112

Brandweer Veendam Naar Scheemda voor groot watertransport
Koeien omgekomen bij uitslaande boerderijbrand Scheemda.

Foto's: Michael Huising.
Tekst: brandweergroningen.nl

SCHEEMDA - Bij een hevige boerderijbrand aan de Stationsstraat in Scheemda zijn zondag naar schatting 15 koeien om het leven gekomen. Zowel het woongedeelte van de karakteristieke boerderij, als de grote schuur zijn door de brand volledig verwoest.


De eerste melding van de brand kwam zondagmorgen om 11.40 uur binnen bij de alarmcentrale brandweer in Groningen. Daarop werd de brandweer van Scheemda gealarmeerd. Gezien het grote aantal 112-telefoontjes dat volgde en de melding dat er nog vee in de schuur stond, werd door de brandweercentralist opgeschaald naar een middelbrand. Korps Winschoten kwam ter assistentie van de tankautospuit van Scheemda ter plaatse met een extra tankautospuit en de hoogwerker. Brandweer Veendam werd gealarmeerd in verband met het verzorgen van het groot watertransport (inzet dompelpomp).


Op het moment dat de brand ontstond, waren de bewoners thuis. Een politieman, die als een van de eerste hulpverleners ter plaatse was, heeft twee mensen uit de woning geholpen. Daarbij kreeg de agent veel rook binnen. Hij is voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. De vrouw des huizes is opgevangen door buurtbewoners. Zij liep lichte brandwonden op aan haar handen. Nadat ze door ambulancemedewerkers is onderzocht, is ze naar een ziekenhuis in Groningen gebracht.
Naar schatting 15 koeien zijn in de vlammenzee omgekomen. De eigenaar van de boerderij heeft met zijn zoon nog 18 koeien uit de schuur kunnen redden. Drie daarvan moesten naderhand worden afgemaakt door een veearts.


De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. De rookkolom was tot op een afstand van 20 kilometer zichtbaar en trok vele tientallen toeschouwers naar Scheemda. Omdat er nagenoeg geen wind stond, heeft de rook weinig overlast gegeven.


Het vuur greep razendsnel om zich heen en in een mum van tijd stonden het grote woonhuis en de achterliggeende schuur volledig in brand. Er werden tien lagedrukstralen ingezet en de brand werd van bovenaf bestreden met behulp van de hoogwerker. Om 13.35 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. De nablussing zal zeker nog tot in de avonduren voortduren. Tot die tijd zal een deel van de Stationsstraat in Scheemda voor het verkeer afgesloten zijn.


De Technische Recherche was zondagmiddag in Scheemda aanwezig om onderzoek te doen naar de oorzaak van de brand. De uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.


  Reactie Plaatsen Of Bekijken....