Nieuws

Ubbo Emmius laat minder leerlingen toeDe christelijke scholengemeenschap Ubbo Emmius in Veendam voert een leerlingenstop in. De school neemt maximaal vijftig vmbo- (twee klassen) en achtentwintig havo/vwo-leerlingen (een klas) aan. Als er meer belangstelling is bepaalt een toelatingscommissie welke leerlingen wel of niet worden aangenomen.

In totaal telt Ubbo Veendam 220 leerlingen. "Wij zijn een kleine school en dat willen we graag zo houden", zegt locatiedirecteur Harry Enter. "Het onderwijs moet niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor ons als onderwijsteam leuk blijven en dat kan niet als er teveel leerlingen komen." Mocht het zover komen dat teveel leerlingen worden aangemeld dan zal de schoolleiding op dat moment beslissen welke toelatingseisen gelden.

Tools4you

De leerlingenstop wordt mede ingegeven, omdat de school in het nieuwe schooljaar in de onderbouw met een nieuw, zelfbedacht onderwijsconcept gaat werken: Tools4you (gereedschappen voor jou). Leerlingen moeten zelfstandiger werken en zelfdiscipline aanleren. Het accent ligt op het aanleren van vaardigheden en niet op het instampen van lesstof. De relatief kleine Ubbo-vestiging in Veendam dient als proeftuin voor Tools4you. De school is ook gevestigd in Stadskanaal, Winschoten en Onstwedde.

"In totaal worden in de onderbouw achttien schoolvakken teruggebracht tot zeven leergebieden", zegt directeur onderwijs Gerard van Vliet. "Het rooster bestaat uit lesuren van 90 minuten, daardoor heeft een leerling maximaal drie vakken per dag en kan zich daar op richten. Ons succesnummer van thuiswerkvrij onderwijs blijft daarnaast overeind."

Enter zegt dat de overheid scholen de laatste jaren meer vrijheid geeft om het onderwijs naar eigen goeddunken in te richten. De schoolleiding wil dat Tools4you met de leerlingen meegroeit. Enter: "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat leerlingen in de derde klas ineens met het ouderwetse, kennisgerichte onderwijs geconfronteerd worden. Bij het nieuwe leren ligt de nadruk op het aanleren van vaardigheden: waar vind ik de kennis die ik nodig heb?"

Als het accent op het aanleren van vaardigheden ligt en niet op kennis, komen leerlingen in vervolgopleidingen dan niet in de knel? "Kennis veroudert snel", zegt Enter, "en ik denk dat de exameneisen op termijn niet meer te handhaven zijn."

Ouderavond

Ubbo Emmius verwacht veel belangstelling van zowel ouders als leerlingen voor Tools4you. Daarom vindt dinsdagavond 14 december een informatieve avond plaats voor ouders/verzorgers en leerlingen uit groep 8 in het schoolgebouw aan de Ds. Petersenstraat 3 in Veendam. Van 19.30 tot 21.00 uur. Informatie: 0598-666788.