SC Veendam in de eerste helft niet bij de les [ Update Fotoalbum ]

Tekst: Jacob Kuipers (jacobkuipers@parkstadveendam.nl)
Foto's: Henk Drenth (henkdrenth@parkstadveendam.nl)

Anco Jansen de stuwende kracht bij Veendam

LANGELEEGTE - "Zie doun toch ook niks. Oafgeloop'n moandag waar'n ze een beetje aan't runn'n bie sportcentrum Oxygym". Deze woorden kwamen uit de mond van een Veendam-supporter. Vooral in de eerste helft bakte SC Veendam er niks van. FC den Bosch kwam met 2-0 voor, maar na de thee kwam er een heel ander Veendam uit de kleedkamer. De goed spelende Anco Jansen werd niet buiten de 16 meter onderuit gehaald omdat hij weer een tegenstander te snel af was. Hij belastte zichzelf met dit karweitje en feilloos ging de bal in de bovenhoek. Daarna deden de geelzwarten er van alles aan om een gelijkspel te bewerkstelligen. Maar het mocht niet baten. De Brabanders wonnen de wedstrijd met 2-1. En een vierde nederlaag op rij voor SC Veendam.

Maar gezien de tweede helft zit er muziek in het keurkorps van trainer/coach Gert Heerkes. De tweede helft werd met veel passie gespeeld en een gelijkspel was gerechtigheid geweest. Toch waren er een paar spelers bij Veendam die gewisseld werden. Linkshalf/buiten Haaye Feenstra is een hardwerkende speler, maar het is geen jongen die een paar spelers in de luren legt en scoort. Nee, Haaye is een jongen die in dienst moet spelen van het team. Dan is hij een bruikbaar. Ook spits Pepijn Kluin kwam in het stuk niet voor en ook hij werd terecht naar de kant gehaald door Heerkes.

Toch begon Veendam goed aan de wedstrijd. Na 6 minuten was het Jansen die uit een hoekschop de bal loepzuiver op de donkere kruin legde van Mitch Apau. Zijn kopbal ging bij de tweede paal net naast het doel. De thuisclub was in deze fase veel in balbezit maar het 'sneed geen hout'. Na een kwartier moest doelman Leonard Nienhuis in actie komen op een bal die hij schitterend pareerde. Maar daarna was de doelman kansloos. Uit een hoekschop kon Den Bosch-speler Tom van Weert vrij inkoppen en daarmee zijn ploeg op een voorsprong van 0-1 bracht.

Vanaf dat moment was Den Bosch de veel betere ploeg. Benjamin van den Broek schoot namens Den Bosch nog op de lat en Veendam liep van het 'kastje naar de muur'. Veel foute passes was het parool bij de Veendammers. Tien minuten later na de openingsgoal was het Danny Verbeek die namens de bezoekers de 0-2 op het scorebord bracht. Torenhoog was Verbeek iedere Veendammer de baas.

Maar na 40 minuten was er een hoofdrol weg gelegd voor Niek Loohuis. Na een sublieme aanval van de Veendammers legde Loohuis de bal in een riante scoringspositie af aan een medespeler. Inplaats om zelf te schieten legde hij het probleem naar zijn maatje. Heel collegiaal dus, maar Loohuis had gewoon moeten zelf moeten scoren en dan was er misschien een heel andere uitslag gekomen. Loohuis kwam in de tweede helft niet meer in het veld en werd vervangen door Danny Menting.

In de tweede part kwam er een beter en agressiever Veendam binnen de lijnen. Het was weer Jansen die werd gelanceerd en in plaats om het projectiel af te geven op de goed invallende Dan Roman schoot hij zelf. Weemoedig schudde Roman daarna het hoofd. Ook Lars Lambooij mengde zich in het strijdgewoel. Doelman Kevin Begois moest al zijn talenten etaleren om een tegentreffer te verijdelen. En daarna was het weer de hardwerkende Jansen die net over schoot.

De druk van SC Veendam bleef voortduren. Een schot van Jansen ging net over het 'dak' van het doel en ook Apau zijn inzet had een beter lot verdiend. Een kwartier voor tijd de verdiende beloning voor Veendam. Jansen haalde een 'tovenaars vrije trap' uit de 'hoge hoed' en het werd 1-2. Afgezien dat Veendam de eerste helft verzaakte zit er wel degelijk voetbal in de ploeg. Het moet er zo snel mogelijk uitkomen. Want anders raken de spelers hun zelfvertrouwen kwijt. En dan is SC Veendam nog verder van huis. SC Veendam is de rodelantaarndrager in de eerste divisie. Vier wedstrijden gespeeld en 0 punten.