Nieuws

HB-Club Veendam
is aan het 10e seizoen begonnen, er is nog plek!ai-generated-8148249_1280.pngFotograaf SarahSever

Eén keer per drie a vier weken komen nieuwsgierige, leergierige en ondernemende kinderen uit Veendam en omgeving bijeen voor leuke activiteiten. Voor een workshop ‘hoe worden medicijnen gemaakt’, het spelen van een escaperoom of om te leren debatteren als een politicus. De HB-club Veendam is onlangs aan alweer het 10e seizoen begonnen. Ook dit jaar is er zowel een ochtend- als een middaggroep van maximaal 15 kinderen. In beide groepen is nog plek.

Wie zich bij de HB-club Veendam een groep bebrilde bolleboosjes voorstelt, komt bedrogen uit. De deelnemers zijn weliswaar hoogbegaafd, maar ook gewoon kind. In de pauze wordt tikkertje gespeeld of een potje gevoetbald. Een enkeling zoekt even een rustig plekje op om alle prikkels te verwerken. Tijdens de workshops wordt duidelijk hoe groot hun belevingswereld is en hoe omvangrijk hun algemene kennis. 

“De vingers gaan niet altijd meteen de lucht in hoor”, legt Petra Moget uit. Zij is één van de organisatoren en begeleiders van de HB-club Veendam. “Het zijn ook vaak kinderen met een zogenaamde ‘fixed mindset’. Ze vinden dat ze alles in één keer moeten kunnen. Als dat niet lukt, dan geven ze snel op. Door deze kinderen uit te dagen proberen we hen vaak over die drempel te helpen”.

Even lekker jezelf zijn
Hoogbegaafde kinderen denken vaak na over heel andere dingen dan hun leeftijdsgenoten. Een tomeloze leergierigheid leidt tot eindeloos vragen stellen en verbanden leggen die anderen (nog) niet zien. Ze denken snel en logisch na en hebben veel behoefte aan variatie en diepgang. Vaak hebben ze een eigen belevingswereld. “Deze wordt lang niet altijd gezien en gedeeld door hun klasgenootjes. Daardoor voelen sommige hoogbegaafde jongens en meiden zich soms best alleen of zelfs buitengesloten”, aldus bestuurslid Hanneke Schoenmaker. “Tijdens de workshops van HB-club komen ze gelijkgestemden tegen. Het is gewoon fijn om dan even niet de uitzondering te zijn.” 

Vrijwilligers
HB-club Veendam wordt gerund door vrijwilligers; zonder uitzondering zelf ouders van hoogbegaafde kinderen en daardoor ook wel ervaringsdeskundigen te noemen. Iedere groep heeft minimaal twee begeleiders. Daarnaast hebben ze met regelmaat enthousiaste - vaak oud HB-clubbers – jongeren die vanuit een maatschappelijk stage of eigen interesse meehelpen.

Praktische informatie
Petra: “Ieder seizoen stellen we een nieuw programma samen. Daarbij proberen we om zoveel mogelijk variatie aan te bieden tussen wetenschap, sport, maatschappij en kunst. Kinderen mogen altijd één of twee keer op proef komen”. De volgende workshops zijn 7 oktober en 4 november. Op 7 oktober staat er een creatieve workshop op het programma waarin de kinderen met textiel aan de slag gaan, op 4 november leren we iets over de opzet van een wetenschappelijke proef. 

De contributie bedraagt €150,-. Indien nodig kan er een beroep worden gedaan op Stichting Leergeld Oost-Groningen. Voor aanmelden of verzoek om meer informatie kan gemaild worden met hbclubveendam@gmail.com . Of kijk op de FB pagina van HB club Veendam.