Nieuws

Een kijkje in de keuken van duikschool VG DivingIMG_0095.JPG

Tekst: Jacob Kuipers.
Foto's: duikschool V.G. Diving, GHD en John de Heer.

ZUIDBROEK - De medewerkers/sters van de internetsite Parkstadveendam mochten afgelopen week een kijkje nemen in de keuken van duikschool V.G. Diving (VG: staat voor de oprichters van de duikclub, Victor Meerlo en Grieto Visser). De duikschool V.G. Diving mag zich gelukkig prijzen met heel veel fanatieke duikers en snorkelaars. De club is met 180 leden de grootste in Noord-Nederland. En ze houden domicilie in Muntendam, Zuidbroek en in Oude Pekela. De plaats waar de duikers zich in het diepe lieten plonsen was het zwembad van hotel van der Valk in Zuidbroek.

IMG_0095.JPG

Het was natuurlijk even wennen voor de computerfreaks van Parkstadveendam. Gewoontegetrouw zitten ze achter de computer, vliegen achter een brand aan, zijn bij een sportevenement of een actualiteit aanwezig, wat de aandacht verdient. Maar zich in het diepe te laten gooien, dat was nieuw voor de crew van directeur Willem van de Werf. En met gooien bedoel ik, de flessen perslucht, dat als een moker op hun rug hingen.

IMG_0095.JPG

De instructeurs en instructrices van VG Diving waren voor hun vak geschapen en met hun gedegen vakkennis legden zij de deelnemers/sters, de eerste beginselen van het duiken uit. Daarna gingen de waterratten kopje onder en op een gegeven moment zag je dat er niemand meer boven water dreef. Het was een adembenemend schouwspel, maar ineens waren de kopjes van de internetters weer boven het water.

IMG_0095.JPG

Het was vooral voor de 112 brigade een uiterst leerzame oefening geweest. Maar jammer genoeg lieten de mannen en vrouwen van ondermeer ongelukken, vuur en water verstek gaan, op deze leerzame avond. Want deze verkorte cursus paste natuurlijk wel goed bij hun werk. Uw 2 meter lange verslaggever was er ook, maar hij verschuilde zich achter het feit, dat hij met de pen in de weer was. Ja, en met een pen onderwater is het ´kwaad kersen eten.`

IMG_0095.JPG

Ik hoorde een opvallend feit dat je bij duiken niet in het bezit hoeft te zijn van een zwemdiploma. Maar dat geldt alleen voor kinderen. Volwassenen mogen zonder een diploma op zak mee doen, maar ze moeten wel zwemmen kunnen. "Want anders kun je ook niet inzwemmen, om op temperatuur te komen", vertelt Lammy Visser. Verder is het van belang dat de deelnemers/sters 25 meter onderwater moeten zwemmen en 30 seconden onder water moeten blijven. "Maar dat is een kwestie van oefening en dat leer je allemaal bij ons", aldus Visser.

IMG_00xx.JPG

Maar voordat de deelnemers/sters zich in het water lieten vallen kregen ze nog een film te zien, hoe het onderwater toe gaat. Want een geoefende duiker moet met van alles rekening houden. Samenvattend, het was een mooie en leerzame avond en de leiding van de duikclub stond ons met raad en daad ter zijde. Ik zou dan ook iedereen aanraden even een keer een kijkje te nemen bij VG Diving.

Wil je meer weten klik dan op dit adres: www.vgdiving.nl

IMG_0095.JPG

Fotoalbum: