Nieuws

SKV Veendam eerste met 85 zenders erbij10 oktober 2005, 14:02, update

veendam -
Abonnees van de Stichting Kabelnet Veendam (SKV) kunnen er vanaf vrijdag 85 televisiezenders, waaronder drie voetbalkanalen, en 45 radiozenders bij krijgen. De SKV sluit daartoe een samenwerkingscontract met Essent Kabelcom voor het digitale pakket TV Home. Opvallend detail is dat de Oost-Groninger abonnees van Essent hetzelfde pakket pas vanaf mei 2005 kunnen ontvangen.

Duidelijk is in ieder geval dat Essent en SKV onder druk van de concurrentie van KPN Digitenne en de satellietbranche haast hebben om hun kabelnet te moderniseren en het zenderpakket uit te breiden. KPN bereikt inmiddels de hele Randstad met zijn draadloze digitale zendersysteem. Het is een kwestie van tijd dat de rest van het land volgt. De voetbalkanalen spelen samen met extra filmkanalen bij de concurrentiestrijd een belangrijke rol.

Het digitale pakket kost de kijkers 8,50 euro extra per maand, boven hun reguliere abonnement van tien euro per maand bij de SKV en 13,71 euro bij Essent. Daarnaast moeten ze ook nog eens een digitale decoder/ontvanger aanschaffen voor 149 euro. Volgens Essent-woordvoerder Jan Bakker is de belangstelling voor het digitale zenderpakket bij abonnees die het elders al kunnen ontvangen groot. "Helemaal nu we drie voetbalkanalen erbij aanbieden. Mensen kunnen bijvoorbeeld kiezen uit drie verschillende Champions Leaguewedstrijden."

Bakker noemt geen percentages van abonnees die een abonnement hebben afgesloten. "We willen de concurrentie niet wakker maken." Dat het kleine zelfstandige kabel net Veendam kabelgigant Essent in Oost-Groningen de loef af steekt komt volgens Bakker omdat het Veendammer kabelnet in tegenstelling tot het eigen netwerk al digitaal geschikt is. "Wij moeten in Oost-Groningen nog veel werk verzetten. Tussen Winschoten en Delfzijl moet nog heel wat gebeuren. We garanderen de abonnees dat ze voor de zomer gebruik kunnen maken van het digitale pakket. Desnoods moeten we daarvoor noodvoorzieningen treffen."

@home

Behalve het digitale televisiepakket krijgen de Essent kabelabonnees met de ingebruikname van het vernieuwde netwerk volgend jaar ook meteen de mogelijkheid om te internetten via de kabel met @Home. Kabelabonnees in Veendam kunnen al vele jaren internetten via internetbedrijf NetVisit.