Nieuws

Raadsel gele frame Veendam is opgelost!Tekst van de site:
http://www.kansinoostgroningen.nl/national-geographic

FRAME - Op de oproep over de raadselachtige gele rechthoeken in Veendam kwamen heel wat reactie onze kant op. Op de site Kans in Oost Groningen is onderstaande tekst geplaatst.

Twaalf grote, gele vensters sieren de komende twee jaar het Groninger landschap. Het zijn de landschappelijke markers van de samenwerking die Oost-Groningen en National Geographic Chanel, Magazine en Junior tot en met april 2013 met elkaar aangaan. De samenwerking behelst naast het vensterproject een promocampagne, een foto- en mobieltjes wedstrijd en publicatie van een artikel in National Geographic Magazine over deze bijzondere regio.

Campagne
Commissaris van de Koningin in Groningen Max van den Berg verrichtte in juni de aftrap van het tweejarige samenwerkingsproject. Tot april 2013 zijn paginagrote advertenties over Oost-Groningen te vinden in National Geographic Magazine. Oost-Groninger ondernemers koppelen onder meer producten en arrangementen aan deze campagne. Ook is Oost-Groningen deze twee jaar interactief aanwezig op de site van National Geographic. Bij de campagne wordt ook Marketing Groningen betrokken.
Oost-Groningen Omlijst

Zes grote en zes kleinere gele vensters - het logo van National Geographic - markeren de komende twee jaar landschappelijk, natuurlijk en cultuurhistorisch markante punten in het Oost-Groninger landschap. De locaties zijn uitgezocht in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en stichting Het Groninger Landschap. De grote vensters zijn voorzien van bewegingsmelders op zonnecellen. Via gesproken tekst informeren zij bezoekers over hetgeen zichtbaar is door het venster.

Locaties
De twaalf vensters staan het komende jaar bij het Klooster in Ter Apel, natuurgebied Ter Borg bij Sellingen, de redoute Bakoven in Bourtange, een brug over de Ruiten A in Smeerling, de zeven bruggetjes van Wildervank, de fontein in het centrum van Veendam, de onlangs gerestaureerde Wedderburcht in Wedde, vesting Oudeschans, de kerk met pastorie in Noordbroek, de Ennemaborg in Midwolda, natuurgebied De Tjamme tussen Beerta en Finsterwolde en Nieuw-Statenzijl. Na een jaar krijgen enkele vensters een nieuwe plek in Oost-Groningen.

Internationale erkenning
Het vensterproject begon ruim twee jaar geleden op Terschelling. Het bleek een schot in de roos. De gele vensters in het landschap verwierven zelfs internationale erkenning. Tijdens het internationale congres van National Geographic Society - in maart 2010 in Washington DC - ontving het vensterproject de award Best International Brand Campaign.

Promo
National Geographic filmde het transport van de vensters over de Waddenzee van Terschelling naar Nieuwstatenzijl. Dit beeldmateriaal is samen met filmbeelden van Oost-Groningen verwerkt tot een promo van een halve minuut, die regelmatig te zien was op National Geographic. Vanaf de tweede helft van augustus toont National Geographic Channel met een grote frequentie een twee minuten durende minidocumentaire over Oost-Groningen.

Filmwedstrijd
Voor leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs in Oost-Groningen houden National Geographic Chanel en Junior, Landschapsbeheer Groningen, IVN en de Heemtuin een wedstrijd met filmpjes, gemaakt met de mobiele telefoon. De kinderen kunnen hun filmbeelden zelf uploaden, waarna een deskundige jury deze beoordeelt. Het winnende filmpje wordt uitgezonden op National Geographic.

Fotowedstrijd
Oost-Groningen is volgend jaar een aparte rubriek tijdens de jaarlijkse fotowedstrijd van National Geographic. Aan deze fotowedstrijd namen vorig jaar zevenduizend fotografen deel, die samen 21.000 foto's instuurden. Oost-Groningen is de eerste regio die zo'n exclusieve positie krijgt tijdens deze fotowedstrijd. De mooiste Oost-Groninger inzendingen worden verwerkt tot een tentoonstelling, die te zien is tijdens diverse beurzen zoals de Ostfrieslandschau en de Emslandschau.

Bekijk een fotoreportage van de opnames van de mini-documentaire, die binnenkort freqient wordt uitgezonden op National Geographic.