Nieuws

Onnodig zwanenleed door rondslingerend vistuig in WildervankONFORTUINLIJKE ZWANENFAMILIE - Sinds vorige week is de zwanenfamilie weer terug in de vijver bij de Westerhave. Er is vastgesteld dat de geringde zwanen bij de Wildervanckhal, waarover we eerder hadden bericht, inderdaad deze zwanenfamilie is.

Maar helaas zijn ze niet verschoond gebleven door meer onnodig dierenleed. We hebben de melding binnengekregen van een mevrouw die de zwanen regelmatig voert.

Een van de jonge zwanen had een vishaak zo diep ingeslikt dat het dit niet meer kwijt kon krijgen, en dat had het dier in grote problemen gebracht.

Omstanders hadden de dierenambulance gebeld en na een poosje was deze ter plaatse gekomen. Men had gepoogd de jonge zwaan te vangen, maar dat gelukte niet. De zwanen leken na hun vorige ervaringen door te hebben wat er ging gebeuren.

Ook de meldster had geprobeerd de zwanen bij zich te krijgen. De vorige keren kwamen ze altijd bij haar en waren de jonge zwanen bijna te pakken. Wat nu niet het geval was. Ook niet door ze met brood te lokken.

Er werd besloten om de brandweer te bellen om de onfortuinlijke zwaan met een boot uit het water te halen. Maar op een gegeven moment waren de zwanen in een hoekje gaan zitten, waar op dat moment het vistuig met snoer en al aan een paaltje vast kwam te zitten.

Het arme beest gilde het uit van de pijn en de andere zwanen waren in rep en roer. De dames van de Dierenambulance begaven zich naar die plek aan de andere kant en hebben zich over de jonge zwaan kunnen ontfermen. De brandweer kon onverrichte zake weer naar de kazerne.

Het dier werd meegenomen naar de Dierenkliniek Noord-Nederland om te zien of het nog te redden is. Dit is onzeker vanwege de verwondingen dat in het lichaam aangericht kan zijn.

De meldster van dit voorval hoopt ten zeerste dat de zwaan te redden is. En wij hopen het met haar.

Heel graag wil ze via deze weg de dames van de Dierenambulance bedanken voor hun kordaat optreden.

Tevens wil ze graag dat wij laten zien wat voor dierenleed het laten rondslingeren van vistuig kan veroorzaken.