Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie mag zich Maestro Veendam noemen?

Door Redactie op dinsdag, 2 juli, 2024 - 09:55

UPDATE:
Maestro Veendam ivm weersomstandigheden verplaatst.

Vanwege het weer is er besloten het Maestro concert te verplaatsen. Het zal nu plaatsvinden in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank deze ligt aan Torenstraat 108. Aanvangstijd is hetzelfde gebleven namelijk 15:00 uur.

Dat is de grote vraag tijdens het openlucht concert van het Educa Symfonia orkest op zaterdag 6 juli. Maestro Veendam is naar aanleiding van het televisieprogramma Maestro op NPO 1 waarin bekende Nederlanders zonder enige ervaring een groot orkest mogen dirigeren. De winnaar van het programma mag zich dan Maestro noemen en ontvang een gouden Baton (Dirigentstok). 

In Veendam zijn ze al een aantal weken met de repetities aan de gang. "Het is prachtig om te zien hoe de kandidaten zich door de muziekstukken heen worstelen" zegt dirigent Esther van Dijk. "Ik geef ze het te doen, zonder enige ervaring een orkest leiden, in de juiste ritmes blijven en ook nog eens iedereen goed sturen. Maar iedereen heeft een goede inzet en ik zie hele mooie dingen". 

Ook concertmeester Kayleigh Reupkes is erg onder de indruk. "Het is voor ons als orkest ook super spannend. Er zijn meerdere kandidaten en iedereen heeft zijn of haar manieren. We werken altijd met onze vaste dirigent dus het is nu goed opletten geblazen, maar het is ook heel erg leuk". 

Bij de generale repetitie op donderdag 4 juli worden de 8 dirigenten beoordeeld op specifieke dirigeer kwaliteiten. Tijdens het concert op zaterdag 6 juli wordt er door de  kandidaten gestreden om de felbegeerde titel van Maestro Veendam.  Hier worden ze nog eens beoordeeld door dirigent Esther en wordt gekeken naar hun prestatie voor publiek. Aan het einde van het concert zal duidelijk worden wie zich Maestro Veendam mag noemen. "Het is wel zweten hoor. Een heel orkest en ik heb dit nog nooit gedaan. Maar het leek me erg leuk dus heb ik me opgegeven. Nu vindt ik het echt fantastisch om te doen" aldus een van de deelnemers. 

Het openlucht concert van Educa Symfonia is op zaterdag 6 juli in de muziekkoepel aan de Plantsoenlaan 6 in Wildervank. Het concert begint om 15:00 uur en is vrij toegankelijk. Er wordt geadviseerd een eigen stoel of kleedje mee te nemen.