Nieuws

Feestelijk Shantyfestival Veendam met een verrassing



SHANTYKOREN - Op zaterdag 10 september stond het centrum van Veendam in het teken van het Shantyfestival, dat georganiseerd was door de Stichting Kleinkunst Veendam. De stichting werkte nauw samen met het Shantykoor De Scheepsjoagers uit Muntendam.

Dit populaire koor viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en in dit kader vinden er in de loop van 2011 verschillende activiteiten plaats.

Om half elf werd het festival geopend door wethouder Wierenga, hij wenste de koren veel succes met hun optredens. En een succes is het geworden.

Op 3 pleinen in het centrum, op het Museumplein, het Veenlustplein en op het Raadhuisplein werden optredens gegeven door een zestal koren. Uit de onmiddellijke omgeving waren dat De Scheepsjoagers uit Muntendam en de Zeemansvrouwen uit Zuidbroek. Daarnaast gaven Maritiem uit Winschoten en De Sweel Singers uit Zweeloo hun optredens.

Er waren zelfs een tweetal koren uit Duitsland aanwezig. Het Schaumburger Shanty Chor uit de omgeving van Hannover was te gast. En helemaal uit Beieren had het Shantychor der Marine Kameradschaft Kelheim e.V. de lange reis ondernomen om in Veendam te zingen.

De optredens werden afwisselend verzorgd en zo was er de hele zaterdag zang en muziek in het centrum. Het werd publiekelijk goed bezocht. Het was ook weer eens een echte zomerse dag, het viel prima samen.

De Zuidbroekster zeewichter waren op het Museumplein in polonaise gegaan en leden uit een van de Duitse koren hadden zich daar zelfs tussengevoegd. 

Op het Museumplein hadden de zes koren zich verzameld voor het hoogtepunt. Daar was 's middags het slotstuk van het festival. 

Maar voor het slotstuk was er voor het plubliek, en de koren zelf, nog een verrassing. De Stroatklinkers, die evenals De Scheepsjoagers dit jaar 20 jaar bestaan, waren onaangekondigd uit vanBeresteyn naar buiten gelopen en gaven een kort optreden.

Omdat dit bij verrassing was gaf de dirigent Nico Dijkman van de Scheepsjaogers nog assistentie met het vasthouden van een microfoon. Het gaf de nodige hilariteit, ook omdat er enkele keren met de microfoon gesprint werd van het ene naar het andere instrument van de Stoatklinkers.

Tijdens het slotstuk waren alle 6 koren opgesteld en werden er gezamenlijk nog een paar zeer bekende zeemansliederen gezongen. Het werd een gezamenlijke muzikale happening met veel plezier tussen de koren onderling, waarbij het publiek vol enthousiasme meedeed. Het was goed bezocht.

Het werd een feest, dat absoluut voor herhaling vatbaar is.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.