Nieuws, Regio

Voorrondes 26e editie
“Op weg naar het Lagerhuis” in Groningen



1920_groningen.jpg
Foto BNNVARA

De BNNVARA-debatcompetitie  ‘Op weg naar het Lagerhuis’ is terug. In deze 26e editie van de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland werken middelbare scholieren naar een uiteindelijke tv-finale. Uit elke provincie strijden scholieren om een finaleticket. Zes scholen uit Groningen trappen dit seizoen af met een voorronde waarbij ze onder andere debatteren met Statenleden van de provincie Groningen. De voorronde vindt plaats op vrijdag 26 januari in het Provinciehuis Groningen. Het allerbeste jonge debat- en speechtalent is later te zien bij BNNVARA op NPO 2. 

De deelnemende scholen zijn:  

  • Gomaruscollege - Groningen 
  • Maartenscollege – Groningen 

 OPB SGM

  • Winkler Prins – Veendam  
  • Praedinius Gymnasium - Groningen 
  • Willem Lodewijk Gymnasium - Groningen 
  • Montessori Lyceum - Groningen 

Na een speechronde debatteren de middelbare scholieren over elf stellingen. Dit zijn landelijke- en provinciale stellingen. Moet er in Groningen bijvoorbeeld meer geïnvesteerd worden in het OV in plaats van in meer asfalt voor de auto? En moet de provincie meer campagne voeren om talent in Groningen te behouden? De landelijke stellingen gaan onder meer over sociale media, kunstmatige intelligentie en de verkiezingsoverwinning van rechtse partijen. 

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren ‘90 zo populaire VARA-programma 'Het Lagerhuis'. De jongereneditie 'Op weg naar het Lagerhuis' keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit jaar in samenwerking met Erasmus+ en de Provincie Groningen. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.