Nieuws

Fotomanifestatie Noorderlicht in Veendam.EXPOSITIE - Van 10 september t/m 22 oktober 2011 in GALERIE 5 vanBeresteyn de Fotomanifestatie Noorderlicht met werk van  Ludo van Diken en Klaartje esch.

Metropolis - City life in the urban age, thema van Noorderlicht 2011 is ook het uitgangspunt voor de expositie in Galerie 5 vanBeresteyn. Ludo van Dijken, die vorig jaar is afgestudeerd aan Academie Minerva fotografeert door hem gebouwde maquettes van landschappen waarin imaginaire gebouwen vaak boven de grond zweven.

"Er komt wellicht een moment dat de balans tussen stad en platteland verstoord is: dat de stad het platteland opslokt. Hoe kan in zo'n situatie alsnog ruimte gemaakt worden voor natuur en landschap? De gebouwen op mijn foto's zijn letterlijk van de grond getild waardoor ruimte ontstaat voor landschap en natuur. Dit is op abstracte wijze ingevuld: er is niet veel detail en daardoor juist ruimte voor verbeelding en invulling door de kijker zelf." De foto's worden gepresenteerd in de vorm van giclées: een druktechniek op aquarelpapier wat de abstracte perfectie een kwetsbare uitstraling geeft.

Klaartje Esch genoot haar opleiding aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Haar foto's passen qua sfeer goed bij het werk van van Dijken; het werk kenmerkt zich door kleurrijke nachtfoto's. In deze ogenschijnlijk gewone exterieurs komt een wereld tot leven die onopgemerkt lijkt te zijn. Verlaten plekken en objecten lijken surreëel. Haar foto's zijn als een deur naar een andere wereld; een strand dat voor maanlandschap doorgaat, een bol die lijkt op een planeet in een andere atmosfeer. Door een lange sluitertijd ontstaan er unieke kleuren in een mystieke sfeer. Esch werkt alleen met het aanwezige omgevingslicht. De foto's zijn onbewerkt en puur zoals ze de plek aangetroffen heeft.

De expositie wordt op vrijdagavond 9 september om 20 uur geopend door Els Sodenkamp, hoofd vormgeving Academie Minerva Hanzehogeschool Groningen en liefhebster van fotografie. Iedereen is uitgenodigd!

Galerie 5 vanBeresteyn
Museumplein 5 c
9641 AD Veendam
www.galerie5.nl
www.noorderlicht.com

Open: maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 13 tot 17 uur.