Nieuws

Veendammer ambtenaren met korting naar cabaretAmbtenaren en raadsleden van de gemeente Veendam kunnen zaterdagavond met korting naar een voorstelling van cabaretier Arno van der Heyden in het cultuurcentrum Van Beresteijn. Dat avondje uit kost een burger van Veendam tien euro. Ambtenaren en gemeenteraadsleden betalen 7,50 euro.

Huiscabaretier Van der Heyden, hij trad ook op tijdens de opening van het cultuurcentrum, speelt zaterdagavond een try-out van zijn nieuwe voorstelling Wie maakt me los. Voor de in totaal 320 ambtenaren van de gemeente Veendam zijn 50 kaarten met korting beschikbaar.

In een reactie laat de gemeente Veendam weten dat het 'in principe om een eenmalige actie gaat'. "Het is bedoeld om collega's kennis te laten maken met het cultuurcentrum", zegt voorlichter Heidi Eissens.

Jenny Kalma, directeur theater en cultuur, zegt dat de actie deel uitmaakt van haar doelgroepenbeleid, een promotiecampagne waarbij verschillende groepen korting krijgen op een voorstelling die voor hen interessant is.

Kalma benadrukt dat de actie niets te maken heeft met een voorkeursbehandeling. "Bij een volgende voorstelling komen bijvoorbeeld ouderen of scholieren voor korting in aanmerking. Laat niemand zich bezorgd maken, iedereen komt aan de beurt. Toevalligerwijs zijn we met onze collega-ambtenaren begonnen. Dinsdagochtend waren 200 van de 300 kaarten voor Van der Heyden verkocht. Toen hebben we besloten 50 kaarten met korting voor de collega's beschikbaar te stellen."

'Goedkope kaartjes zijn fout signaal'

Het verstrekken van goedkope kaartjes aan ambtenaren en raadsleden van de gemeente Veendam is 'een volstrekt verkeerd signaal'. Dat zegt Bert Kraan, raadslid voor Gemeentebelangen en cultuurliefhebber. Kraan maakt geen gebruik van het aanbod.

"Ik had al kaartjes voor tien euro gekocht, maar ik zou ook helemaal geen gebruik willen maken van het aanbod van het cultuurcentrum. Waarom moet een bepaalde groep bevoorrecht worden? Ambtenaren en raadsleden horen niet bevoorrecht te worden." Bert Kraan vermoedt dat de leiding van het cultuurcentrum 'in haar enthousiasme onbedoeld een verkeerde beslissing heeft genomen'.

De Veendammer historicus Harm van der Veen schreef een bijdrage voor het onlangs verschenen herdenkingsboek Adieu Veenlust. Hij maakt zich niet druk om de kortingsactie. "Goedkopere kaartjes is niet het beste idee dat ik de laatste jaren heb gehoord, maar ik zie er geen kwaad in", reageert Van der Veen. "Gemeenteambtenaren en raadsleden hebben zich jarenlang het vuur uit de sloffen gelopen om het cultuurcentrum te realiseren. De overgang van Veenlust naar Van Beresteijn is tenslotte bepaald niet soepeltjes verlopen. Ik kan dit gebaar wel waarderen."