Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Torendag: carillon te bezichtigen

Door Redactie op maandag, 27 mei, 2024 - 09:58
Datum
-

 

Zaterdag 8 juni a.s. vindt de jaarlijkse provinciale Open Torendag plaats. Alle carillons in de provincie Groningen (behalve die in de Martinitoren in de stad Groningen) zijn te bezichtigen en te beluisteren tussen 13:00 en 16:00 uur. Ook veel torens met luidklokken sluiten zich aan bij deze speciale dag.
 
In Veendam is stadsbeiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk aanwezig om het publiek met trots over de nieuwe speelautomaat te vertellen en te laten zien hoe deze de klepels bedient voor het automatisch spel dat ieder half en heel uur, voorafgaand aan de klokslag of -slagen, klinkt. Deze vernieuwing is in januari aangebracht en zorgt ervoor dat de 49 klokken in alle dynamische schakeringen klinken, waar voorheen alle gespeelde noten even hard klonken.
 
De klokken van het Veendammer carillon zijn in het jaar 2008 allemaal vervangen. De grootste weegt ca. 900 kg en de kleinste ca 10 kg. Het vorige carillon was in 1958 in de toren geplaatst ter herinnering aan de viering van het 300-jarig bestaan van Veendam. Dit carillon bleek, ondanks veel pogingen om tot verbetering te komen, niet te voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan een goed toreninstrument worden gesteld.
 
Hensen-Oosterdijk bespeelt sinds augustus 2016 het Veendammer carillon. Daarnaast bespeelt hij ook wekelijks de carillons in Leeuwarden en Winschoten. In Veendam is zijn spel elke donderdag te horen tussen 14:00 en 15:00 uur.
 
Het carillon bevindt zich in de toren bij de Grote Kerk aan de J.G. Pinksterstraat in Veendam. Tijdens de Open Torendag zorgen de vrijwilligers van de Stichting Carillon Veendam en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk dat u zowel de toren met het carillon als de kerk (gratis) kunt bezichtigen.