Nieuws

Topdrukte tijdens derde editie VakantiemarktVAKANTIEMARKT 3 - De derde editie van de Vakantiemarkt is zeer goed bezocht geweest. Naar schatting hebben tussen de 20 en de 25 duizend bezoekers langs de linten van kramen geschuifeld. Op zoek naar iets leuks, voor een lekkere snack, een harinkje, een ijsje, een stroopwafel of poffertjes. De ingrediënten waren er en de mensen hadden de gezelligheid meegebracht. Het was een ideale dag ervoor, mooi weer, een goede mix aan waren en met muziek op vier podia. Er was voor een mooie variatie gezorgd.

Om even uit te rusten kon men de moede voeten voor kortere of een langere tijd onder de tafeltjes steken op de verschillende terrassen. Elk terras had ook vaak zijn eigen sfeer met de muziek in de nabijheid. Later op de middag kreeg de zangeres Janneke de Roo de beentjes van de vloer, of beter gezegd van de steentjes in de kerkstraat. Will Stevens bracht mensen in Countrysferen. Duo Die 2 hadden gezelligheid meegebracht, dat is ook hun motto. Aan het Prins Hendrikplein trad Jim Gruppa met zijn band vanaf een podiumwagen op met het ruigere ‘Rock 'n Rhythm & Blues'.

In de podiumtent op het Museumplein hadden tijdens het ‘artiestenfestival' zeven artiesten hun opwachting gemaakt. In het rijtje mag genoteerd worden: Edwin & Debora, A3aan Drost, Maico, Remco, Dorette, Eltjo en (inmiddels traditioneel geworden) Lucas en Gea.

Voor de kinderen was er uiteraard ook vertier, er was een springkussen aanwezig en een mooie nostalgische draaimolen met paardenspul en met moderne ‘vervoer'. De eigenaar had er net zoveel plezier in als de kinderen met hun ouders.

De verkoopster van de kaneelstokken, de wijnballen en het andere typisch kermis gerelateerde snoepgoed was er goed in gesorteerd. Maar ze vertelde dat het ook voor haar nog onzeker is waar het straks vandaan moet komen, nu de belangrijkste fabrikant in Oosterhout failliet is. Voorlopig is er via de groothandel nog wel in te voorzien. 

Op de markt was er veel belangstelling voor een zogenaamde ongeval-kantelsimulator van Veilig Verkeer Nederland. Dit is een auto dat in een speciale constructie over de kop kan worden gedraaid. Er waren redelijk wat mensen die wilden ervaren hoe het is om ondersteboven in een auto op de kop te hangen en om te weten hoe, met de aanwijzingen van de instructeurs, moet worden gehandeld om de auto te verlaten.

Wat van belang is om niet meteen de sluiting van de gordel los te maken zodat je naar beneden valt, wat voor je nek slecht kan zijn. Er werd uitgelegd hoe de voeten tegen het plafond of dashboard te zetten en de handen tegen het plafond aan om jezelf terug te duwen. Met één hand kan dan de sluiting worden losgemaakt en laat je je zijdelings zakken.

Wethouder Henk Jan Schmaal was een van de eersten om het uit te proberen. Ook hij wilde ervaren hoe dit ging. Met de instructies was het goed te doen, verklaarde hij na afloop. Elders kunt u hier meer over lezen.

Henk Bolman, de nestor van de Vakantiemarkt (want zo mag je hem wel noemen na 49 jaar marktmeester) had het geheel met groot genoegen aangezien. Hij sprak zijn grote tevredenheid uit over de nieuwe marktmeester. En daarbij vergat hij ook de medewerkers niet om ze te complimenteren.

Als er volgend jaar een beroep op hem wordt gedaan, en hij er voor in staat is, wil hij best nog wel zijn medewerking verlenen. Maar in principe is dat met de kennis van de heren die nu aan het bewind zijn niet meer nodig, aldus Bolman. Hij sprak ook zijn volste vertrouwen uit.

De afgelopen maanden is er heel prettig samengewerkt met de nieuwe marktmeester. Bolman had al heel snel het idee dat "die jongen het wel redt en dat het allemaal heel best in orde komt". Uneken had Bolman gevraagd om hem nog even terzijde te staan en hij was blij dat Henk er nog bij was als steun. Henk Bolman heeft met zijn jarenlange ervaring een relatie opgebouwd met de standhouders. Zo'n 80 procent van hen wordt bij naam gekend, Bolman weet waar ze allemaal staan en hoeveel meter ze moeten hebben. Voor Bolman was het "ouwe koek" en voor Uneken was het de eerste keer. Bolman is heel blij dat hij het in goede handen kan overdragen.

Het officiële afscheid als marktmeester is vorig jaar geweest en waren er cadeaus van deze en gene als dank voor de prettige medewerking.

Zij het nu meer zijdelings toonde Henk Bolman ook tijdens de derde editie zijn betrokkenheid. Op de vraag of hij nu ook rustig over de markt kan lopen zonder dat er iets moet antwoordde Bolman: "nou, het eigenaardige is dat als ik dat doe toch nog allerhande dingen doorgeef op papier dat van nut kan zijn. Misschien kan het als advies dienen als er dingen zijn die nog niet zo bekend zijn". Bolman heeft een soort adviserende rol gekregen. En als hij iets doet, doet hij voor 100 procent zijn best ervoor.

Kunnen ze zich volledig redden op hun manier trekt hij zich met het volste vertrouwen terug. Op de opmerking: "de vader van de braderie draagt het over" lachte Bolman hartelijk. Hij antwoordde, "ach, u mag het zo noemen, ik heb er wel de leeftijd voor".

Vanaf de eerste editie hadden we u ook bericht over de ‘Schierezeepjes' van Trijnie. De verkoop komt ten goede aan de Voedselbank. Zij heeft er leuke zaken mee gedaan. Met name de boeddha's en de kikkers gaan het best. Trijnie zelf vermoed dat onze eerdere berichtgeving de nieuwsgierigheid kan hebben aangewakkerd. Ze had ook nog weer iets nieuws erbij, een blauwe doorzichtige roos. Het is ook in andere kleurtjes te verkrijgen.

Al vroeg in de middag was de mevrouw uit Zwolle, samen met haar dochter in Veendam, naar de kraam gekomen om niet één, maar twee ‘Brocante jurken' te halen. Ze had de vorige maandag, na de tweede editie van de Vakantiemarkt, er 's avonds nog een bijbesteld. Naast de roze is een crèmekleurige mee naar Zwolle gegaan.


Interview Henk Bolman.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.

Fotoalbum Frieda Groen.