Brandweer Veendam

Sinterklaasfeest bij Brandweer VeendamBRANDWEERKAZERNE - De sint en zijn pieten werden afgelopen zaterdag weer verwacht in de Brandweerkazerne voor het jaarlijkse sinterklaasfeest. De kinderen waren om tien uur bij de brandweerkazerne aanwezig.

In vorige jaren kwamen de Sint en zijn pieten allemaal gelijktijdig aan bij de brandweerkazerne aan de Langeleegte te Veendam.

Voor dit jaar was de aankomst op een andere manier geregeld. Maar dat hadden de twee vervoerspieten niet helemaal goed begrepen. Daarom dachten deze pieten, die naar de kazerne onderweg waren, dat de Sint daar ook al was. Zou Sint ook zijn grijze haren te danken hebben aan sommige pieten?

In ieder geval was het zo geregeld dat de Sint met de wegwijspiet eerst per boot aankwam in de haven van het Langeboschemeer, dat in de wijk Langebosch ligt in Wildervank. Van daaruit hadden de twee vervoerspieten de Sint dus mee moeten nemen.

Onderweg naar de kazerne konden ze ook al de weg niet vinden. Bij het politiebureau werd de weg nog even gevraagd. Gelukkig waren ze er al heel vlakbij want de kazerne bleek om de hoek te liggen. Al met al dus toch nog een goede prestatie zonder de Tomtom, die ze waren vergeten.

Maar Sinterklaas hadden ze dus helemaal niet bij zich. Natuurlijk moesten ze wel eerst naar de haven in Wildervank, want wat is een Sinterklaasfeest zonder Sinterklaas. En van het uitdelen van cadeautjes kon dan ook geen sprake zijn.

Er werd voorgesteld om dan de kinderen ook maar mee te nemen naar de haven om de Sint te verwelkomen. Gelukkig stonden er een paar brandweerauto's klaar om de kinderen te vervoeren. Een zwarte piet bood zich meteen aan als vrijwillige brandweerauto chauffeur. Natuurlijk was dit voor een zwarte piet ook een buitenkansje.

Voor de kinderen was het natuurlijk een hele belevenis om met de brandweerauto's vervoerd te worden. En om zo de Sint uit Wildervank te halen. Er was makkelijk plaats voor de 21 kinderen.

Na aankomst in de haven stonden ze vol verwachting te wachten op de komst van de Sint en zijn wegwijspiet, die ook tevens stuurpiet is. En gelukkig wist deze wel de (water)weg naar de haven. Het was koud en er stond een straffe wind.

Onderweg op de boot moest Sint zijn mijter heel goed vasthouden. En gelukkig kwam de Sint ook goed onder een brug door waardoor maar weer bleek dat de Sint, ondanks zijn ouderdom, nog in goede conditie is. Want de goedheiligman moest er diep voor bukken. Uiteraard was dit de Sint niet te machtig, want geen dak en geen zee is hem te hoog. En de brug was gelukkig niet te laag.

Omstreeks half elf kwamen Sint en Piet aan in de haven. De kinderen stonden uit volle borst sinterklaasliedjes te zingen. Het was gelukkig nog redelijk droog gebleven op wat spettertjes na. Uiteraard was de Sint en stuurpiet daar heel blij mee.

Na het betreden van de vaste wal zijn de Sint en zijn Pieten bij de kinderen in de brandweerauto's gestapt en naar de brandweerkazerne gebracht. De kinderen zongen in de brandweerauto's al hun hoogste lied.

Bij aankomst van de brandweerkazerne werd Sinterklaas begroet door juf Jeannet Dijk, die de Sint begeleide naar de huiskamer van de kazerne waar het feest losbarste.

De kinderen kwamen een voor een bij de Sint, omdat de Sint heel veel informatie had gekregen hoe slecht en goed het thuis ging en ook op school. Er werden liedjes gezongen en er waren kinderen die voor de Sint sinterklaasliedjes speelden op de blokfluit en op de saxofoon. Eén kleintje liet op de blokfluit een sinterklaasliedje heel herkenbaar horen en de Sint was helemaal in zijn nopjes.

Daarna was het tijd voor de cadeaus en was het uitpakken geblazen. Ook een van de spannendste momenten. Het feest werd voortgezet met het maken van dansjes en ook de polonaise werd gedaan. Ook hier was de Sint toch nog opmerkelijk jong van geest want hij danste en polonaiste vrolijk mee, terwijl de pieten op de tafels en de stoelen stonden te dansen.

Toch klaagde de Sint later wel wat over stijfheid en over versleten zijn. Misschien is de Sint toch wat te enthousiast geweest?

Omstreeks twaalf uur werd het afscheidslied gezongen en is de Sint weer vertrokken. Op het moment dat de Sint afscheid nam gingen de piepers van de vaders van de kinderen af, omdat er een brand werd gemeld op de Beneden Verlaat.