Door op donderdag, 23 september, 2010 - 18:24

Tekst  Jacob Kuipers.
Foto;s actafotografie.nl

Rene Wessels scoort de winnende goal

BV VEENDAM - Het bekerduel BV Veendam-Helmond Sport is na verlenging met 2-1 gewonnen door de thuisclub. Na 90 minuten was het nog 1-1 en in de 2e verlenging gleed Rene Wessels de 2-1 binnen. Het was in de 11 3e minuut toen Mitch Apau iedereen bij Helmond te snel af was. Met zevenmijlslaarzen denderde hij aan de rechterkant van het veld de vijandelijke vesting van de Brabanders binnen. De zwarte parel was niet te houden en zijn scherpe voorzet kon Wessels glijdend binnen tikken. Een 2-1 voorsprong voor BV Veendam en de Langeleegte was uitzinnig van vreugde.Na de krachtexplosie van middenvelder Apau moest doelman Peter van der Vlag in de laatste minuten - toen het hele stadion nog in een feestroes was - als zijn talenten uit de kast halen om een Brabantse treffer te voorkomen. En dat tekent toch weer de klasse van Van der Vlag.

Deze inleiding van BV Veendam en Helmond Sport is misschien te euforisch gesteld, als je de hele wedstrijd in acht neemt. Want in de eerste helft lieten beide ploegen helemaal niks zien, wat op voetbal leek. Veendam liep er bij als een stelletje zoutzakken en het publiek morde bij het leven. En de Helmonders hadden ook niks toe te voegen. Ongetwijfeld wilde Veendam het
legioen wel iets laten zien, maar slaagde daar niet in. Het woord beleving wat je bij de jeugd al mee krijgt, hadden beide ploegen in deze eerste 45 minuten nog nooit van gehoord.

Veendam had eerste kwart van de wedstrijd wel een paar aardige combinaties in petto, maar verder was het ´huilen met de pet op´. In het eerste half uur was er een vlotte combinatie te bewonderen en in de 26ste minuut was Andrew Omoch dicht een de goal. Hij schampte met het hoofd de bal. Drie minuten later moest goaly Van der Vlag voor het eerst in actie komen op een inzet van een Helmonder.

En de geelzwarten hadden geluk toen een van richting veranderd schot bijna doel trof voor Helmond Sport. Daarna kreeg Helmond nog een paar mogelijkheden en een goal. Veendam zakte ver in het moeras en Helmond Sport kwam op een voorsprong van 1-0, door een goal van Kazlauskas. Marc Hocher speelde zijn maatje aan en Van der Vlag was kansloos.Maar in de tweede helft kwam Veendam herboren terug.

De technische staf van Veendam had natuurlijk ook al gezien dat de eerste helft niks met voetbal te maken had. Als een wervelwind vloog Veendam vanaf de eerste seconde uit de startblokken en in de eerste minuut was het dan ook direct raak. Via een hoekschop kon Michael Jansen 1-1 in koppen. Veendam dicteerde de strijd zonder groots voetbal. In de 77ste minuut was het loopwonder Haaye Feenstra, die breed op Marnix Kolder paste, De Leeuw en weer Kolder die net naast schiet.

En 2 minuten voor tijd viel er toch nog enig ´vuurwerk´ te bewonderen. Bij een vrije trap kregen Pavel Cmovs en Deniz Aslan ruzie in scheidsrechter Ketting stuurde de twee kemphanen naar de douche. Beide rood dus. Met tien man ging Veendam en Helmond Sport de verlenging in. Maar het toetje zat dus 7 minuten voor het einde. Apau was de voorbereider en Wessels de afmaker.
2-1 voor BV Veendam en nu maar hopen op een attractieve tegenstander aan de Langeleegte.