Nieuws

Veendammer muziekverenigingen starten blazersklas.De Winkler Prins Harmonie en Harmonieorkest Voorwaarts starten in september een blazersklas voor kinderen van ongeveer 10 jaar. Henk te Kolstee (WPH) en Johan Girbes (Voorwaarts) zijn blij, dat het nu eindelijk ook in Veendam mogelijk is om op een heel andere manier les te krijgen op een blaasinstrument.

Bij onze oosterburen is het een groot succes en ook in Nederland zijn er al meer dan honderd. In een blazersklas vormen de kinderen een modern blaasorkestje waarin fluiten t/m bassen zitten. Ook slagwerk behoort tot de mogelijkheden, zowel gestemd (b.v. xylofoon) als ongestemd (b.v. kleine trom). Johan Girbes: "Het belangrijkste verschil van een blazersklas met ‘gewone' muzieklessen is, dat de kinderen meteen samen in een orkestje zitten. Daardoor leren ze naar elkaar te luisteren en respect voor elkaars prestaties te hebben. Het is daarom erg stimulerend om in de groep te spelen".

Kinderen kunnen meedoen zonder muzikale voorkennis, want er wordt vanaf nul begonnen. "Hoe zet ik het instrument in elkaar en hoe krijg ik er geluid uit" zijn vragen, die al de eerste les centraal staan. De lessen worden gegeven door de heer Johan Beijen, docent klarinet aan de Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam. Hij wordt zo nodig bijgestaan door collega's of gevorderde leerlingen van de muziekschool. Er is elke week een les op de muziekschool. "Maar natuurlijk moet er thuis ook gespeeld worden", zegt Henk te Kolstee. "Of het nou om zwemmen, rekenen of goochelen gaat: zonder oefenen kom je niet verder!"

Vlak voor de vakantie is er al een informatie uurtje voor kinderen en ouders geweest en woensdag 7 september is er nog een tweede. Van 4 tot 5 uur zal er dan in de Muziekschool in vanBeresteyn gelegenheid zijn om een instrument te kiezen. Alle instrumenten liggen dan klaar om uitgeprobeerd te worden en docenten van de Muziekschool zijn er bij om uitleg te geven. U bent van harte welkom!

Kijk ook nog even op de website: www.blazersklasveendam.nl. Daar is alle informatie te vinden over kosten en organisatie.