RTV Parkstad

Cochon Bleu en Egbert Meyers in Blueprint live



LIVE - Op vrijdag 14 februari is een nieuwe uitzending gepland van het roots radioprogramma Blueprint vanuit de foyer van cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Deze keer met live sessies van de Groningse cajun band Cochon Bleu en de Drentse liedjesschrijver Egbert Meyers. Zoals altijd is publiek welkom en is de toegang gratis. Het uitzendtijdstip is van 17.00 - 19.00 uur. Via de live stream op www.rtv-parkstad is het programma live te beluisteren en verder de hele week op http://www.rootsparadise.nl/blueprint/index.php
Thomas Kaldijk is de presentator / samensteller

Cochon Bleu
Vijftien jaar samenspelen, honderden concerten en een vijftal uitstekend ontvangen cd's hebben Cochon Bleu gemaakt tot wat het vandaag is: een van Nederlands meest feestelijke bands. Hoofdrollen zijn er voor accordeon, gitaren en mandoline, ondersteund door een stevig kloppende ritmesectie.

Ooit begonnen met pure cajunmuziek, zijn in de loop der jaren flink wat andere invloeden in het repertoire geslopen. Maar twee dingen zijn gebleven: Franstalige teksten en een overdosis energie.

Wie één van hun enthousiaste optredens ziet, weet dat humor en plezier belangrijk zijn voor het vijftal. Dit zorgde al voor de nodige sensatie op bevrijdingsfestivals, Folkwoods, Paradiso, Eurosonic, de Parade, Noorderzon, Oerol en vele andere festivals en podia.
Cochon Bleu voelt zich echter net zo goed thuis in een klein café als op een megapodium. Menig winters cafeetje werd eveneens op de kop gezet.

Onlangs is hun 6e cd ‘Not Blue' verschenen en in een recensie stond het volgende te lezen: "De plaat staat vol gloedvolle cajunliedjes die (bijna) allemaal gezongen worden in het Frans. De liedjes worden op aanstekelijke wijze aan de man gebracht en het optreden van deze avond toont aan wat de plaats van de groep in de lokale scene is. Misschien wat buiten de grote spotlights vallend is Cochon Bleu zeker één van de fijnste en meest eigenzinnige muziekgezelschappen van Groningen". www.cochonbleu.com

Egbert Meyers
Aanvankelijk maakte en zong Meyers countrymuziek en bluegrass. Sinds de tachtiger jaren van de 20e eeuw schrijft en zingt hij voornamelijk liedjes in zijn streektaal, het Drents. Na optredens in Texas, Florida, Alabama en Tennessee, in 2004, 2005, 2007, 2009 en 2010 heeft hij een Engelstalige CD ‘Bluebonnet Blues' uitgebracht, geïnspireerd door de zanger/tekstschrijver Mickey Newbury met onder meer vertaald werk van zijn oude teksten.

In 2012 verscheen de DVD Song to the Legend, een ode aan zijn overleden vriend Harry 'Cuby' Muskee. De muziek van C+B en zijn vriendschap met Muskee lopen als een rode draad door het leven van de in juni 1948 in Grolloo geboren muzikant.

Ook nam hij het initiatief voor de Drentstalige productie De Drentse Bluesopera die in 2011 werd uitgevoerd door de Peergroup. Hij bedacht met regisseur Tom de Ket de thematiek, schreef onder meer de liedteksten en vertaalde en bewerkte het Drentstalig script. De Drentse Bluesopera werd als eerste Drentstalige productie eenmalig in het Koninklijk Theater Carré opgevoerd in 2011.

In 2013 schreef hij op verzoek van Eric van Oosterhout, burgemeester van Aa en Hunze, een lied ter inspiratie voor koning Willem-Alexander. Meyers zong het lied Laand van de Keuning Blues voor het koningspaar, tijdens het bezoek van de koning en de koningin aan Drenthe op 28 mei 2013.
www.egbertmeyers.com