Overslaan en naar de inhoud gaan

De Groningse veenkoloniën: Een economisch succesverhaal uit de 19e eeuw

Door Redactie op dinsdag, 2 juli, 2024 - 11:07

Foto Daan Rink

De economische geschiedenis van Groningen is nauw verbonden met de ontwikkeling van de veenkoloniën. In de 19e eeuw transformeerden deze gebieden van onherbergzame veenmoerassen tot bloeiende landbouwgronden, dankzij de inzet en het innovatievermogen van de Groningers. Dit artikel duikt dieper in de fascinerende geschiedenis van de veenkoloniën en hun cruciale rol in de economische groei van de provincie Groningen.

De ontginning van de veenkoloniën 
De ontginning van de veenkoloniën begon al in de 16e eeuw, maar werd pas echt groot in de 19e eeuw. Door de toenemende vraag naar brandstof en de verbeterde ontginningstechnieken werd het mogelijk om op grote schaal turf te winnen. Dit proces van vervening leidde tot het ontstaan van lange, smalle percelen, de zogenaamde 'dalgronden'. 

Na de turfwinning werden deze dalgronden geschikt gemaakt voor landbouw, met name voor de teelt van aardappelen, rogge en haver. De ontginning van de veenkoloniën creëerde niet alleen vruchtbare landbouwgrond, maar ook een uniek landschap dat tot op de dag van vandaag herkenbaar is.

De opkomst van de aardappelzetmeelindustrie 
Een van de belangrijkste gewassen die in de veenkoloniën werd verbouwd was de aardappel. In de 19e eeuw ontstond er een bloeiende aardappelzetmeelindustrie in de regio. De eerste aardappelmeelfabriek werd in 1840 opgericht in Foxhol, gevolgd door tientallen anderen. 

Het Groningse aardappelzetmeel was van hoogwaardige kwaliteit en werd een gewild exportproduct. De aardappelzetmeelindustrie bood werkgelegenheid aan duizenden mensen en vormde een belangrijke pijler van de Groningse economie.

De rol van het Stadskanaal 
Het Stadskanaal, gegraven in de 19e eeuw, speelde een cruciale rol in de economische ontwikkeling van de veenkoloniën. Dit kanaal verbond de stad Groningen met de veenkoloniën en maakte het transport van turf, landbouwproducten en andere goederen veel eenvoudiger en goedkoper. 

Langs het kanaal verrezen tal van fabrieken en overslagplaatsen, wat de industriële ontwikkeling van de regio verder stimuleerde. Het Stadskanaal was niet alleen een belangrijke verkeersader, maar ook een symbool van de economische vooruitgang en het ondernemerschap van de Groningers.

De Groningse economie in de 21e eeuw
In de 21e eeuw is de Groningse economie nog steeds springlevend. Hoewel traditionele sectoren zoals de landbouw en de gaswinning nog steeds een belangrijke rol spelen, richt de provincie zich ook op innovatie en duurzaamheid. Groningen heeft zich ontwikkeld tot een kennishub, met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool als belangrijke drijfveren.

Om bedrijven en organisaties te ondersteunen bij deze transitie, bieden gespecialiseerde trainingen, zoals https://www.btrtrainingen.nl/trainingen/ondernemingsraad/, waardevolle kennis om effectief en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.