Overslaan en naar de inhoud gaan

Staking bij Avebe gaat door

Door op woensdag, 28 september, 2005 - 13:48
groningen/veendam - De staking van FNV Bondgenoten is niet onrechtmatig. Alle argumenten die het zetmeelconcern gisteren in kortgeding aanvoerde om de acties te verbieden, zijn afgewezen door de Groningse rechtbankpresident mr. W. Duitemeijer. De staking gaat vandaag de achtste dag in.

Avebe beraadt zich na de uitspraak of ze een aantal werkzaamheden kan voortzetten met werkwillig personeel. FNV Bondgenoten zegt dat het de acties voortzet zolang ze niet wordt teruggeroepen naar de onderhandelingstafel. Ook de rechter drong er gisteren op aan dat de partijen weer gaan praten: ''De inschikkelijkheid van Avebe is bepalend voor de vraag hoe hoog de schade oploopt''.

Het zetmeelconcern had de kortgedingrechter gevraagd om een stakingsverbod omdat de schade door de actie van FNV Bondgenoten niet meer in verhouding zou staan tot het doel dat ze hoopt te bereiken. De vakbond eist hardere afspraken dat werknemers die bij de komende reorganisatie hun functie verliezen, zoveel mogelijk worden herplaatst. Avebe vindt dat ze zich daarvoor voldoende inspant.

Mr. Duitemeijer vindt de schade voor Avebe niet ''exorbitant'' gezien de aard van het geschil tussen concerntop en vakbond. Bovendien heeft FNV Bondgenoten zich naar zijn oordeel aan alle wettelijke spelregels voor de aanzegging van dergelijke acties gehouden. Verder heeft Avebe volgens Duitermeijer de beschuldiging niet hard gemaakt dat stakers de fabrieken met geweld en intimidatie zouden blokkeren voor werkwillige collega's en toeleveranciers, behoudens enkele ''geringe incidenten''.