Nieuws

'Lutterop moet zijn huiswerk beter doen'veendam - Wethouder Jan Lutterop (Gemeentebelangen) werd gisteravond bijna met pek en veren uit zijn eigen raadscommissie Vrom gestuurd. Dat gebeurde nadat Lutterop bij de behandeling van het agendapunt vaststelling ontwerp bestemmingsplan buitengebied het antwoord schuldig moest blijven op vragen van commissieleden. De discussie sloeg daardoor dood.

"Dit is een vreemde gang van zaken", foeterde voorzitter Fenno Bos (VVD). "Wij zullen als commissie moeten accepteren dat de wethouder onze vragen niet beantwoordt, maar het stuit me bijzonder tegen de borst. Eigenlijk kan dit niet. Heeft het college zich soms niet voorbereid? Als raadscommissie zullen wij het college van B en W hierover op de vingers tikken."

Volgens Lutterop is het 'volstrekt niet ongebruikelijk' dat vragen door de portefeuillehouder worden meegenomen voor beantwoording. "Het is nooit een probleem geweest om vragen achteraf via het verslag van de vergadering of middels een terzake kundige ambtenaar af te doen. En nu wordt mij hier de vraag voorgelegd of ik mijn huiswerk wel goed heb gedaan!"

Hoofd stedelijke ontwikkeling Nanne Kramer probeerde daarna te redden wat er te redden viel. "Maar de rest van de vragen zou ik toch graag schriftelijk beantwoorden", aldus Kramer.

Ook bij de evaluatie van het Kerk- en Museumplein, bleek wethouder Lutterop niet in staat om vragen te beantwoorden en zo de discussie te voeden. Dat ontlokte Frits Muurman (PvdA) de opmerking: "Zitten wij hier soms voor spek en bonen? Ik vind het allemaal maar net niks."