Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiebe de Vries Brandweerman in hart en nieren

Door op zaterdag, 13 maart, 2010 - 22:41

Tekst: Jacob Kuipers. Foto's: Gesinus Hemmes, Marcel van den Barg, Jeroen van Kooten. Video: Henk Drenth, RTV Noord.

"Pap, we zijn trots op je, je bent onze held".

WIEBE - Ontroert, verbijsterd, versteend, onbegrijpelijk, onvoorstelbaar. De vlinder vloog van de ene naar de andere bloem, dat waren enige emotionele woorden die gesproken werden tijdens de herdenkingsdienst van Wiebe de Vries in de Sorghvliethal in Veendam. Wiebe´s zoon Jeffrey zei ondermeer: "Pap, we zijn trots op je, je bent onze held." De 44-jarige brandweerman Wiebe de Vries uit Veendam kwam maandagochtend om het leven bij een brand in het centrum van Veendam.

De Sorgvliethal was mutjevol (ongeveer 1500 mensen) en bij binnenkomst lag er een condoleance register klaar voor de aanwezigen. Er heerste een serene rust in de hal toen de kist met het stoffelijk overschot werd binnen gedragen door de brandweerlieden. Al schuifelend en licht stampvoetend werd de kist op het podium gezet. Daarna voerden diverse sprekers het woord waar onder burgermeester Ab Meijerman van Veendam

Meijerman haalde een kolderiek voorval aan. De burgervader ging bij de sinterklaasviering samen met Sinterklaas en enige zwarte pieten door Veendam. Op een gegeven moment kwam hij nog een sinterklaas met aanhang tegen en die ging naar de brandweerkazerne. Die tweede sinterklaas was dus Wiebe de Vries. De Vries ten voetend uit dus.

De in Sappemeer geboren De Vries was in zijn dagelijks leven beleidsmedewerker bij de gemeente Veendam, maar hij deed veel meer waarvoor hij was aangenomen bij de gemeente. Op vele fronten was hij actief. Zo was hij ook betrokken bij het wel en wee van de wijken Borgercompagnie Buitenwoel Hij was overal en was dominant aanwezig. Gemeentesecretaris Bert Wassink kon zijn emoties bijna niet bedwingen en zei aan het begin van zijn verhaal: "Een mooie kerel".

Brandweerman Richard Lubben van Veendam zei dat hij altijd op de fiets kwam en een keer reed hij zo hard, dat hij onderuit ging bij de brandweerkazerne. Hilariteit alom bij zijn collega´s. Ook Hans Hulsebos (waarnemend commandant bij de gemeente Menterwolde, Pekela´s en Veendam, herinnert De Vries zich als een man met heel veel passie en een prettige en joviale man naar collega´s toe.

Verder zei Hulsebosch dat het moment hem nog helder voor de geest stond. Het was een mokerslag voor mij en de beelden staan nog op mijn netvlies gegrift. Ook de commandant brandweer Stad & Groningen Thomas Faber deed zijn woord. Hij memoreerde dat de zondag nog op een voorjaarsdag leek en dat de maandag donker en dof was.

Daarna werd het lichaam van Wiebe op een ouderwetse brandweerauto geplaatst en via een erehaag ging het naar de Langeleegte (waar de stoet stopte voor een saluut) vervolgens reed het gevolg naar de begraafplaats Buitenwoelhof. In besloten kring werd Wiebe begraven.

Een uniek mens is heengegaan. Nu zijn we verbijsterd en bedroefd, maar hij zal altijd bij ons blijven door de onuitwisbare indruk die hij achterlaat. Overal en altijd verspreidde hij warmte en liefde. Kortom een multifunctionele man voor zijn familie, gemeente en de brandweer.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.