Nieuws

ZWEMVERBOD VOOR BADZONE LANGEBOSCH BORGERSWOLD VEENDAMZWEMVERBOD - Vanaf 23 mei 2008 geldt voor de zwemplas Langebosch, in het recreatiegebied Borgerswold te Veendam, een zwemverbod vanwege een te hoog microsystinegehalte dat wordt veroorzaakt door blauwalg. De microsystinegehaltes in de zwemplassen zijn boven de toelaatbare grens. Dat heeft onderzoek van het waterschap Hunze en Aa's uitgewezen. De provincie Groningen heeft borden geplaatst om recreanten hierop attent te maken.

De provincie kan alleen een zwemverbod instellen voor dat gedeelte van een zwemplas dat aangewezen is als badzone. Bij de badzones staan informatieborden waarop dit is aangegeven. Het zwemverbod is uitsluitend gericht op baders/ zwemmers binnen de badzone. Dit houdt in dat activiteiten buiten de badzone buiten dit zwemverbod vallen en plaatsvinden op eigen risico.

Blauwalgen produceren stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier (honden). Inslikken van water kan leiden tot gezondheidsklachten. Klachten die optreden wanneer men in aanraking komt met blauwalg zijn nogal uiteenlopend zoals huidirritatie, hoofdpijn, koorts, oorpijn en maag- en darmklachten. Zodra de blauwalgen verdwenen zijn, bijvoorbeeld als gevolg van veranderde weersomstandigheden zoals temperatuursdaling, regen en wind, zullen de verbodsborden bij de zwemplassen worden verwijderd.


  Reactie Plaatsen Of Bekijken....