Nieuws

Opening zonnepark – Veendam gaat voor duurzaam_DSC8375.jpg

Tekst Hans van Noort. Foto's Henk Gibcus, Video Michel Tonkes

Vanochtend ( woensdag ) is het zonnepark aan de Industrieweg feestelijk in bedrijf genomen. Wethouder Henk Jan Schmaal - Economische Zaken en grondbedrijf / Ruimtelijke ordening & ontwikkeling - fietst, ondanks een kuit/rug blessure, de opbrengst van één zonnepaneel bijeen en opent op deze ludieke manier het zonnepark.

Na 3 jaar van voorbereiding en bouwen staat het er dan toch maar. Het ligt mooi tussen industrie en bewoning in, geografisch oostelijk de spoorbaan van de STAR, zuidelijk van de grote silo van AVEBE, westelijk het A.G. Wildervanckkanaal met daarnaast B.V. Mortelcombinatie Moco.

Vooraf saneert de gemeente de vervuilde grond. Bezwaren van omwonenden zijn er niet, zien we in omliggende gemeentes wel anders, dus starten maar. PowerField Realisatie en Exploitatie B.V. voert al de voorbereidingen uit. Later neemt Goldbeck Solar en Astronergy het roer over en bouwt de schone en duurzame zonneweide. Astronergy is een Chinees bedrijf dat zonnepanelen maakt, die wereldwijd hun weg vinden. Het is onderdeel van de Chint Group, een beursgenoteerd bedrijf in Shanghai.

_DSC8395.jpg

De bouw verloopt niet vlekkeloos. Het weer zit tegen. We vergeten het snel, maar het najaar is vreselijk nat en koud. Men zet speciale vorkheftrucks in - op rupsbanden! Het lost een deel van de problemen op. Diverse malen moet vlet (bootje) met een lier door de drek getrokken worden om de werkzaamheden uit te voeren!

Voor Astronergy is dit het eerste zonneproject van deze omvang in Nederland.

In zijn openingswoord prijst en dankt Diederik Apotheker van Astronergy de samenwerking met de omliggende bedrijven, de gemeente, netbeheerder Enexis en onderaannemers. “Van visie naar realisatie is een lange weg,” aldus Apotheker. “Doch dat is bij dit project voorspoedig verlopen.”

_DSC8358.jpg

Gedeputeerde Nienke Homan benadrukt in haar speech de duurzaamheid en het feit dat er géén bezwaren zijn ingediend. Henk Jan Schmaal beklemtoont dat het zonnepark de helft van de huishoudens in Veendam van stroom voorziet én de toekomst heeft.

Onderhoud vraagt het zonnepark nauwelijks, misschien één maal per jaar. De beruchte stofregens bij droog weer in de Veenkoloniën hebben géén invloed op de stroomopbrengst. “Een flinke bui en alles spoelt weer schoon,” oppert Diederik. “Tegen blikseminslag hebben we uiteraard maatregelen genomen.”

_DSC8387.jpg

Toekomst
Verwacht de wethouder in de toekomst nog meer ruimte voor zonneparken in Veendam?

“Ja zeker. Het oude terrein van houthandel K & J Wilkens is een uitgelezen locatie. Het is ongeveer 5 ha. groot en ligt zo dat niemand er last van heeft. Alleen ook hier is de grond verontreinigd en zal dus gesaneerd moeten worden.”

Veendam gaat dus duidelijk voor duurzaam met energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen. De realisatie van dit park is een goede stap in die richting. De komende 25 jaar kunnen we in ieder geval profiteren van de opbrengst van het park aan de Industrieweg.

_DSC8337.jpg


Gerelateerde artikel: