Nieuws

Hereniging ZwanenfamilieWildervank - Het zwanenjong is weer herenigd met zijn familie. Vorige week moest bij de dierenarts vistuig, dat het had ingeslikt, uit de keel worden verwijderd. Een gedeelte was toch in de maag terecht gekomen en het was afwachten hoe dit af zou lopen.

Maar er zijn tot dusver geen problemen. De zwaan kon na de behandeling ook meteen weer terug. We hadden een melding binnengekregen van het voorval. De meldster wilde mensen er vooral op attenderen wat er kan gebeuren wanneer er vistuig achter blijft liggen. Met het verzoek om daar goed op te letten.

Overigens is hier te lezen dat het zwanenbestand achteruit is gegaan op plaatsen waar veel gehengeld wordt. Op die plekken geven de loden gewichtjes voor de dobbers zo veel lood aan het water af dat de zwanen erdoor vergiftigd worden. Het water krijgen ze met hun voedsel binnen.

Om die reden is in Engeland zelfs onlangs het gebruik van lood bij het vissen verboden, wat direct tot gevolg had dat het aantal zwanen weer toenam. Maar dit zal hier vermoedelijk wel meevallen.

We laten nog wat foto's zien van de leuke tafereeltjes. Vader zwaan was even gaan 'stappen' in de vijver ernaast. Moeder kon het alleen wel even af. De jongen gedroegen zich voorbeeldig. Op het gekef van een hondje verhief moeder zwaan zich meteen van het water om te landen naast manlief. 

Ook de jonge zwanen deden een poging, maar zover leken ze nog niet te zijn. Hun oorspronkelijk bruin verenkleed is langzaam aan het verkleuren.