silo van AVEBE, westelijk het A.G. Wildervanckkanaal met daarnaast B.V. Mortelcombinatie Moco.

Opsteker voor bibliotheek
De bibliotheek werd uitgeroepen tot de op een na beste bibliotheek van Nederland.

IMG_0274.JPG

Pannenkoekdag 2018
Het was in de Veenkade voor jong en oud weer een feestje met de zelfgebakken pannenkoek in de hoofdrol. Traditiegetrouw zijn in heel Nederland basisschoolleerlingen voor de 12e keer aan de bak geweest voor ouderen. In de Veenkade hebben 22 leerlingen van CBS Het baken uit Westerlee er honderden van gebakken.

Gemeenteverkiezingen en referendum
In maart werden de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum Wiv2017 op 1 dag gehouden gehouden.
Zoals in de meeste gemeenten wonnen ook in Veendam de lokale partijen. GemeenteBelangen ging van 6 naar 7 zetels. Maar liefst drie zetels groter dan de PvdA, op de tweede plaats met 4 zetels.
58,2 % stemden NEE tegen het referendum Wiv.

Eerste trein naar de Eemshaven
Eind maart reed de eerste personentrein door naar de Eemshaven. Vanaf dat moment kunnen reizigers vanuit Groningen rechtstreeks met de trein naar de Eemshaven.

The Passion.jpg

The Passion
Op donderdagavond vóór Goede Vrijdag verzamelden zich circa 150 deelnemers op het Museumplein in het centrum, Vanaf daar startte de processie met een groot wit kruis door het centrum.

Tropiqua als filmzaal
Op een vrijdagavond in maart werd er een driif-in bioscoopavond gehouden in Tropiqua. Samen met Filmhuis vanBeresteyn werd er van het zwembad een filmzaal gemaakt. De film Finding Nemo werd gedraaid. Veel kinderen namen hiervoor een opblaasband mee.

Schaken
Zaterdag 3 maart hield wijkcentrum Dukdalf de 19e SC Veendam/NOSBO Rapid jaarlijkse schaaktoernooi.