Ruime overwinning voor Aquila 2.

Door op dinsdag, 16 november, 2010 - 19:38

BASKETBAL - Het tweede team van basketbalvereniging Aquila uit Veendam speelde afgelopen vrijdagavond een uitwedstrijd tegen Belial. Belial uit Surhuisterveen kende tot nu toe een bijzonder slechte competitiestart. Alle wedstrijden werden verloren. Zo staat Belial stijf onderaan in de competitie.

Vooraf zou dan ook moeten worden gesteld dat de overwinning voor Aquila 2 binnen moet zijn. Dit is toch iets te kort door de bocht gezegd. Wanneer er tegen Belial niet het eigen spel wordt gespeeld, dan krijgen zij meer vat op de wedstrijd. Weten ze bij te blijven en zijn ze altijd in voor een stunt. Maar die stunt kwam er niet en Ayuila won met 87-44.

De eerste kwart verliep precies zoals vooraf werd gezegd. Hoe het niet moest. Belial hanteerde een hechte statische zone verdediging. Aquila zette hier tegenover een langzame trage aanval. De passing was te traag en de beweging van de spelers was minimaal. Hierdoor bleef de verdediging van Belial eenvoudig overeind.

Aquila wist door het gehanteerde spel geen ruimte naar de basket te creëren, maar ook voor afstandsschoten was er geen ruimte. Zo werd er haast niet gescoord. De verdediging van Aquila stond wel goed, waardoor ook Belial weinig ruimte kreeg om schoten om te zetten in punten. Geforceerde schoten aan beide kanten resulteerden in veel missers.

Na 7 minuten was de stand nog maar slechts 5-6. Na wat wissels kwam er meer beweging in het spel van Aquila, waardoor de verdediging van Belial ontregelt raakte. Mark Hofkamp nam het team bij de hand en dankzij 7 punten op rij werd de voorsprong uitgebreid naar 7-13. Aangezien de zoneverdediging van Belial niet meer werkte stapten zij over naar een man to man verdediging.

Aquila raakte hierdoor van slag en had meerdere minuten nodig om de organisatie neer te zetten. Ondertussen pakte Belial via een paar snelle aanvallen punten terug. Voor beide teams gold dat er in de verdediging net niet scherp genoeg werd verdedigd. Zo werd er aan beide kanten veel meer punten gepakt dan in het eerste kwart. Met een kwartstand van 19-20 werd een ruststand van 26-33 bereikt.

In de tweede helft moest de scherpte in de Aquila-verdediging terugkeren om Belial uit te schakelen voor de wedstrijd. En snel de voorsprong uit te breiden. De kaars van Belial leek echter al te zijn uitgebrand. Er ontstonden grote gaten in de verdediging van de Friezen. De mannen van Aquila wisten hier dankbaar gebruik van te maken.

Via de scores van Jeroen de Wit en Roelof van der Woude. Die vanuit de tegenaanval op aangeven van Jan Willem Tijmes veel scores wisten te maken, werd de voorsprong van Aquila razendsnel groter. Belial was aangeslagen door deze snelle klap en kon niet meer reageren. Bart Luining leek met een driepunter aan het einde van het derde kwart al de genadeklap toe te dienen. Met een kwartstand van 6-29 stond Aquila met 32-61 al een straatlengte voor.

Het beeld van het vierde kwart was niet anders aan het derde kwart. Belial had niks meer in de melk te brokkelen. De scoringsdrift van Aquila was nog niet gestild en via Henk Jan Eiten en Jeroen de Wit werd éénvoudig vanaf de center positie gescoord. Albert Kootstra toverde nog een met een mooie rake achterwaartse bal en Jan Willem Tijmes toonde precisie vanaf de vrije worplijn.

Aquila 2 presteerde de hele wedstrijd goed met de vrijeworpen. Van de 28 vrijeworpen gingen er een indrukweekend aantal raak. Liefst 21. Het laatste kwart eindigde in 12-26 waarmee een eindstand van 44-87 werd bereikt. Komende zaterdag speelt Aquila om 20.00 uur thuis in de Wildervankhal tegen het fysiek sterke Pink Stars uit Groningen.