Nieuws

Overzicht activiteiten Open Monumentendag VeendamZaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Het thema dit jaar is "Oud gebouw - Nieuw gebruik". Hieronder een overzicht van de activiteiten in Veendam en Wildervank.

Centrum Veendam
Het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam is van 10.00 tot 16.00 uur aanwezig in de foyer van het Cultuurcentrum vanBeresteyn aan het Museumplein in Veendam. Hier zijn gratis de Winkler Prins Route
(wandeling) en de fietsroute te verkrijgen.

Presentatie oude ansichtkaarten door Rink Oosting, Cultuurcentrum vanBeresteyn, Museumplein 5 (doorlopende voorstelling).

Fotopresentatie over het maken van de 3 kunstwerken van Hans Rikken, Cultuurcentrum vanBeresteyn, Museumplein 5 (doorlopend voorstelling).

Lezing door Jikke van der Spek met beelden over de Amsterdamse Schoolwoningen in Veendam. Aanvang
11 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.

Begeleide rondwandeling met Wim Dussel, start 11.00 uur Cultuurcentrum vanBeresteyn, Museumplein 5.

Begeleide rondwandeling met Theo Mooijman langs o.a. de kunstwerken van Hans Rikken en door de Stationsbuurt, start 13.00 uur Cultuurcentrum vanBeresteyn, Museumplein 5.

Begeleide rondwandeling met burgemeester Ab Meijerman, start 14.00 uur Cultuurcentrum vanBeresteyn, Museumplein 5.

Speelterreintje Nieuwstraat: van 12.00 tot 13.00 uur staan hier Rink Oosting om zijn nieuwe boekje over
Tusschen Diepen te presenteren (indien gereed en anders om ideeën op te doen voor dit boekje) en Klarian
Trip voor uitleg over het (haar) Klarian Triplaantje. Ook is hier koffie en broodjes te krijgen (gratis).

Presentaties, wandelingen en lezingen zijn gratis en u hoeft zich niet van te voren op te geven. Kom echter wel op tijd (15 minuten voor aanvang).
Kaarten voor de lezing door Jikke van der Spek zijn gratis verkrijgbaar op 10 september bij de stand van het WBCV in Cultuurcentrum vanBeresteyn, Museumplein 5.

Openstellingen monumenten:

Veenkoloniaal Museum, Museumplein 5, gratis toegang.

Pand Heijningen Bosch, Beneden Oosterdiep 63, (Dijstelberg en Omta Advocaten), is te bezichtigen van
13.00 tot 16.00 uur.

Stationsgebouw Veendam, museumspoorlijn S.T.A.R., Parallelweg 4/6, tevens uitleg over draaibeweging van de spoorbrug bij de Molenstreek.

Turfcentrale, Molenstreek 312/314, nu in gebruik als kunstatelier. Openstelling en rondleiding, demonstratie smeden, en om 15.30 uur live muziek van trio "Blond and more".

Raadhuis, Raadhuisplein 5. Openstelling raadzaal.

Nederlands Hervormde Kerk, J.G. Pinksterstraat 3. Openstelling kerkgebouw, rondleiding. Openstelling
toren, mogelijkheid tot beklimming toren en bezichtiging carillon, bespelen van carillon van 14.00 tot 16.00 uur door de heer A. Rots.

Vrijmetselaarsloge: "Het Noorderlicht", Beneden Westerdiep 47.

Buitenwoelkade 2 (Dierenkliniek Braam). Openstelling voormalige villa van burgemeester Van Beresteijn, gebouwd in 1911.

Woning Hertenkampstraat 1 van de familie Dolfsma, is van 13.00 tot 16.00 uur te bezichtigen, het is gebouwd in 1916 en architect was J. Stuivinga.

Toegang is overal gratis.

Turfcentrale
De Turfcentrale is deze dag ook geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. U vindt de turfcentrale tegenover het busstation aan de Molenstreek 314.

In het gebouw zijn werken te zien van de kunstenaars: foto's van Lia Brouwer, schilderijen van Ina Koot, tekeningen van Theo Swinderman, schilderijen van Elisa van Campen en smeedwerk van Fred Bos.

Daarnaast zal 's middags het kwartet "Blond and more" uit Eenrum optreden en is er na afloop een lekker hapje en drankje.

Grote Kerk Wildervank
Tijdens de komende Open Monumentendag en Nationale Orgeldag op zaterdag 10 september is de Grote Kerk te Wildervank van 10:00 tot 17:00 uur geopend voor bezichtiging. Er is een gids aanwezig om u iets te vertellen over het monument en gedurende de dag wordt het orgel bespeeld door diverse organisten.
Tevens is er een foto-expositie van Hervormde, Gereformeerde en PKN verenigingen uit Wildervank. Ook zijn er diverse voorwerpen tentoongesteld van o.a. de zondagsschool. Er zijn foto's vanaf ca. 1935 tot nu, ook van bijzondere activiteiten zoals de restauratie, clubactiviteiten en acties.

Ook kan de toren beklommen worden, de beklimming wordt beloond met een adembenemend uitzicht over onze streek.

's Avonds is er een gratis toegankelijk orgelconcert van Sietze de Vries met als thema "Het orgel, mijn orkest!". Het concert begint om 20:00 uur en is gratis toegankelijk, bij de uitgang wordt een collecte gehouden t.b.v. het organiseren van een volgend concert. Onder het genot van een drankje kunt u napraten over het concert in zaal "Concordia".