Overslaan en naar de inhoud gaan

Borgerswold broeinest van wangedrag

Door op donderdag, 15 september, 2005 - 13:59
veendam - Verschillende groepen jongeren maken zich in het Veendammer recreatiepark Borgerswold schuldig aan zware mishandeling, brandstichting, wegpiraterij, lawaaioverlast en vernielingen. Een aantal meisjes is aangerand. Extra aandacht van de politie blijkt niet afdoende.

In Borgerswold scholen groepen samen en vallen andere groepen jongeren op de skatebaan lastig. Daarbij zijn minderjarigen ernstig mishandeld. Groepen jongens en meisjes keren zich tegen een individu en slaan deze volledig in elkaar, met gekneusde ribben, kneuzingen en een hersenschudding tot gevolg.

Dit vertelde de Veendammer advocate Heleen Klatter, als inspreekster aan de raadscommissie, die zich over de concept-Borgerswoldvisie boog. Klatter deed dat namens stichting manege Lipizza. "De manege is een grootgebruiker van het park en heeft als zodanig zicht op de andere gebruikers en ziet dat sommigen overlast tot ernstige overlast veroorzaken." Het verhaal van Klatter werd in grote lijnen bevestigd door politiechef Henk Dijkstra van de basiseenheid Veendam/Menterwolde, die zijn werkplan voor 2006 kwam toelichten.

De skatebaan, de parkeerplaats bij de Borgerswoldhoeve, de weg door het Borgerswold (Fauna) die als racebaan wordt gebruikt en het voormalige heideveld, waar baldadige jeugd rondhangt, voetgangers lastig valt en vuurtjes stookt, zijn de zogenoemde hotspots. Klatter: "De omgeving van de manege is 's avonds en 's nachts een donkere plek. Daar zijn verschillende meisjes aangerand. Ze kunnen niet op een veilige manier van en naar de manege fietsen."

De gemeente Veendam studeert op maatregelen, zoals het leggen van verkeersdrempels in of het versmallen van wegen. De parkeerplaats bij de Borgerswoldhoeve zou 's nachts afgesloten worden en de skatebaan verlicht. De weg naar de grote parkeerplaats achterin Borgerswold zou vanaf de campercamping met een slagboom worden afgesloten. Concrete, uitvoerbare plannen zijn dit echter nog niet.