Nieuws

Oude Gebouwen, Oude Ansichten, een Nieuwsbankje en rondwandeling Open MonumentendagVerslag van Lenze Tempel

Zaterdag 10 september was het Open Monumentendag. Er waren veel belangstellenden die een bezoekje kwamen nemen. Het thema dit jaar was "Oud gebouw - Nieuw gebruik". Hieronder een overzicht van enkele activiteiten die in Veendam werden gehouden.

Het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam was van 10.00 tot 16.00 uur aanwezig in de foyer van het Cultuurcentrum vanBeresteyn aan het Museumplein in Veendam. Hier waren gratis de Winkler Prins Route (wandeling) en de fietsroute te verkrijgen. Verder was er een presentatie van oude ansichtkaarten door Rink Oosting. Tevens was er een fotopresentatie te zien over het maken van de 3 kunstwerken van Hans Rikken.

In de raadszaal van het gemeentehuis was een lezing door Jikke van der Spek over de Amsterdamse Schoolwoningen.

Ook kon men deelnemen aan een rondwandeling met gids Wim Dussel, met gids Theo Mooijman langs o.a. de kunstwerken van Hans Rikken en door de Stationsbuurt of met burgemeester Ab Meijerman als gids langs o.a. de Jonkerloods, het nieuwe busstation.

Tussen 12.00 en 13.00 uur stond Rink Oosting op het speelterreintje in de Nieuwstraat om, met wie dat wilde, herinneringen van vroeger op te halen en werd er gratis koffie en broodjes geserveerd. Hier werd ook de naam "Nieuwsbankje" onthuld. Een bankje op het grasveld van het speelterrein aan de Nieuwstraat. Deze naam is bedacht door een buurtbewoner en duidt op de nieuwtjes die besproken worden door de buurtbewoners die bij elkaar zitten op dit bankje.

Wie dat wilde kon ook een kijkje nemen in de Turfcentrale aan de Molenstreek 312/314, nu in gebruik als kunstatelier. Een mooi voorbeeld van het thema "Oud gebouw - nieuw gebruik". Er was een rondleiding, een demonstratie smeden en om 15.30 uur was er live muziek van het trio "Blond and more".

Verder was het stationsgebouw van de STAR te bezichtigen en kon men een ritje maken met de stoomtrein.

De Nederlands Hervormde Kerk was ook geopend, bezoekers konden de toren beklimmen om de klokken en het carillon te bezichtigen, die tussen 14.00 en 16.00 uur werd bespeeld door de heer A. Rots.


Een verslag van Wim Dussel van Radio Parkstad.