Brandweer Veendam

Historisch brandweernieuws Brand centrale werkplaats Wedeka Lloydsweg VeendamUIT HET ARCHIEF - Wim Schuitema is in het bezit van archiefmateriaal van de inzet van de brandweer in de provincie Groningen. Hierbij zit ook veel materiaal met betrekking tot branden in Veendam door de jaren heen.

Wim Schuitema zal regelmatig proberen om een stukje historisch brandweernieuws te plaatsen op parkstadveendam.nl


Op woensdagmiddag 24 mei 1967 tegen 16:20 uur ontstond door dakwerkzaamheden brand in de nieuwbouw van de Centrale Werkplaats (Wedeka) aan de Lloydsweg.

Door het overkoken van een mastiekketel ontstond een felle uitslaande brand waarbij ook enkele gasflessen explodeerden. Hierbij raakte een lid van de vrijwillige brandweer, de heer J. Brouwer, licht gewond.

Deze brand ging gepaard met hevige zwarte rookwolken die ook de naastgelegen olietanks van de firma Schott & Zoon omhulden.

Na ongeveer een 2 uur werd men de brand meester.

Van deze brand zijn in het gemeentearchief nog enkele foto's aanwezig en de kleurenfoto komt uit het grote fotoarchief van het Veenkoloniaal Museum.

Twee dagen eerder op maandag 22 mei 1967 om 13:25 uur ontstond in het centrum van Brussel één van de grootste branden in de Belgische geschiedenis in het warenhuis À l'innovation, waarbij het gehele warenhuis werd verwoest en waarbij 325 doden te betreuren vielen.

LIVE - Nieuwbouwproject De Draverij Veendam