Nieuws

Red het Kunstwerk van der Zee Veendamkaartje reddinggsactie muurschildering jan van der zee def-1.jpg
Foto Heemschut.

Nadat de gemeente Veendam heeft besloten om de wandschildering van Jan van der Zee in de oude Winkler Prins te slopen, heeft een aantal Veendammers, onder leiding van het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam (WBCV), het “Reddingsteam Jan van der Zee” opgericht om een poging te doen de muurschildering toch te bewaren en een andere bestemming voor het kunstwerk te zoeken.

Het reddingsteam bestaat o.a. uit: Riny van der Meer (voorzitter Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam), Floor Haanstra (beleidsadviseur Cultuur), Jikke van der Spek (kunsthistorica), Martine de Haan (kleindochter Jan v.d. Zee) en Anneke Dragt (inwoner Veendam).

Het allermooiste resultaat zal zijn als het kunstwerk behouden blijft voor Veendam, er wordt gezocht naar een passende locatie. Bij het zoeken naar een nieuwe bestemming voor het kunstwerk zijn meerdere mogelijkheden geopperd die moeten worden onderzocht:

  • De Winkler Prins Scholengemeenschap, afdeling VMBO.
  • De op handen zijnde uitbreiding van het gemeentehuis.
  • Woningcorporatie Acantus heeft aangegeven te willen onderzoeken of er plek is in een van hun complexen of in de nieuwbouw op de plek van de te slopen school.

Mocht dat niet lukken dan is er al een alternatief: het Kunstcentrum De Ploeg (in oprichting), dat in Wehe-Den Hoorn komt.

Van der Zee maakte de muurschildering in Veendam in 1958 en kreeg de opdracht in het kader van de 1,5%-regeling: een overheidsregeling uit 1952 die ervoor zorgde dat 1,5% van de totale bouwsom van overheidsgebouwen werd besteed aan kunst. Het werk in Veendam is dan ook een prachtig voorbeeld van kunst uit de wederopbouwperiode.

Het Wijk- en Buurtbeheer Centrum Veendam vraagt uw hulp bij de reddingsactie van de wandschildering door een donatie over te maken naar: Bond Heemschut, bankrekening NL10 RABO 0146 6620 32, onder vermelding van 'Red Kunstwerk van der Zee Veendam'.