Nieuws

EGD-centrale Molenstreek wordt kunstbroedplaatsveendam - De voormalige EGD-centrale aan de Molenstreek in Veendam moet onderdeel worden van een 'broedplaats voor de kunst'. De nieuwe bestemming van het rijksmonument maakt deel uit van de plannen voor het opwaarderen van het verpauperde stationsgebied aan de oostzijde van Veendam tot Lloydspoort.

Het idee voor de kunstenaarskolonie is geboren tijdens een conferentie afgelopen voorjaar. Deskundigen en vertegenwoordigers van de gemeente Veendam hebben toen gebrainstormd over een mogelijke herbestemming van de EGD-centrale, in samenhang met de tegenoverliggende Jonkerloods.

Positieve ervaringen met soortgelijke voorzieningen in andere steden, leidden toen tot de conclusie dat de bestaande gebouwen 'zeer de moeite waard zijn om als broedplaats voor kunst' te dienen. De centrale moet in dat plan een 'bruisende productiewerkplaats' worden, waarbij de Jonkerhal als podium voor manifestaties kan dienen.

De naast de centrale gelegen huurwoningen, in de volksmond de Sint Jozefwoningen genoemd, kunnen bij de opwaardering van de omgeving betrokken worden. Bij een eerdere opzet van het gebied zouden de woningen worden gesloopt.

Voor de financiering van de kunstenaarskolonie doet de gemeente Veendam een beroep op het Groninger Monumentenfonds en de zogeheten Kompasgelden. Deze subsidie wordt toegekend aan projecten met duidelijke economische effecten en in de toeristisch-recreatieve sector. Het komende halfjaar wordt een stappenplan voor de kunstenaarskolonie uitgewerkt.